Barak 8 za Sa’ar 6

(Foto: IAI)

Tvrtka Israel Aerospace Industries (IAI) objavila je kako je ugovorila isporuku svojeg raketnog sustava Barak 8 za korvete klase Sa’ar-6 izraelske mornarice. Barak 8 namijenjen je protuzračnoj i proturaketnoj obrani, a na korvetama će se koristiti protiv širokog spektra prijetnji iz zraka, mora ili sa zemlje. Sukladno objavi IAI-ja, ima integriran digitalni radar, sustav upravljanja i nadzora, lansere, presretače s modernim RF tragačima, podatkovnom vezom i povezivanjem cjelokupnog sustava.
Uz Barak 8, nove izraelske korvete klase Sa’ar 6 bit će opremljene sustavom protuzračne obrane Naval Iron Dome, elektroničkim sustavima ratovanja, sustavima kibernetičke obrane te otkrivanja i nadzora. Gradnja nove klase korveta počela je u veljači ove godine u brodogradilištu ThyssenKrupp Marine Systems u Kielu u Njemačkoj. Dostava prve korvete predviđena je 2019., a svih četiriju do 2021. godine. Oblikovno rješenje korveta klase Sa’ar 6 oslanja se na klasu Braunschweig (K130) njemačke mornarice, ali s poboljšanim značajkama (ne)zamjetljivosti.
Nešto prije tijekom kolovoza još je jedna izraelska tvrtka iz obrambenog sektora, Elbit Systems, sklopila s Ministarstvom obrane ugovor vrijedan oko 85 milijuna dolara za isporuku sustava elektroničkog djelovanja upravo za navedene korvete.

Maja PTIĆ GRŽELJ