Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne pukovnije

“Od svih topnika u Hrvatskoj kopnenoj vojsci očekujem nastavak obuke kao najvažnije zadaće vojske u miru. Neka obučni događaji budu izazovni i realni uz korištenje svih obučnih sredstava i pomagala koja su vam na raspolaganju. Posebnu pozornost treba i dalje posvećivati profesionalnom razvoju vojnika, dočasnika i časnika. Ulažite u sebe, samoobučavajte se, obučavajte i pripremajte vaše kolege, čuvajte i održavajte povjerena vam materijalna sredstva, racionalno i planski raspolažite dodijeljenim resursima kako bi bili spremni odgovoriti svim izazovima budućnosti,” poručio je topnicima general Mate Ostović

U vojarni “Bilogora” u Bjelovaru, sjedištu Zapovjedništva Topničko-raketne pukovnije i Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade 4. prosinca svečano je obilježen Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne pukovnije Hrvatske kopnene vojske i 10. obljetnice njezina ustrojavanja, te blagdan svete Barbare, zaštitnice topnika.
Svečanosti je nazočio zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Mate Ostović, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” brigadir Željko Šikić, zapovjednici postrojbi HKoV-a i drugi vojni uzvanici, članovi obitelji poginulih hrvatskih branitelja, predstavnici Grada Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije, MUP-a RH te bivši pripadnici i zapovjednici 15. protuoklopne topničko-raketne brigade i 16. topničko-raketne brigade.
Zapovjednik Topničko-raketne pukovnije brigadir Marijan Cikuš u prigodnom je obraćanju podsjetio kako je Pukovnija nasljednica tradicije dviju ugašenih postrojbi 15. PO trbr i 16. trbr, koje su paralelno s borbenim zadaćama preuzimale i značajnu ulogu obučavanja i osposobljavanja ročnih vojnika u svladavanju topničkih vještina. Istaknuo je kako je tijekom deset godina postojanja Pukovnije nesebičnim zalaganjem i radom svih njezinih pripadnika postignuto da ona danas zauzima posebno mjesto u OSRH. Iako se postrojba nalazi još u fazi ustrojavanja, razina osposobljenosti i obučenosti iznimno je visoka, a opremljenost novim sredstvima i sustavima svakim je danom sve bolja.
“Zadaće i ciljevi koji stoje pred nama u budućnosti nisu nimalo jednostavni. Bit će potrebno uložiti puno truda i napora za njihovo ostvarenje. No, ne sumnjam u profesionalnost pripadnika ove postrojbe te sam uvjeren da ćemo u izvršavanju obveza i zadaća koje dolaze biti spremni na izazove zajedništvom i timskim radom, gdje će svaki pojedinac dati svoj maksimalni doprinos kako bi ciljevi bili ostvareni, a zadaće izvršene,” istaknuo je brigadir Cikuš. Dodao je kako su ove godine uz svakodnevni rad i obuku provodili tečajeve i SVO. Istodobno su ustrojavali, obučavali i opremali bitnicu SVLR-a za operaciju potpore miru ojačane prednje prisutnosti u Republici Poljskoj te je ona uspješno nakon samo 6 i pol mjeseci od prijma zadaće ispraćena upravo iz ove vojarne. U ime načelnika GS OSRH topnicima je čestitke uputio general Mate Ostović, kazavši kako su topničke postrojbe HKoV-a u proteklom razdoblju razvile i unaprijedile svoje sposobnosti za provedbu širokog spektra zadaća istaknuvši upravo Topničko-raketnu pukovniju koja je tijekom 2017. godine uspješno u svoj sastav integrirala jedno od najmodernijih topničkih oružja današnjice – Panzer haubicu 2000. Istaknuo je uspješnu pripremu i upućivanje bitnice samohodnih višecijevnih raketnih lansera koja je prije nešto više od mjesec dana upućena u Republiku Poljsku gdje će provesti šest mjeseci u misiji ojačane prednje prisutnosti NATO saveza, kao doprinos sigurnosti i stabilnosti u Europi. Rekao je kako se i dalje nastavlja s aktivnostima povećanja sposobnosti topničkih postrojbi te kako postrojbu očekuje završetak projekta uvođenja Panzer haubice 2000 u punu operativnu uporabu, priprema druge bitnice samohodnih višecijevnih raketnih lansera koja će se uputiti u Poljsku u sklopu NATO-ove aktivnosti ojačane prednje prisutnosti te vježba Vatreni zid na kojoj će se prikazati novousvojene sposobnosti topništva, uključujući i koncept združene vatrene potpore.
“Od svih topnika u Hrvatskoj kopnenoj vojsci očekujem nastavak obuke kao najvažnije zadaće vojske u miru. Neka obučni događaji budu izazovni i realni uz korištenje svih obučnih sredstava i pomagala koja su vam na raspolaganju. Posebnu pozornost treba i dalje posvećivati profesionalnom razvoju vojnika, dočasnika i časnika. Ulažite u sebe, samoobučavajte se, obučavajte i pripremajte vaše kolege, čuvajte i održavajte povjerena materijalna sredstva, racionalno i planski raspolažite dodijeljenim resursima kako biste bili spremni odgovoriti svim izazovima budućnosti,” poručio je topnicima general Ostović.
Pripadnicima Topničko-raketne pukovnije i Topničko-raketne bojne Gardijske oklopno-mehanizirane brigade potom su uručene nagrade i priznanja za iznimne rezultate i zalaganje u službi. U vojarni “Bilogora” održan je i taktičko-tehnički zbor, a vojarna je bila otvorena za sve posjetitelje.


Topničko-raketna pukovnija planira i provodi specijalističku vojnu i funkcionalnu obuku roda topništva, provodi vježbe s TBG-om na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, pruža potporu školovanju časnika, dočasnika i kadeta te obuci pričuvnog sastava Oružanih snaga RH.


Vesna Pintarić, Foto Mladen Čobanović