Dan hrvatskih topnika

U Bjelovaru je svečano obilježen Dan roda topništva i 16. obljetnica ustrojavanja Topničko-raketne pukovnije

Svečanost koju je Topničko-raketna pukovnija Hrvatske kopnene vojske organizirala 7. prosinca u vojarni ”Bilogora” bila je dostojanstvena, ali i sadržajno zanimljiva. Središnja hrvatska postrojba topničkog roda svoje je pripadnike, ali i goste, podsjetila na korijene u Domovinskom ratu. Ali i na sadašnji trenutak obilježen brojnim zadaćama, izobrazbom, obukom i vježbama. Poseban naglasak bio je na sudjelovanju pripadnika i oružnih sustava u NATO-ovoj aktivnosti ojačane prednje prisutnosti u Poljskoj. Proslavi Dana roda topništva i 16. obljetnice ustrojavanja Topničko-raketne pukovnije pridružili su se i bivši pripadnici topničkih postrojbi Hrvatske vojske, članovi obitelji poginulih i preminulih hrvatskih branitelja, izaslanik zapovjednika HKoV-a brigadir Igor Gojmerac i drugi zapovjednici i predstavnici ustrojstvenih cjelina OSRH, kao i predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata te predstavnici MUP-a.

Program je počeo svečanim postrojavanjem pripadnika na pisti vojarne. Bio je tu velik dio vojnika s oznakom Topničko-raketne pukovnije, no nedostajali su oni koje smo svi često spominjali: pripadnici 12. kontingenta u Poljskoj, koji uglavnom čine pripadnici Pukovnije. Zapovjednik postrojbe pukovnik Davor Stefanović zaželio je dobrodošlicu gostima i istaknuo da TRP spaja duh i tradiciju dviju postrojbi ustrojenih prije 31 godinu: 15. protuoklopne topničko-raketne brigade i 16. topničko-raketne brigade. “Baštinimo sve one vrijednosti koje su bile i ostale njihov znamen, čast i ponos”, istaknuo je pukovnik Stefanović, dodajući da je obveza današnje postrojbe promicati vrijednosti te koristiti iskustva svojih prethodnica iz Domovinskog rata. “U svojih 16 godina TRP je zahvaljujući nesebičnom zalaganju i radu postigao značajan status među postrojbama HKoV-a, pa i cijelog OSRH”, istaknuo je zapovjednik. “Danas smo predvodnica u dostizanju Cilja sposobnosti neizravne vatrene potpore – i svojom razinom osposobljenosti i opremljenosti novim sredstvima i sustavima, i po provedbi obuke za pripadnike OSRH topničkog roda”, zaključio je pukovnik Stefanović. U sklopu svečanosti služena je sveta misa u kapelici Svetog Križa u vojarni. Uručene su nagrade i pohvale najistaknutijim pripadnicima Topničko-raketne pukovnije. Na pisti vojarne organizirano je razgledavanje taktičko-tehničkog zbora, s najzanimljivijim sustavima koje rabi Topničko-raketna pukovnija. Kao i obično, najzapaženiji su bili samohodni višecijevni lanseri raketa, kao i samohodna haubica PzH 2000. Upravo te haubice glavno su oružje 12. kontingenta u Poljskoj.


Proslava i u Benkovcu

Topničke postrojbe u OSRH tradicionalno priređuju svoje godišnje proslave oko 4. prosinca, dana svete Barbare, zaštitnice topnika. Primjerice, pripadnici GMBR-a obilježili su Dan roda topništva u vojarni u Benkovcu. Svečanost je počela misom u crkvi Rođenja Blažene Djevice Marije. Na obilježavanju u vojarni “Benkovac” bio je načelnik Stožera GMBR-a brigadir Ivan Jenjić i zapovjednik Topničko-raketne bojne GMBR-a bojnik Krešo Grudiček. Pripadnicima Topničko-raketne bojne uručene su poticajne mjere za postignute rezultate. Brigadir Jenjić čestitao je pohvaljenima i nagrađenima te im zaželio puno uspjeha u daljnjem radu i usavršavanju.


TEKST I FOTO: Domagoj Vlahović