Dan Topničko-raketne bojne GMTBR-a

Na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik” 2. prosinca svečano je obilježen blagdan svete Barbare, Dan roda topništva i Dan Topničko-raketne bojne Gardijske motorizirane brigade.
Svečanosti su nazočili, među ostalima, izaslanik zapovjednika HKoV-a zapovjednik GMTBR-a brigadir Tihomir Kundid, zapovjednik Središta za borbenu obuku pukovnik Mario Lilić te predstavnici drugih postrojbi HKoV-a.
Nazočnima se prigodno obratio i čestitao zapovjednik Topničko-raketne bojne pukovnik Davor Stefanović. Istaknuo je da je TRB postrojba nastala tijekom preustrojavanja HKoV-a, integracijom topničkih postrojbi 1., 2., i 9. brigade, s jezgrom koju su činili pripadnici OSRH prekaljeni kroz ratna djelovanja. U kasnijem je razdoblju “(…) postrojba popunjavana mladim pripadnicima, od kojih su neki sinovi i kćeri naših ratnih kolega.” Izrazio je zadovoljstvo postignutom sinergijom mladosti i iskustva kao jamstvom realizacije svih zadaća koje se pred postrojbu postavljaju. Istaknuo je angažiranost postrojbe na gotovo svim vježbovnim aktivnostima koje su se provodile na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”, angažiranost u operacijama ISAF i UNDOF te pomoć civilnim strukturama tijekom elementarnih nepogoda.
Izlaganje je zaključio riječima: “Pred postrojbom su nakon preustroja brojne zadaće i ciljevi, od popune do dostizanja statusa obučenosti i spremnosti za provedbu misije Bojne, a poznavajući vas, siguran sam da ste za to spremni.” Čestitao je zatim postrojenim pripadnicima Dan roda topništva, Dan Topničko-raketne bojne Gardijske motorizirane brigade i blagdan svete Barbare.
Brigadir Kundid pozdravio je nazočne u ime zapovjednika HKoV-a general-pukovnika Mate Ostovića kao njegov izaslanik te u svoje ime. Istaknuo je da postignuća u TRB-u nije nedostajalo i da je Bojna ove godine kao postrojba borbene potpore dala velik doprinos i sudjelovala u nizu događaja. Istaknuo je da se postrojba nalazi u preustroju, odnosno u tranziciji, i da je potrebno uložiti znatno više napora da bi se dostigle zahtijevane sposobnosti. Napomenuo je da je vojna profesija kompleksna i zahtjevna, s neprekinutim procesom obučavanja i usavršavanja, ali i odricanja. Dodao je da u idućoj obučnoj godini neće nedostajati novih zadaća i izazova te naglasio da obuka mora biti u središtu interesa pripadnika postrojbe i da usredotočenost na nju mora biti kontinuiran proces. Brigadir Kundid istaknuo je da su pripadnici TRB-a istinska vrijednost postrojbe i da svoj potencijal sa svim znanjima i iskustvom koje posjeduju trebaju usmjeriti i ugraditi u zajednički uspjeh te tako dovesti Bojnu na tron izvrsnosti. Svim pripadnicima TRB-a čestitao je Dan Bojne te im zaželio puno sreće i uspjeha u vojničkim karijerama i privatnom životu.
Najzaslužnijim pripadnicima postrojbe uručene su pohvale i nagrade, a slijedio je obilazak TT zbora topničkog oruđa haubica H 122 D-30 i SVLR 122 BM-21.
Svečanost je završena misom i druženjem.

OJI