Dvadeseti naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

Zbog sve većeg broja zainteresiranih za dragovoljno vojno osposobljavanje 13. listopada u vojarni “123. brigade HV” u Požegi prihvaćen je 20. naraštaj ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju, treći ovogodišnji naraštaj.
U trećem naraštaju 2017. godine pozvano je 324 ročnika, od kojih je 268 ročnika i 56 ročnica. Dragovoljni ročnici stječu vojna znanja i vještine za obnašanje vojničkih dužnosti u OSRH te potrebna znanja i vještine za služenje u njegovu pričuvnom sastavu. Zapovjednik Središta za temeljnu obuku brigadir Milan Čorak kazao je kako je ovaj treći uputni rok ostvarenje vizije Ministarstva obrane na čelu s ministrom Damirom Krstičevićem i vrhom Oružanih snaga RH, jer prvi put od stupanja na snagu dragovoljnog vojnog osposobljavanja u jednoj godini kreću tri naraštaja. “Mi smo očekivali ovakav interes i odaziv mladih ljudi te moram naglasiti kako smo zadovoljni brojem ročnika koji će pristupiti dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Svi prijavljeni bit će i primljeni, potpisat će ugovore i biti spremni za sve ono što ih čeka u idućih osam tjedana.” Naime, obuka dragovoljnog vojnog osposobljavanja traje osam tjedana i provodi se u požeškoj vojarni. Ostvarenje karijere u Oružanim snagama i MORH-u ambicija je 21-godišnjeg Josipa Tomića iz Ivandola pokraj Požege za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje. “Moram priznati kako je moja okolina bila iznenađena odlukom da se pridružim Hrvatskoj vojsci, ali moja je želja ostati u Hrvatskoj, a ne otići kao velik broj mojih prijatelja u inozemstvo. Želim služiti svojoj domovini i čast mi je nositi ovu vojničku odoru.”
Dvadesetpetogodišnji Petar Bruno Basić iz Zagreba cijeli se život bavi aktivno sportom, no glavna je motivacija za prijavu na dragovoljno vojno osposobljavanje bio njegov otac. “Moj otac bio je pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi u Domovinskom ratu i njegovo služenje domovini bio je velik motiv za moju prijavu. Obitelj, prijatelji i djevojka podržali su me i vesele se razvoju moje karijere u Oružanim snagama.”
Magistrici povijesti Nikolini Vuković, 25-godišnjakinji iz Velike pokraj Požege, glavni je motiv za prijavu bio diplomski rad na temu Domovinskog rata: “I ja želim pridonijeti svojoj zemlji baš kao što su to učinili i branitelji za vrijeme Domovinskog rata, a cilj mi je jednog dana postati časnica OSRH.”


Za dragovoljno vojno osposobljavanje u prvih osam mjeseci 2017. godine prijavilo se 1165 kandidata, među kojima i 189 žena. U dosadašnjih 20 naraštaja dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 6649 kandidata, od kojih je u djelatnu vojnu službu do sada primljeno 4313 kandidata, a 26. rujna 2017. Ugovor o djelatnoj vojnoj službi potpisalo je i 382 vojnika/mornara.


Jelena Jakšić, Foto: Mladen Čobanović