Ugovorena gradnja brazilskih korveta

Brazilska državna Tvrtka za mornaričke projekte EMGEPRON (Empresa Gerencial de Projetos Navais) dodijelila je konzorciju Águas Azuis ugovor za gradnju četiriju korveta klase Tamandaré namijenjenih brazilskoj ratnoj mornarici. Konzorcij predvodi njemački brodograditelj ThyssenKrupp Marine Systems (TKMS), a tu su i brazilske tvrtke Embraer Defesa & Segurança i Atech Negócios em Tecnologias. Glavni ugovor i svi podugovori već su potpisani početkom ožujka u državnom brodogradilištu Arsenal de Marinha do Rio de Janeiro (AMRJ) u Riju de Janeiru i vrijede oko dvije milijarde dolara.

Četiri korvete “Tamandaré”, “Jerônimo de Albuquerque”, “Cunha Moreira” i “Mariz e Barros” gradit će brazilski brodograditelj Estaleiro Oceana u gradu Itajaí, država Santa Catarina. Prema ugovorenim uvjetima očekuje se da će brodovi biti uvedeni u operativnu uporabu između 2025. i 2028. godine. Sukladno tehničkim specifikacijama brazilske mornarice, korvete će biti 107,2 m duge s istisninom od 3455 tona.

Konzorcij Águas Azuis izabran je 28. ožujka 2019. kao preferencijalni ponuđač za gradnju spomenutih plovila, nakon što su tri tjedna prije toga podnijeli konačnu ponudu, kao i tri konkurentska konzorcija. Korvete, koje će se temeljiti na oblikovnom rješenju plovila MEKO A-100 tvrtke TKMS, nabavljaju se u okviru strateškog programa brazilske ratne mornarice nazvanog Izgradnja mornaričke jezgre. Nabava je drugi akvizicijski prioritet mornarice, odmah nakon programa razvoja podmornica PROSUB (Programa de Desenvolvimento de Submarinos).

Nova klasa korveta obavljat će širok spektar zadaća, uključujući nadzor, protuzračna, protupodmornička i protubrodska djelovanja, kao i misije traganja i spašavanja.

Maja PTIĆ GRŽELJ (Ilustracija: TKMS)