I u Afganistanu je hrvatski vojnik brend

Trag hrvatskog vojnika je prepoznat i priznat, od saveznika, partnera, ali i od običnog afganistanskog čovjeka. Hrvatski je vojnik brend – to stalno pokazuje. Profesionalizam, pouzdanost, iskustvo, humanost, ono je po čemu smo prepoznatljivi

Kako je tvrdnja o pripadnicama i pripadnicima hrvatskih kontingenata misije Odlučna potpora (Resolute Support) kao prepoznatljivim i pouzdanim saveznicima i te kako točna iz prve ruke su se uvjerili potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i načelnik GS OSRH general zbora Mirko Šundov, koji su s izaslanstvom od 12. do 17. prosinca boravili u Afganistanu.
Cilj posjeta, osim susreta s afganistanskim ministrom obrane Abdulahom Khanom Habbibijem i zapovjednikom misije generalom Johnom W. Nicholsonom i drugim dužnosnicima, bio je upoznati se s radom naših vojnika, dočasnika i časnika.
”S ponosom mogu reći kako su hrvatski vojnici odavno postali brend,  a Hrvatska od primateljice mirovnih snaga i humanitarne pomoći postala vjerodostojna i pouzdana pružateljica razvojne suradnje, čime značajno pridonosi globalnoj sigurnosti i stabilnosti. Smatram da Oružane snage moraju sudjelovati u ovakvim operacijama i misijama, jer to podiže razinu sposobnosti,” rekao je ministar Krstičević nakon susreta s afganistanskim ministrom obrane.
U Afganistanu se trenutačno nalazi 5. HRVCON, kojim zapovijeda brigadir Dražen Sebastijan. U njemu je 66 pripadnica i pripadnika OSRH kojima su pridruženi i pripadnici OS-a Albanije, BiH, Crne Gore i Makedonije.
Pripadnici 5. HRVCON-a raspoređeni su u Kabulu i Mazar-e-Shariffu, a njihova je glavna zadaća savjetovanje i obuka pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti. Odgovorni su to poslovi, jer potrebno je strpljivo prenositi znanja afganistanskim vojnicima i policajcima, kako bi oni što prije, u punoj mjeri preuzeli odgovornost za mir u svojoj zemlji. Tijekom posjeta mogli smo se uvjeriti kako u tom poslu postižu odlične rezultate. To je potvrda kako su pristup koji njeguju hrvatski vojnici prema svojim afganistanskim kolegama, pristup koji uvažava kulturološke, tradicijske, vjerske različitosti, prepoznali i domaćini.
U okviru Zapovjedništva za obuku, savjetovanje i potporu Sjever (TAAC-N) u kampu Marmal u blizini Mazar-e-Shariffa, nalazi se većina 5. hrvatskog kontingenta u misiji Odlučna potpora. Ministar Krstičević i general Šundov iskoristili su posjet kako bi se detaljno upoznali sa zadaćama svih naših pripadnica i pripadnika.
”Vaše su zadaće odgovorne i zahtjevne. Ponosan sam što ste na njih fokusirani, što na naš hrvatski način, pridonosite izgradnji institucija Afganistana. Iz vlastitih iskustava naučili smo da su mirna i stabilna društva preduvjet razvoja. Naša je obveza i zadaća raditi i pridonositi promicanju mira i sigurnosti. Da biste u tome bili što uspješniji, Ministarstvo obrane i ja osobno inzistirat ću na što boljim uvjetima za obavljanje vaših zadaća,” rekao je ministar Krstičević obraćajući se pripadnicima 5. HRVCON-a.
Godina koja je pred nama godina je vojnika, dočasnika, časnika, državnih službenika i namještenika, rekao je u svojem obraćanju ministar Krstičević te dodao: “Učinit ćemo sve što je u našoj moći da se uvjeti života i rada, što sigurnijeg obavljanja zadaća, osobito vama u misiji, podignu na što višu razinu.”
Obraćajući se pripadnicima 5. HRVCON-a u misiji Odlučna potpora načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov rekao je: “Osobito sam zadovoljan što sam mogao vidjeti kako u kontingentu uspješno djeluju mladost i iskustvo – pripadnici izrasli iz Domovinskog rata i mladi naraštaji. I jedni i drugi pridonose uspješnosti našeg angažmana u Afganistanu. Učeći, mentorirajući afganistanske snage sigurnosti, djelujući u međunarodnom okruženju i sami učimo, nadograđujući svoje sposobnosti. To je dodana vrijednost našeg sudjelovanja u ovoj misiji. Oružane snage postaju efikasnije. Ta novostečena iskustva treba implementirati i u djelovanju u domovini,” rekao je general Šundov.
Povodom predstojećih blagdana ministar Krstičević i general Šundov podijelili su pripadnicima kontingenta prigodne darove, zadržavši se s njima u druženju i razgovoru.
Ministra Krstičevića i generala Šundova primio je i zapovjednik TAAC-N brigadni general Andre Bodemann i civilni predstavnik Zapovjedništva TAAC-N dr. Robert Klinke. General Bodemann zahvalio je ministru Krstičeviću na doprinosu koji Hrvatska daje u djelovanju ovog zapovjedništva. Ministar Krstičević pohvalio je aktivnosti koje provodi TAAC-N u ostvarenju ciljeva misije Odlučna potpora, a kojima pripadnice i pripadnici 5. HRVCON-a daju značajan doprinos. 
Tijekom posjeta Zapovjedništvu pripadnici HRVCON-a predstavili su hrvatskom izaslanstvu svoje svakodnevne dužnosti.
U nastavku posjeta ministar Krstičević i načelnik Šundov s izaslanstvom su posjetili  Zapovjedništvo 209. korpusa Afganistanske nacionalne armije, u kampu Shaheen, u kojima djeluju i hrvatski mentori. General-bojnik Mohamand Katawazi, zapovjednik korpusa zahvalio je hrvatskom izaslanstvu na svim naporima koje ulažu naši mentori kako bi afganistanske snage usvojile sposobnosti koje su im potrebne za samostalno djelovanju u jačanju mira i sigurnosti Islamske Republike Afganistan.
Zadnjeg dana posjeta Afganistanu ministar Krstičević i general Šundov s izaslanstvom susreli su se u Zapovjedništvu u Kabulu sa zapovjednikom misije Odlučna potpora (Resolute Support) generalom Johnom W. Nicholsonom
U razgovoru su razmijenjena mišljenja o aktualnim pitanjima i aktivnostima vezanih za ovu misiju. General Nicholson zahvalio je na predanosti savezništvu, obrani zajedničkih vrijednosti i dosljednom doprinosu Republike Hrvatske i Oružanih snaga uspjehu misije Odlučna potpora, te je istaknuo kako poštuje angažman pripadnika hrvatskih kontingenata u Afganistanu, njihov profesionalizam i usmjerenost na izvršenje zadaća.
Ministar Krstičević, zahvaljujući generalu Nicholsonu na posvećenosti uspjehu misije Odlučna potpora, istaknuo je kako mu je bilo zadovoljstvo vidjeti trag koji su pripadnice i pripadnici hrvatskih kontingenata ostavili u Afganistanu, djelujući na izgradnji institucija ove zemlje, ali i pridonoseći globalnoj stabilnosti i sigurnosti. ”Trag o kojem govorim je prepoznat i priznat, od saveznika, partnera, ali i od običnog afganistanskog čovjeka. Hrvatski je vojnik brend – to stalno pokazuje. Profesionalizam, pouzdanost, iskustvo, humanost, ono je po čemu smo prepoznatljivi,” rekao je ministar Krstičević, ističući kako će i nadalje naši vojnici pridonositi uspjehu ove misije.
General Šundov je nakon sastanka, a sumirajući posjet Afganistanu i našim vojnikinjama i vojnicima u misiji rekao kako smo ponosni na postignuća pripadnika našeg kontingenta. ”Posebice se naša spremnost i sposobnost pokazuje u glavnoj zadaći koja  se provodi u misiji, a to je obuka, savjetovanje i pomoć afganistanskim snagama sigurnosti. Naše vojnikinje i vojnici prepoznatljivi su po profesionalnom i odgovornom pristupu u obnašanju zadaća kojima se pridonosi sigurnosti. ”U razgovoru s generalom Nicholsonom istaknut je značaj zajedničkog djelovanja A-5 inicijative u misiji Odlučna potpora,” istaknuo je general Šundov.
Ministar Krstičević i general Šundov susreli su se i s nacionalnim predstavnicima kontingenata Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije, koji zajedno s 5. hrvatskim kontingentom u okviru A-5 inicijative djeluju u misiji Odlučna potpora. Ministar Krstičević i načelnik GS OSRH izrazili su zadovoljstvo iznimno dobrom suradnjom pripadnika oružanih snaga zemalja inicijative u ostvarivanju zadaća misije, istaknuvši kako je upravo takvo djelovanje snažan doprinos izgradnji sigurnosti.
Trag koji su hrvatski vojnici ostavili u Afganistanu tijekom sudjelovanja u operaciji ISAF, te u misiji Odlučna potpora je dubok. To se može primijetiti u puno malih detalja, u prepoznavanju hrvatske zastave od Afganistanaca, pa čak i znanju ponekih hrvatskih riječi trgovaca na bazaru u bazi Marmal.
U izjavama afganistanskih dužnosnika i dužnosnika misije Odlučna potpora moglo se primijetiti kako visoko mišljenje o hrvatskim vojnicima i poštovanje koje prema njima osjećaju nije tek kurtoazija.
Svaki hrvatski vojnik koji je sudjelovao u operaciji i misiji u Afganistanu svojim je radom, svojim znanjem, iskustvom, ali i lijepom riječi za svoje domaćine, pridonio izgradnji slike o OSRH. Ona je pozitivna, na nju svi možemo biti ponosni. Hrvatski vojnik je brend.

Tekst i foto: Dražen Jonjić