Doprinos miru i sigurnosti

“Hrvatski vojnik prepoznat je po profesionalnosti, humanosti i odgovornosti i krasi ga visoka uvježbanost i psihofizička spremnost. Drago mi je što naši saveznici i partneri ističu doprinos hrvatskih vojnika,” poručio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, koji je od 18. do 20. prosinca boravio u službenom posjetu Afganistanu

Republika Hrvatska jedna je od 38 zemalja koje sudjeluju u misiji potpore miru Odlučna potpora, a naš kontingent broji 110 pripadnika

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević boravio je s izaslanstvom od 18. do 20. prosinca u službenom posjetu Afganistanu, gdje se nalazi 11. hrvatski kontingent u misiji potpore miru Odlučna potpora. Republika Hrvatska jedna je od 38 zemalja koje sudjeluju u toj misiji. Naš kontingent broji 110 pripadnika, čija je zadaća doprinos međunarodnoj sigurnosti, savjetovanje afganistanske vojske, policije i specijalnih snaga te medicinske i vojnopolicijske dužnosti.

Prvog dana službenog posjeta ministar Krstičević obišao je pripadnike 11. hrvatskog kontingenta u kampu Marmal na sjeveru Afganistana te se sastao sa zapovjednikom Zapovjedništva Sjever (TAAC-N) brigadnim generalom Jürgenom Brötzom. Na početku posjeta ministar Krstičević je zajedno s izaslanstvom MORH-a i Glavnog stožera položio vijenac i zapalio svijeće u čast poginulim vojnicima u Afganistanu i odao počast poginulom skupniku Josipu Briškom. Nakon sastanka u Zapovjedništvu Sjever, general Brötz uputio je pohvale Hrvatskoj vojsci na profesionalnosti i zahvalio ministru Krstičeviću na doprinosu i angažmanu Hrvatske. “Hrvatski vojnici rade sjajan posao ovdje u Zapovjedništvu Sjever u Afganistanu i daju golem doprinos u više područja – zdravstvu, vojnoj policiji i u Zapovjedništvu. Zajedno obučavamo i savjetujemo afganistanske snage. Zahvalan sam na velikom doprinosu koji Hrvatska daje. Hvala vam,” istaknuo je njemački general. Ministar Krstičević izrazio je zadovoljstvo što je posjetio hrvatske vojnike uoči božićnih blagdana, a u kampu Marmal s pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta razgovarao je o njihovim iskustvima u misiji potpore miru Odlučna potpora te im zahvalio na doprinosu i ponosnom predstavljanju Hrvatske u međunarodnom okruženju. Istaknuo je i kako je ponosan na hrvatske vojnike, koji su brend i u svijetu i u Hrvatskoj.  “Hrvatski vojnik prepoznat je po profesionalnosti, humanosti i odgovornosti i krasi ga visoka uvježbanost i psihofizička spremnost. Drago mi je čuti što naši saveznici i partneri ističu doprinos hrvatskih vojnika,” poručio je.

Drugog dana posjeta ministar Krstičević sastao se s ministrom obrane Islamske Republike Afganistana Hajijem Asadullahom Khalidom. Ministri su u Kabulu razgovarali o sigurnosno-političkoj situaciji u Afganistanu, doprinosu Republike Hrvatske u Afganistanu i mogućnostima za hrvatsku obrambenu industriju. Ministar obrane Afganistana zahvalio je Hrvatskoj na angažmanu i pomoći te naglasio: “Hvala hrabrim hrvatskim vojnicima na svemu što čine za nas, što nam pomažu u savjetovanju i mentoriranju naših snaga. Afganistanski narod nikad neće zaboraviti hrabrost hrvatskih vojnika.” Uputio je također izraze sućuti obitelji poginulog Josipa Briškog i hrvatskom narodu na gubitku pripadnika Hrvatske vojske te istaknuo: “Upućujem iskrenu sućut obitelji hrabrog Josipa Briškog, koji je izgubio svoj život za mir i stabilnost u Afganistanu. Želim također brz i potpun oporavak dvojici hrvatskih vojnika koji su ranjeni u Afganistanu.” Ministar Krstičević istaknuo je kako je Hrvatska prisutna u Afganistanu već 16 godina, gdje je sudjelovalo više od 6000 pripadnika Hrvatske vojske.

“U Afganistanu zajedno s drugim saveznicima i partnerima pridonosimo miru i sigurnosti. Mentoriramo afganistanske snage, puni smo razumijevanja za stanovnike Afganistana i poštujemo njihovu kulturu i običaje. Pomogli smo da afganistanske sigurnosne snage budu bolje,” rekao je. Vezano za sigurnosno-političku situaciju, afganistanski ministar rekao je kako se sigurnosno stanje polako poboljšava te se očekuje nastavak pregovora. Ministar Krstičević rekao je: “Nadam se da će uskoro doći vrijeme da oni sami preuzmu odgovornost za sigurnost i mir u Afganistanu.” Ministar Asadullah Khalid iskazao je interes za hrvatsku obrambenu industriju i moguće opremanje afganistanskih snaga hrvatskim proizvodima te su dogovoreni daljnji razgovori. 

Trećeg se dana posjeta ministar Krstičević s izaslanstvom u Zapovjedništvu NATO-ove misije Odlučna potpora u Kabulu sastao sa zapovjednikom misije, ujedno i zapovjednikom  američkih snaga u Afganistanu generalom Austinom Scottom Millerom. Ministar Krstičević i general Miller razgovarali su o doprinosu Republike Hrvatske u misiji Odlučna potpora, planovima NATO-a vezano uz budućnost misije te o sigurnosnoj situaciji u Afganistanu. General Miller izrazio je zadovoljstvo sastankom i zahvalio ministru Krstičeviću i Republici Hrvatskoj na predanom angažmanu u Afganistanu: “Cijenim vaš posjet Afganistanu i drago mi je što smo održali dobar sastanak. Hrvatskom narodu želim reći hvala. Služenje u Afganistanu važno je za sve naše zemlje, važno je i za partnerstvo u NATO-u i bitno je zaštititi sve nas. Upućujem zahvale, vama osobno ministre i hrvatskoj državi, za požrtvovnost i predano služenje vaših vojnika ovdje u Afganistanu.” Ministar Krstičević također je izrazio zadovoljstvo sastankom te istaknuo: “Hrvatska je jedna od 38 zemalja koje sudjeluju u misiji u Afganistanu. Zajedno s partnerima  pridonosimo uspostavi međunarodnog mira i sigurnosti, savjetujemo i mentoriramo afganistanske snage kako bi mogle preuzeti odgovornost za mir i sigurnost u svojoj zemlji. Drago mi je što zapovjednik misije Odlučna potpora ima riječi hvale za hrvatske vojnike i zaista sam ponosan.” Uz obostrane riječi zahvale na predanom angažmanu u misiji, ministar Krstičević i general Miller uputili su čestitke pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta u Afganistanu i njihovim obiteljima povodom blagdana.

Tijekom posjeta Afganistanu ministar Krstičević i direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj posjetili su pripadnike 11. hrvatskog kontingenta u Mazar-e-Sharifu i Kabulu te im zahvalili na izvrsnosti i profesionalnosti. Prilikom susreta s hrvatskim vojnicima, ministar Krstičević uputio je posebnu zahvalu pripadnicima Hrvatske vojske koji sudjeluju u Afganistanu i izrazio čast i ponos što  predstavljaju Hrvatsku u svijetu. Viceadmiral Hranj rekao je kako je cilj zajedničkog posjeta bio obići hrvatske vojnike te im uputiti zahvalu za izvrstan rad u području operacije, kao i dobiti povratne informacije o izazovima s kojima se susreću kako bi im mogli pomoći. “Operacija je složena i zahtjevna, a naši vojnici izvrsno rade. Imali smo priliku čuti brojne pohvale i od zapovjednika Zapovjedništva Sjever i od zapovjednika misije za odgovornost i profesionalnost naših vojnika,” poručio je viceadmiral Hranj.

OJI, foto MORH