Češka prvi operater na RBS-u 70 NG

Nakon što je krajem listopada okončala seriju testiranja, Češka je donijela odluku o nabavi novog lakog mobilnog protuzračnog sustava kratkog dometa. Riječ je o švedskom sustavu RBS 70 NG (Robotsystem 70 Next Generation), koji proizvodi konzorcij Saab. Češka tako postaje prvi operater na tom sustavu kojim kani zamijeniti postojeći protuzračni sustav kratkog dometa 9K35 Strela-10M (NATO-ova oznaka SA-13 Gopher). Zasad se ne navodi ukupan broj lansera i projektila koje Češka kani kupiti, osim podatka da će se isporuka odnosno opremanje čeških postrojbi odvijati u dvije faze. Prva bi bila realizirana od 2018. do 2020., a druga od 2020. do 2025. godine. Donošenju te odluke pomoglo je pozitivno iskustvo koje Češka ima sa sustavom RBS 70 nabavljenim 2007. kad je sklopljen ugovor za 16 lansera RBS 70 i 100 projektila. Češka je njima započela zamjenu PZO sustava 9K32M Strela-2M (NATO oznake SA-7b Grail).

Foto: Saab

RBS 70 NG poput svojeg prethodnika spada u VSHORAD (Very Short Range Air Defence) kategoriju PZO sustava kratkog dometa. Prvi je put predstavljen svjetskoj javnosti tijekom međunarodnog velesajma vojne industrije DSEI (Defence & Security Equipment International) u rujnu 2011. godine. Saab je i na sustavu RBS 70 NG ostao vjeran svojem laserskom sustavu navođenja (jahanja na laserskoj zraci), koji ga čini neosjetljivim na razna ometanja. Druga je odlika RBS-a 70 NG novi termovizijski ciljnički sustav veće razlučivosti koji ima poboljšano vrijeme reakcije i praćenje više ciljeva u zraku. Tu su i poboljšani terminal operatera sustava, poboljšano funkcioniranje sustava u automatskom i ručnom načinu rada te videosustav koji omogućuje snimanje i analiziranje svakog lansiranja projektila.


Velika je kvaliteta sustava RBS 70 NG njegova kompatibilnost sa svim generacijama projektila. Među njima posebno je važan projektil BOLIDE koji može braniti od širokog spektra zrakoplova najnovije generacije i krstarećih projektila. Domet BOLIDE-a iznosi 8000 m, a može napadati ciljeve na visinama do 5000 m, uz najveću brzinu od dva maha.


Igor SKENDEROVIĆ