Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

Vukovar je simbol našeg stradanja, ali i naše slobode i zajedništva

“Danas obilježavamo jedan od najtužnijih dana u hrvatskoj povijesti, dana koji narod nosi kao duboki trag i traumu, no to je i dan kad smo se dodatno povezali, kad je ojačano hrvatsko jedinstvo i zajedništvo. Pokazali smo da smo žilav narod koji drži do svoje slobode i svojeg dostojanstva,” izjavio je predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković

“Vukovar – mjesto posebnog pijeteta” geslo je ovogodišnjeg obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., a tim povodom 18. studenog 2017. u Gradu Heroju okupili su se građani iz cijele Hrvatske i šire. Među njima bili su i najviši državni dužnosnici – predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, koje je u Vukovaru dočekao načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.
“Danas se trebamo pokloniti žrtvi Vukovara, ali prije svega osigurati budućnost Vukovara, da Vukovar ostane ovdje i da ljudi ostanu u Vukovaru,” poručila je Predsjednica Republike. Osvrćući se na suradnju Hrvatske sa susjednom Srbijom, istaknula je kako je Deklaracija o suradnji dviju država potpisana u dobroj vjeri te kako ima i malih pomaka, no kako je još uvijek i mnogo otvorenih pitanja, među kojima ponajprije bolno pitanje nestalih kao najveće humanitarno pitanje. “Još će puno vode proteći Dunavom prije nego što Hrvatska i Srbija mogu govoriti da su prijateljske države,” zaključila je Predsjednica.
“Danas obilježavamo jedan od najtužnijih dana u hrvatskoj povijesti, dana koji narod nosi kao duboki trag i traumu, no to je i dan kad smo se dodatno povezali, kad je ojačano hrvatsko jedinstvo i zajedništvo. Pokazali smo da smo žilav narod koji drži do svoje slobode i svojeg dostojanstva,” izjavio je predsjednik Sabora zaključivši: “Hrvatska je ovdje obranjena, Vukovar je simbol našeg stradanja, ali i naše slobode i zajedništva. Ovo je dan koji nas obvezuje da budemo bolji jedni prema drugima i da radimo sve što je potrebno za boljitak naše domovine.”
Prisjećajući se tragedije Vukovara otprije 26 godina, premijer Plenković istaknuo je kako je to ujedno bila prekretnica u međunarodnom priznanju Hrvatske te je poručio kako žrtva Vukovara zauvijek mora ostati zapamćena: “Uvijek ćemo se i s aspekta institucija, ali i svatko od nas osobno sjećati svih onih koji su dali život za Hrvatsku.” Poručio je također kako Vlada RH ispunjava svoja obećanja dana na sjednici Vlade održanoj prije godinu dana u Vukovaru, a među takvima je istaknuo i dolazak Hrvatske vojske u Vukovar.
U Vukovaru su bili i ministri hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova Tomo Medved i Davor Božinović, kao i drugi ministri i saborski zastupnici, predstavnici Ministarstva obrane i Oružanih snaga RH, među kojima državni tajnici Tomislav Ivić i Zdravko Jakop te visoki časnici i zapovjednici u OSRH.
Svi zajedno s brojnim građanima pristiglim iz svih krajeva Hrvatske i šire okupili su se u dvorištu Opće županijske bolnice i bolnice hrvatskih veterana u Vukovaru, otkud već tradicionalno kreće Kolona sjećanja. U krugu bolnice održan je prigodni program u kojem je nastupila Klapa “Sveti Juraj” HRM-a, glumac Darko Milas, koji je čitao recitale i moderirao program, te kantautor Hrvoje Hegedušić.
Potom je uslijedio Križni put – Kolona sjećanja predvođena stjegonošama, zastave Republike Hrvatske i Vukovarsko-srijemske županije te Grada Vukovara nosili su pripadnici Gardijske oklopno-mehanizirane brigade, a zastavu 204. vukovarske brigade nosio je, kao i uvijek do sada, umirovljeni pukovnik Antun Dugan.
Kolonu sjećanja predvodili su branitelji Vukovara te članovi obitelji poginulih, ubijenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja Vukovara, za njima pripadnici GOMBR-a noseći brojne zastave postrojbi iz Domovinskog rata, a potom su se pridružili gradonačelnik Vukovara Ivan Penava i najviši državni dužnosnici RH, izaslanstva županija i gradova, predstavnici Vojno-diplomatskog zbora u RH, Katoličke crkve i drugih vjerskih zajednica te tisuće građana koji su i ove godine pohodili Vukovar kako bi odali počast žrtvama velikosrpske agresije na taj grad.
U organizaciji Grada Vukovara i vukovarskih osnovnih škola učenici su zapalili svijeće duž cijelog Križnog puta od bolnice do Memorijalnog groblja žrtava Domovinskog rata, a dolaskom na groblje brojni su građani, među kojima i djelatnici MORH-a i OSRH, polaganjem ruža na grobove poginulim i umrlim braniteljima i civilima odali počast žrtvama. Kod središnjeg spomen-obilježja polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća počast žrtvama odali su i najviši državni dužnosnici te predstavnici MORH-a, MUP-a, MHB-a i OSRH, kao i Grada Vukovara i hrvatskih branitelja Vukovara. Molitvu i misu za žrtve Domovinskog rata predvodio je požeški biskup mons. Antun Škvorčević. Prisjećajući se stradanja Vukovara u Domovinskom ratu, kao i herojstva hrvatskih branitelja te brojnih vukovarskih žrtava, poručio je: “Pristupimo žrtvi Vukovara suzdržano i nježno, s poštovanjem i divljenjem, zahvalno i s ljubavlju. Vukovarska žrtva zavrijedila je da ju slavimo.” Posebno je naglasio važnost otklanjanja svih oblika mržnje, zaključivši kako je nužno i povijest očistiti od svake mržnje, kako bismo mogli iz nje učiti. Također, izrazio je nadu da će Katolička i Pravoslavna crkva u Hrvatskoj uz pomoć Isusa Krista razoriti zlo i podjele te je pozvao katoličke i pravoslavne vjernike, kao i sve građane pa i političare, na promicanje međusobnog povjerenja, poštovanja, plemenitosti i dobrote, kao i na oprost.

Marija Trogrlić, snimio Mladen Čobanović


Škabrnja je naša bol – ali i ponos

“Škabrnja je naša bol – ali i ponos! Škabrnja i sva hrvatska stratišta govore o cijeni hrvatske slobode. Upozorava Škabrnja kako je istina o Domovinskom ratu jedna jedina, bolna i krvava. Naša je dužnost čuvati tu istinu od onih koji bi je prekrajali, mijenjali uloge žrtava i krvnika. Pamtimo, ne da bismo se svetili, već što znamo gdje su naši korijeni, zato što znamo da učeći iz povijesti možemo graditi jedinu domovinu Hrvatsku,” kazao je ministar obrane Damir Krstičević

Kolonom sjećanja i komemorativnim skupom u Škabrnji je 18. studenog 2017. godine obilježena 26. obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu.
Na obilježavanju su bili izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH Ivan Vukić, zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, izaslanstvo Oružanih snaga RH i Hrvatskog generalskog zbora, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata i drugi. Žrtvama Škabrnje, uz mještane, došli su se pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske.
Zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić Škabrnju je nazvao jednom od stanica križnog puta hrvatskog naroda u Domovinskom ratu. “Danas smo tužni zbog tragedije u Škabrnji i Vukovaru, prisjećamo se svih poginulih i stradalih, ali smo s druge strane i ponosni na njihovu žrtvu i okrenuti prema budućnosti.”
Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević još je jednom naglasio kako se istina o Domovinskom ratu mora dobro čuvati.
“Škabrnja je naša bol – ali i ponos! Škabrnja i sva hrvatska stratišta govore o cijeni hrvatske slobode. Upozorava Škabrnja kako je istina o Domovinskom ratu jedna jedina, bolna i krvava. Naša je dužnost čuvati tu istinu od onih koji bi je prekrajali, mijenjali uloge žrtava i krvnika. Čuvajmo sjećanja, dragi prijatelji, ali budimo okrenuti sutrašnjem danu! Budimo, upravo zbog naših žrtava, naših najmilijih, okrenuti stvaranju, boljem životu i blagostanju,” rekao je ministar. “Pamtimo, ne da bismo se svetili, već zato što znamo gdje su naši korijeni, što znamo da učeći iz povijesti možemo graditi jedinu domovinu Hrvatsku,” zaključio je ministar.
Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, Kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991. do Spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Misa za sve poginule i preminule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, a predvodio ju je vojni ordinarij mons. Jure Bogdan koji je podsjetio na veliku žrtvu Škabrnje u Domovinskom ratu: “Danas se svima nama nameće pitanje odakle i zašto zlo u svijetu, odakle sve zlo koje se na današnji dan dogodilo u Vukovaru i Škabrnji? Ne možemo razumjeti kako su počinitelji strašnih zločina mogli vjerovati da će zlom i ubijanjem postići svoj cilj?”
Nakon mise održan je komemorativni kulturno-umjetnički program kojim su oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji, a potom su položeni vijenci i zapaljene svijeće na Spomen-obilježju za poginule u Domovinskom ratu. Prije 26 godina, 18. studenog, u samo jednom danu ubijena su 43 civila. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 86 Škabrnjana. Ratni zapovjednik obrane Škabrnje bio je Marko Miljanić.

Jelena Jakšić, snimio Stjepan Brigljević