Izraelska korveta spremna za dostavu

(Foto: Israeli Navy)

INS “Magen”, prva od četiri izraelske korvete nove klase Sa’ar 6, trebala bi stići u mornaričku bazu u Haifi početkom prosinca, izjavio je 4. studenog časnik izraelske mornarice koji vodi projekt. Kako navodi Jane’s, brod je trenutačno na ispitivanjima u sklopu primopredajnog programa pokusnih plovidbi u Njemačkoj, gdje ga je izgradila tvrtka ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS). Preostale tri korvete planirane su za dostavu tijekom 2021.: INS “Oz” u srpnju, INS “Atzmaut” u rujnu i INS “Nitzhahon” u studenom.
Časnik je rekao da će brodovi imati oružje i druge sustave uglavnom izraelske proizvodnje te da će biti ugrađeni po dolasku u mornaričku bazu. To će uključivati glavne topove kalibra 76 mm, novu inačicu protubrodskih projektila koji se razvijaju u Izraelu, kao i daljinski upravljane oružne stanice Rafael Typhoon. Potvrđeno je da će sve korvete biti opremljene sustavom C-Dome, tj. mornaričkom inačicom sustava protuzračne obrane Iron Dome, kao i raketama površina-zrak Barak-8 za izazovnije i udaljenije ciljeve kao što su nadzvučni protubrodski projektili. Kao dodatna obrana služit će brodski sustavi za elektroničko ratovanje.
Najzapaženiji udio u sposobnostima klase davat će višemisijski radar Adir, koji je zapravo inačica poznatog sustava EL/M-2248 MF-STAR, kao i sustav zapovijedanja i nadzora koji integrira brodske sustave, ali i povezuje više brodova u širu informacijsko-senzorsku mrežu izraelskih oružanih snaga. Novi radar omogućit će opseg djelovanja 100 – 200 km, što je u skladu s njihovom primarnom zadaćom: zaštitom plinskih platformi smještenih u izraelskom isključivom gospodarskom pojasu, ali udaljenih od obale.

Maja PTIĆ GRŽELJ