375 ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju

U Središtu za temeljnu obuku Zapovjedništva za obuku i doktrinu “Fran Krsto Frankopan” Hrvatske kopnene vojske u Požegi počela je 22. veljače obuka 24. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te obuka vojnih specijalista na dragovoljnom vojnom osposobljavanju. Ročnici su nakon prihvata potpisali s MORH-om ugovor o dragovoljnom vojnom osposobljavanju. U prvom ovogodišnjem naraštaju prihvaćeno je 375 ročnika i ročnica na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te pet ročnika i ročnica vojnih specijalista. Pred njima je tjedan prilagodbe, upoznavanja te svladavanja vojničkih sposobnosti i vještina predviđenih Programom obuke i ocjenjivanja.

Dragovoljno vojno osposobljavanje traje osam tjedana. Prva faza obuke traje dva tjedna i provodi se u vojarni “123. brigade HV” u Požegi. Druga traje pet tjedana, a provodi se u vojarni u Požegi, na logističkom vježbalištu “Glavica” te na strelištu “Novo Selo”. Treća faza traje tjedan dana i provodi se u vojarni u Požegi.

Obuka obuhvaća sljedeća programska područja: Rukovanje osobnim oružjem, Kretanje, Komuniciranje, Zaštita, Reakcije, Vojna služba, Tjelovježba i Psihološka priprava ročnika. Završetak obuke i otpust ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju planiran je 18. travnja. Obuka ročnika vojnih specijalista završava 14. ožujka. Od 2008. do 2018. dragovoljno vojno osposobljavanje uspješno je završilo oko 7800 ročnika. Dragovoljni ročnik koji uspješno završi obuku stječe vojnostručnu specijalnost (VSSp) streljačka, dužnost strijelac roda pješaštva, te samim tim ispunjava jedan od propisanih uvjeta za prijam u djelatnu vojnu službu. (Tekst i foto: STO, Ž. Raguž)