Brigadir Željko Ljubas – novi zapovjednik ZOD-a

U sjedištu Zapovjedništva za obuku i doktrinu u Osijeku, 31. siječnja  2019., na prigodnoj svečanosti zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-bojnik Siniša Jurković predao je zastavu ZOD-a ”Fran Krsto Frankopan“ novom zapovjedniku brigadiru Željku Ljubasu. Svečanosti su nazočili pripadnici Stožera i postrojbi Hrvatske kopnene vojske i ZOD-a.

Dosadašnji zapovjednik ZOD-a brigadni general Željko Šikić obnašao je tu dužnost dvije i pol godine, a brigadir Ljubas bio je njegov zamjenik. Brigadir Ljubas vojnu je karijeru započeo kao dragovoljac Domovinskog rata 1991. godine, a tijekom bogate vojne karijere obavljao je niz zapovjednih i stožernih dužnosti u postrojbama Hrvatske vojske. Dvaput je sudjelovao u NATO-ovoj misiji u Afganistanu. Višestruko je odlikovan, pohvaljivan i nagrađivan za svoj rad i doprinos izgradnji i razvoju Hrvatske vojske. U nastupnom govoru brigadir Ljubas zahvalio je pripadnicima ZOD-a na svemu što su dosad učinili za dobrobit i razvoj ove važne sastavnice Hrvatske kopnene vojske i njezinih pripadnika. Osvrnuo se na aktivnosti i zadaće u idućem razdoblju, pozvao suradnike i djelatnike da nastave odgovorno i savjesno raditi na provedbi zadaća i realizaciji projekata važnih za unapređivanje obuke postrojbi Hrvatske kopnene vojske.  

General-bojnik Siniša Jurković izrazio je zadovoljstvo izborom brigadira Ljubasa za novog zapovjednika ZOD-a, upravo zbog njegove uzorne karijere, stručnosti i znanja koje će uložiti u daljnje unapređenje svih razina obuke i izrade doktrinarnih publikacija nužnih za kvalitetnu obuku pojedinaca i postrojbi, od dragovoljnog vojnog osposobljavanja, obuke profesionalnih i pričuvnih postrojbi do obuke za mirovne misije u inozemstvu. Govorio je o važnim promjenama sa svrhom unapređenja sposobnosti Hrvatske vojske, ali i na izazove koje sa sobom nosi preustroj. Njime će se opseg zadaća i broj postrojbi ZOD-a povećati, a među njima su pričuvne pukovnije i očekivano ustrojavanje Središta za razvoj vođa ”Marko Babić“ u Udbini u rujnu ove godine.

Tekst: ČOJI ZOD “F.K.F.”

Foto: S. Proučil/ZOD “F.K.F.”