Dokazana sportska vrijednost

Povijesni uspjeh za hrvatski taekwondo, koji svake godine dokazuje da je rasadnik sportskih talenata, ostvarila je Lena Stoj- ković, mlada 21-godišnja Splićanka i ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske. Na Svjetskom prvenstvu održanom u glavnom gradu Azerbajdžana Bakuu obranila je naslov svjetske prvakinje u kategoriji do 46 kilograma.

Podsjećamo, mlada hrvatska sportašica Lena Stojković prošle je godine osvojila svoj prvi naslov svjetske prvakinje u ovoj kategoriji i to na Svjetskom prvenstvu koje se održalo u meksičkoj Guadalajari prije samo šest mjeseci. Međutim, ona nije jedina hrvatska predstavnica koja je došla do naslova na ovom svjetskom prvenstvu. Hrvatski su reprezentativci osvojili niz medalja, a naslov svjetskog prvaka u kategoriji do 74 kilograma osvojio je Marko Golubić, dok su se s medaljama u Hrvatsku vratili i Ivan Šapina (srebro u kategoriji do 87 kg) te brončani: Bruna Duvančić u kategoriji do 49 kg, Paško Božić u kategoriji iznad 87 kg i ugovorna pričuvnica i olimpijska prvakinja iz Tokija Matea Jelić. Ovo je izniman uspjeh hrvatskog taekwondoa koji pokazuje iz godine u godinu koliko je Hrvatska konkurentna u ovom sportu.

ŠAMPIONSKI DNK

No, vratimo se malo na Lenu Stojković koja je ove godine imala težak zadatak te je njezin put do obrane naslova bio zaista trnovit. Već sam ponovni dolazak u finale velik je uspjeh, ali Lena je pokazala kako tu ne misli stati. Željela je obraniti titulu od prošle godine osvojenu u Meksiku. Finalna borba bila je teška i tijesna te je Lena za naslov imala borbu protiv Tajlanđanke Sekken Khamonchanok. Tajlanđanka je bila bolja u prvoj rundi, pobijedivši rezultatom 14 : 4, da bi naša mlada prvakinja po- kazala kako ima šampionski DNK u sebi te je ostvarila pobjedu u preostale dvije runde. Bila je to vrlo tijesna borba, u drugoj je rundi Lena slavila rezultatom 12 : 11, a u zadnjoj trećoj bilo je 6 : 4 što joj je donijelo naslov. Za Hrvatski vojnik podijelila je dojmove s natjecanja. “Ponosna sam jako i sretna, čast mi je bila što sam mogla ponovno braniti boje svoje zemlje i pokazati da prošlogodišnji uspjeh nije bio samo sreća već i kvaliteta što sam ove godine, čini se, definitivno potvrdila,“ kaže Lena Stojković. Nije propustila i zahvaliti na potpori svima koji su bili uz nju tijekom svih ovih godina i mjeseci i koji su je bodrili. “Također, zahvaljujem svima koji su uz mene na ovom putu, svojoj obitelji, treneru Veljku Lauri, kao i Ministarstvu obrane koje me po- dupire, podržava i olakšava put do uspjeha. Da nemam tu potporu ne znam kako bi to sve izgledalo, zaista hvala svima jer mi potpora puno znači,“ kaže Lena te dodaje: “Nadam se da ću se ponovno imati prilike ovako srčano boriti za ovakva postignuća, ove je godine put do uspjeha bio malo teži, ali nekako to ovu pobjedu čini još malo slađom.“

U karijeri je očekuju novi izazovi, a s obzirom na to da je mlada pred njom je blistava budućnost, baš kao i pred ostalim hr- vatskim natjecateljima koji su na ovom svjetskom prvenstvu pokazali kako se brane boje Lijepe Naše. Lena Stojković novim je naslovom svjetske prvakinje ispisala još jednu blistavu stranicu hrvatske sportske povijesti, a mi se nadamo kako ćemo i u budućnosti imati prilike uživati u sjajnim nastupima i postignućima vrhunskih hrvatskih sportaša.

Tekst: Ivan Šurbek; Foto: DALS Taekwondo