Dan otvorenih vrata oborio sve rekorde

Vojarna “Zemunik” otvorila je 8. listopada u prigodi Dana neovisnosti RH i Dana obrane grada Zadra svoja vrata posjetiteljima. Znatiželjnici, njih više od 10 000, mogli su na stajanci zadarske zrakoplovne baze vidjeti izložene avione i helikoptere na kojima lete hrvatski vojni piloti te prvi put nove izvidničko-borbene helikoptere OH-58D Kiowa Warrior, kao i pratiti prigodan letački program…

U 93. zrakoplovnoj bazi Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane u Zemuniku održan je 8. listopada Dan otvorenih vrata kojim je obilježen Dan neovisnosti RH i Dan obrane grada Zadra. Pred velikim brojem posjetitelja, njih više od 10 000, izloženi su avioni i helikopteri na kojima lete hrvatski vojni piloti, pa su tako na stajanci zadarske zrakoplovne baze znatiželjnici mogli vidjeti ZLIN 242 L, Bell-206B, Pilatus PC-9M, Air Tractor AT-802, Canadair CL-415 te prvi put nove izvidničko-borbene helikoptere OH-58D Kiowa Warrior. U letačkom dijelu programa sudjelovali su ZLIN 242 L, Bell-206B, Pilatus PC-9M, Air Tractor AT-802, Canadair CL-415 te akrobatska grupa “Krila Oluje”, a u okviru popratnih programa Dana otvorenih vrata predstavljen je Muzej vojne zrakoplovne tehnike, simulator letenja MiG-21 te infopult na kojem su zainteresirani mogli saznati kako postati vojni pilot i pripadnik Oružanih snaga RH.
Brigadir Karol Lučan, zapovjednik 93. zb “Zemunik”, tom je prilikom istaknuo svoje zadovoljstvo iznimnom posjećenošću Dana otvorenih vrata: “Zaključili smo kako ćemo obilježavanju 25. obljetnice Dana neovisnosti RH i Dana obrane grada Zadra najbolje pridonijeti organiziranjem Dana otvorenih vrata u Zemuniku i predstavljanjem ljudi koji ovdje rade te svih naših letjelica. Premda smo očekivali dobar odaziv, ovako velika posjećenost ugodno nas je iznenadila – mnogo je ljudi, ne samo iz Zadra nego i iz okolnih mjesta, Dalmacije i udaljenijih gradova danas došlo ovamo,” rekao je brigadir Lučan te nastavio: “Ovdje prvi put imamo i nove izvidničko-borbene helikoptere OH-52L8D Kiowa Warrior. Riječ je o prvih pet helikoptera od ukupno 16 koje ćemo dobiti. Iznimno smo zadovoljni zbog te donacije i ovom prilikom u ime svih nas iz 93. zb zahvaljujem našim partnerima i donatorima iz SAD-a.”


brigadir Karol Lučan, zapovjednik 93. zb “Zemunik”
Ovaj Dan otvorenih vrata i aeroshow koji smo organizirali naš su mali doprinos obilježavanju Dana hrvatske neovisnosti i Dana obrane grada Zadra, oni su naš doprinos prisjećanju na ta događanja i proslavi velikih dana hrvatske povijesti. I ja sam jedan od onih koji je tad, prije 25 godina, sudjelovao u tim događajima, a danas sam iznimno ponosan i čast mi je što sam zapovjednik ove baze. Predstavili smo danas sve ljude koji ovdje rade te sve naše letjelice, interes javnosti bio je i veći nego što smo očekivali tako da smo zadovoljni i postigli smo svoj cilj. Zbog svih onih koji su prije 25 godina stvarali Hrvatsku, volio bih da Dan hrvatske neovisnosti bude dan o kojem svi više razmišljamo i dostojno ga obilježavamo. Tijekom četiri godine koliko sam ovdje zapovjednik maksimalno sam otvorio vojarnu “Zemunik”. Dan otvorenih vrata prilika je da hrvatski narod vidi čime raspolažemo i da može biti siguran da će, bude li potrebno, u svakom trenutku biti obranjen.


Napisala i snimila Lada Puljizević