Brza isporuka SandCata

Inačica SandCata za švedsku policiju / Foto: Albin Olsson, Wikimedia Commons, CC BY-SA 3.0

Ministarstvo obrane Izraela zaključilo je nabavu po ubrzanom postupku 50 lakih oklopnih vozila SandCat EX11 za Izraelske obrambene snage. Služit će kao dopuna za oklopna vozila Ze’ev, koja vojska koristi od 2006. SandCat se proizvodi od 2004. godine. Premda domaći proizvođač Plasan nikad nije objavio sve detalje, poznato je da ga rabi najmanje 16 korisnika na pet kontinenata (na fotografiji je inačica za švedsku policiju). Izvršava širok spektar zadaća, koje sežu od policije / unutarnje sigurnosti do borbi/ophodnji. SandCat ima četiri generacije. Prvu su uglavnom činili prototipovi iako je mali broj isporučen izraelskim snagama sigurnosti. Većina vozila potpuno je zatvorena, ali neki su modeli prve i druge generacije proizvedeni s malim otvorenim stražnjim prtljažnim prostorom.

SandCat EX11 dizajniran je i proizveden na osnovi komercijalnog podvozja Forda F550. Proizvođač ga navodi kao idealno rješenje za provedbu zakona u urbanim područjima gdje su prostor, zaštita, jednostavnost i pouzdanost ključni čimbenici misije. Izvorno vozilo lišeno je standardne karoserije i dodana je oklopna kapsula dizajnirana prema jedinstvenoj tvrtkinoj arhitekturi trupa, što omogućuje fleksibilne konfiguracije za različite namjene. S jednakim snažnim 6,7-litrenim V8 motorom od 330 KS kao i temeljni SandCat, EX11 s pogonom 4 x 4 dovoljno je snažan za brzo napredovanje kroz promet ili od bazne stanice do hitnog slučaja. Prema Plasanovoj brošuri, maksimalna brzina vozila iznosi 120 km/h, duljina od 5 do 5,6 m, visina 2,4, a širina dva metra. Najveća brutomasa iznosi 8,8 t.

Sastavljanje vozila bilo je brzo, s dijelovima isporučenim iz operativnog inventara, što je omogućilo brzo povećanje proizvodnje za početne isporuke IDF-u i potpuno dovršenje narudžbe unutar nekoliko tjedana. Ugovor s Plasanom uključuje i integriranu logistiku za potporu vozilima.

Plasan je osnovan 1985. godine. Razvija, proizvodi i sastavlja oklopne sustave za vozila po narudžbi. Konstruira oklop za podvozja, kao i dodatne komplete za zaštitu oklopa za lake vojne taktičke kamione i transportna vozila (na kotačima i gusjenicama), za zrakoplove s fiksnim i rotirajućim krilima, gospodarska vozila, a i glavni je dobavljač oklopa za zaštitu osoblja. Njegov se oklop uvelike koristi na MRAP vozilima američke vojske. Plasan je privatna tvrtka, a zanimljivo je da je u vlasništvu kibuca Sasa, koji se nalazi na sjeveru Izraela i u kojem živi stotinjak obitelji. Zapošljava 1300 ljudi, uključujući 650 u Sjedinjenim Državama i 180 u Francuskoj.

Tomislav Vidaković