Tin Srbić zlatni na Europskom prvenstvu u Turskoj

Ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske osvojio je na Europskom prvenstvu u gimnastici zlato u disciplini preča

Proslavljeni hrvatski gimnastičar Tin Srbić, koji je ujedno i ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske, osvojio je naslov europskog prvaka u disciplini preča. Europsko prvenstvo održano je sredinom travnja u Antalyi u Turskoj, a Srbić je bio najbolji u žestokoj konkurenciji. Prikazao je sjajnu vježbu koja mu je donijela zlato i još jednom potvrdio vlastitu kvalitetu. Prvo je to europsko zlato za 26-godišnjeg hrvatskog gimnastičara. Na dosadašnjim europskim prvenstvima osvajao je srebrna odličja: 2019. u Szczecinu te 2020. u Mersinu. Tin Srbić je nakon Marija Možnika, predsjednika Hrvatskog gimnastičkog saveza, svojeg prijatelja i uzora kojem je posvetio ovu pobjedu, postao tek drugi hrvatski gimnastičar koji se okitio naslovom europskog prvaka. Srbić je ugovorni pričuvnik od 2019., a često u svojim javnim nastupima ističe kako mu potpora Hrvatske vojske puno znači. Što se tiče nastupa na ovogodišnjem Europskom prvenstvu, istaknuo je kako je iznimno sretan. U kvalifikacijama je zauzeo treće mjesto, nije želio puno riskirati. Cilj mu je bio izboriti ulazak u finale i to s ocjenom 13.966, što je bilo dovoljno. U kvalifikacijama je od Srbića bio bolji Talijan Carlo Macchini te Ukrajinac Ilja Kovtun. Za finale je Srbić, pak, pripremio težu vježbu, dodavanjem novog elementa, koji mu je omogućio osvajanje zlata. Drugo mjesto u finalu pripalo je Macchiniju, a treće Kovtunu.

Od početaka do iznimnih uspjeha

Tin Srbić podijelio je u razgovoru za Hrvatski vojnik dojmove s netom završenog Europskog prvenstva. Razgovarali smo i o brojnim drugim temama, od njegovih početaka u sportu, prvih uspjeha, gimnastici kao sportu te načinu treniranja, ali i o samim događajima koji su obilježili njegovu karijeru i vinuli ga među velikane hrvatskog sporta. Za Tina Srbića naslov europskog prvaka samo je još jedan u nizu sjajnih uspjeha. “Da, osjećao sam se jako dobro, odradio sam dobar posao i sretan sam zbog osvajanja naslova. Nije bilo lako, ali trudio sam se i radio najbolje što mogu. Prvo europsko zlato za mene, prva zlatna medalja nakon Montreala, bilo je dosta srebra između toga. U finalu sam išao s tom novom vježbom, odradio sam je jako dobro. Bio sam svjestan da će biti tijesno između mene i Carla Macchinija i da će biti sportska borba, ali eto tih 0.33 prevagnulo je na moju stranu. Osjećam se odlično, dobro treniramo i to mi je važno”, govori nam. “Sve je počelo jako rano”, ističe Tin. Otac ga je kao četverogodišnjaka odveo na trening i otad traje ljubav između njega i gimnastike. “Samo gimnastika – to je jedini sport koji sam trenirao. Igrao sam s prijateljima i druge sportove, ali trenirao sam jedino gimnastiku. Počeo sam je trenirati kad sam bio jako mali i u početku je zabavan i jednostavan sport jer izgleda kao igra, ali s vremenom postaje sve ozbiljniji. Taj sport volim i zato sam u njemu i danas”, kaže Tin. Već u mlađim danima pokazivao je sjajne gimnastičke sposobnosti, natjecao se u svim disciplinama i u svojim vitrinama drži poveću kolekciju medalja osvojenih na brojnim međunarodnim i državnim natjecanjima.

Muška gimnastika sport je koji se sastoji od šest disciplina. To su parter, konj s hvataljkama, karike, preskok, ruče i preča. Uz sve navedene discipline tu je još i višeboj kao kombinacija svih disciplina. Tin Srbić svoju je sportsku karijeru izgradio u disciplini preča: “U početku treniraš sve, a kasnije – jednostavno, bio sam dobar na preči i to sam odabrao kao svoju disciplinu.” U toj je disciplini 2017. u Montrealu postao svjetski prvak s jedva navršenom 21 godinom. Bio je to najveći uspjeh hrvatske gimnastike u povijesti. Tin ističe da se uoči tog natjecanja osjećao dobro, ali nije imao nikakva očekivanja. Kvalifikacije za finale odradio je s trećim rezultatom, ali unatoč tomu nije očekivao medalju. Medalji se, kaže, nadao, ali nije osjećao nikakav pritisak. No, ne samo da je osvojio medalju već je osvojio i naslov svjetskog prvaka, koji ga je lansirao među najbolje gimnastičare svijeta. Tin je rekao i kako su kasniji uspjesi za njega bili možda još i važniji, jer su bili potvrda da naslov svjetskog prvaka osvojen u Montrealu nije nikako slučajan. Na Svjetskom prvenstvu održanom 2019. u Stuttgartu osvojio je naslov viceprvaka. Uz navedene medalje, ima još i devet zlatnih medalja osvojenih na natjecanjima Svjetskog kupa u gimnastici.

Nastup na Olimpijskim igrama

Tinov najveći uspjeh dogodio se pretprošle godine na Olimpijskim igrama u Tokiju. Ponovio je uspjeh Filipa Udea, također ugovornog pričuvnika Hrvatske vojske, i osvojio srebrnu medalju. Pandemija je odgodila Olimpijske igre za jednu godinu, međutim, cijelo vrijeme vladala je neizvjesnost u vezi s njihovim održavanjem. Za Tina je to bilo opterećujuće s obzirom na to da su Olimpijske igre događaj koji se sportašu dogodi možda jednom u životu. No, na svu sreću, Olimpijske igre održane su i Tin je dobio priliku ostvariti svoj dječački san – na njima nastupiti, ali i boriti se za odličje. U šali spominje kako je uvijek govorio da je njegov kolega iz reprezentacije Filip Ude najbolji hrvatski gimnastičar sve dok on (Tin) ne izjednači ili nadmaši njegov uspjeh. Tin ističe da su Olimpijske igre poseban događaj. Održavaju se jednom u četiri godine. Sve se svodi na taj ciklus. Razlikuju se od svih drugih natjecanja, pa i svjetskih prvenstava, i ni s čim se ne mogu mjeriti. Na Olimpijskim igrama sudjeluju natjecatelji iz različitih sportova, a svi imaju jednak cilj. U gimnastici je teže kvalificirati se na Olimpijske igre nego osvojiti medalju jer na njima sudjeluju samo oni najbolji. To je jedan od razloga zašto su toliko važne. Tin naglašava da mu je osvajanje olimpijske medalje bio san i taj san tad mu se ostvario. Iako je veliki ljubitelj nogometa, Tin kaže kako se u njemu nikad nije profesionalno okušao. Gimnastiku je odabrao jer mu se svidjela, a ne zbog novca. Govori nam i kako bi, kad bi se svijet gledao isključivo kroz prizmu novca, svi sportaši bavili loptačkim sportovima jer je u njima najveći novac. Gimnastika ne pruža egzistenciju nakon završetka karijere, ali Tin kaže kako ga to ne opterećuje. Vrlo je skroman i kaže kako njemu ne treba mnogo, kako je zadovoljan onim što ima. Ističe kako je vrlo zahvalan Hrvatskoj vojsci na potpori koju mu pruža tijekom karijere i kako mu je čast biti ugovorni pričuvnik. “Osim što predstavljam svoju zemlju, na natjecanjima predstavljam i Hrvatsku vojsku, što je također posebna čast. Za nekoga je život imati milijune, živjeti na visokoj nozi. Ako tako gledamo na gimnastiku, onda se od nje ne može živjeti. Za mene je pak život da uživam u onom što radim, da kad odem u prodavaonicu ne moram gledati na svaki novčić koji ću potrošiti, da mogu plaćati rentu za stan, da imam dovoljno za životne potrebe”, kaže nam skromno ovaj vrhunski sportaš. Za kraj Tin ističe kako si voli postavljati ciljeve u životu, kako ga oni guraju naprijed: “Volim si postavljati izazove. Oni te tjeraju da daješ onaj dodatni impuls.”

TEKST  Ivan Šurbek; FOTO  HOO, HINA