Svjetska prvakinja u taekwondou

Na Svjetskom prvenstvu u taekwondou koje se održalo u meksičkoj Guadalajari dvadesetogodišnja Lena Stojković, ugovorna pričuvnica Hrvatske vojske, stigla je do najvećeg uspjeha svoje karijere osvojivši zlatnu medalju u kategoriji do 46 kilograma ponovno potvrdivši kako je hrvatski taekwondo zaista rasadnik sjajnih talenata i vrhunskih sportaša

Lena Stojković odradila je sjajan turnir na kojem je pobijedila sve suparnice ne izgubivši niti jednu rundu na turniru. U prvom kolu bila je slobodna, a u drugom je njezina protivnica bila Ukrajinka Viktoriia Nahurna protiv koje je odradila sjajnu borbu pobijedivši u obje runde rezultatom 6:0 i 7:1. U četvrtfinalu bila je bolja od Kineskinje Xiaolu Wang što joj je donijelo plasman u polufinale. Kineskinju je također pobijedila glatko, slavivši s 3:0 u obje runde. Baš kao i prva dva meča i u polufinalnom meču Lena je bila uspješna pobijedivši u meču protiv Kolumbijke Andree Ramirez Vargas također dominantno (3:1 i 8:2), dok je u finalu bila bolja od Rukiye Yildirim iz Turske (5:0, 10:5).

Suparnice protiv kojih se borila Lena Stojković bile su vrlo dobre natjecateljice od kojih posebno treba izdvojiti Turkinju Yildirim koja je bila dvostruka europska prvakinja. Međutim, pokazala je kako je u sjajnoj formi te kako trenutačno dominira ovom kategorijom. Ovo je  definitivno godina Lene Stojković koja je nakon obrane naslova europske prvakinje pokazala kako je najbolja i na najvećoj svjetskoj sceni. Podsjećamo, 20-godišnja članica splitskog Kluba Marjan ove je godine na Europskom prvenstvu održanom u Manchesteru obranila naslov europske prvakinje, koji je prvi put osvojila prošle godine na Europskom prvenstvu u bugarskoj prijestolnici Sofiji.

Stojković, iako vrlo mlada, već sad pripada samom vrhu svjetskog taewkondoa. Ovogodišnjim, ali i prošlogodišnjim uspjesima pridružila se kolegicama iz reprezentacije Kristini Tomić, Ivi Radoš i Matei Jelić koje su ovaj sport posebno popularizirale u zadnjih nekoliko godina, ali i naravno sestrama Ani i Luciji Zaninović te Martini Zubčić koje su također proslavile Hrvatsku u ovom sportu. Lena Stojković svoje je dojmove podijelila s nama te u kratkom razgovoru za Hrvatski vojnik otkrila koji su planovi za nastavak karijere.

”Prošlo je nekoliko dana nakon završetka Svjetskog prvenstva i dojmovi mi se još nisu slegli što je i dobro jer će me to zadržati na zemlji da ostanem koncentrirana na ono što dolazi. Ponosna sam na svoj tim, na trenera, na svoj uspjeh. Jako sam zahvalna svim ljudima koji me podržavaju na bilo koji način jer ova medalja nije samo moja već i svih onih ljudi i sustava koji ulažu u mene. Nadam se da sam im ovom medaljom na neki način to uspjela i vratiti,” kaže Lena Stojković te dodaje: ”Nadam se da sam cijelu našu zemlju uspjela učiniti ponosnom, drago mi je da se Lijepa naša mogla čuti i u Meksiku na jednom od najvećih teakwondo natjecanja u svijetu. Ponosna sam što sam uspjela obraniti boje svoje domovine na jednom takvom prestižnom natjecanju i želim reći da je ovo samo početak, da ja ovdje ne stajem, i da ne mislim stati, mislim da sam spremna za još. Ovo mi je veliki poticaj za nove bitke, pobjede, nova natjecanja i spremna sam obraniti naslov i boriti se za moju državu,” kaže naša mlada prvakinja.

S nama je podijelila i dojmove s natjecanja u Meksiku. Kaže kako Meksiko baš i nije imala priliku doživjeti s obzirom na to da se natjecala zadnjeg dana prvenstva, ali otkrila je što joj se svidjelo u Meksiku. Također, ističe i kako je atmosfera na prvenstvu bila odlična, a zasluge za to idu Meksikancima koji su fanatični navijači i domaćini. ”Natjecala sam se zadnjeg dana i nažalost Meksiko i Guadalajaru nisam baš mogla doživjeti jer sam većinom bila fokusirana na natjecanje. S obzirom na to da je u mojem sportu vrlo važna kilaža, jer se prema tome određuje kategorija, nisam baš mogla iskusiti meksičku kuhinju. Samo sam zadnji dan imala priliku i svidjelo mi se. Svidjeli su mi se i Meksikanci. Sviđa mi se njihov mentalitet. Svi su pristupačni, raspoloženi, atmosfera je na natjecanju bila super, pogotovo kad bi se borili njihovi natjecatelji. Meksikanci su jako vatreni i tijekom natjecanja cijela bi dvorana navijala,” kaže Lena Stojković.

Govorila je i o očekivanjima uoči samog natjecanja, pa kaže kako ih nije imala što se tiče rezultata, ali naporan rad i treninzi dali su naslutiti da bi mogla ostvariti dobar rezultat. ”Zaista, nisam imala očekivanja što se rezultata tiče, ali imala sam velika osobna očekivanja jer sam znala koliko sam trenirala te sam cijeli svoj raspored prilagođavala upravo treninzima i ulagala sam sve u trening i pripreme za ovo svjetsko prvenstvo, tako da sam očekivala dobar nastup. Ispostavilo se da je bilo dovoljno i da sam bila najbolja u kategoriji.” Dotaknula se i planova u bliskoj budućnosti s obzirom na to da vrlo brzo slijedi finalni Grand Prix koji će se održati u Rijadu u Saudijskoj Arabiji, a riječ je o jednom od važnijih natjecanja koje donosi dosta bodova na listi za Olimpijske igre.

”To je finalni Grand Prix u Saudijskoj Arabiji. Cijeli prosinac planiram provesti trenirajući, možda ću imati malo odmora oko blagdana, ali u svibnju iduće godine novo je svjetsko prvenstvo tako da nema previše odmora. Već lagano počinjem razmišljati o tom svjetskom prvenstvu,” kaže. Za kraj dodaje kako je vrlo zahvalna na potpori svima te zahvaljuje i MORH-u čija joj potpora puno znači.

TEKST: Ivan Šurbek /FOTO: Hrvatski taekwondo savez