Europske premijere hrvatskog oružja

Poluautomatska (polustrojna) inačica vojničke puške VHS-2 u SAD-u je poznata kao Hellion. Tijekom IWA-e premijerno je predstavljena VHS-2s, inačica te puške za europsko tržište

Nakon dvije godine prisilne pauze izazvane pandemijom, početkom ožujka u Nürnbergu je ponovno održan sajam IWA OutdoorClassics. Iako je prvi put samostalno sudjelovala na tom događaju, tvrtka HS Produkt privukla je veliku pozornost

Posjetitelji se na sajmu IWA OutdoorClassic u Nürnbergu mogu upoznati s najnovijim dostignućima i inovacijama u segmentu proizvodnje samoobrambenog, lovačkog i sportskog oružja, odgovarajuće opreme, baš kao i rekvizita za airsoft i paintball. Posebnost tog sajma, za razliku od američkog SHOT Showa, koji je više okrenut domaćim proizvođačima, ogleda se u njegovu međunarodnom karakteru. Bez obzira na prisutnost u stručnim medijima, svaki proizvođač zna da ništa ne može zamijeniti neposredan, osobni kontakt s partnerima, starim i novim kupcima, a što omogućava okružje takvih sajmova.

Europsko tržište civilnog vatrenog oružja dokazalo je da može prkositi pandemiji i njezinim ograničenjima, a kriza koja je nastala i još uvijek traje, pozitivno se odrazila na prodaju oružja.

Treba biti iskren i priznati: posao s civilnim vatrenim oružjem cvjeta. To pokazuju i aktualne brojke IEACS-a (Europski institut za lovno i sportsko oružje) objavljene tijekom otvaranja konferencije za medije sajma IWA OutdoorClassic 2022. Dakle, globalna je proizvodnja civilnog vatrenog oružja narasla zadnjih godina, kao i europska proizvodnja, koja je 2020. zabilježila 3,6 milijuna proizvedenih komada vatrenog oružja, od čega 2,7 milijuna pištolja i 900 000 sačmarica te pušaka. “U usporedbi s prethodnom godinom, to je povećanje europske proizvodnje vatrenog oružja za 34 posto,” rekao je Nicola Perrotti, predsjednik IEACS-a.

Unatoč tim pokazateljima i pozitivnom ozračju za industriju, na IWA-i je bilo i dosta otkazivanja dogovorenih nastupa. Pandemija koja se ponajviše ogledala u strogim epidemiološkim mjerama, trenutačna geopolitička situacija te napad Rusije na Ukrajinu desetak dana prije početka sajma dovele su do otkazivanja nastupa velikih tvrtki poput Smith&Wessona, Rugera, Siga, Spyderca, Berette i drugih. Iako su mnoga otkazivanja pridonijela smanjenju nekadašnjeg dojma glamuroznosti, može se zaključiti da je sajam završio uspješno. Obišlo ga je nešto manje od 20 000 posjetitelja, koji su od 3. do 6. ožujka imali priliku vidjeti što nudi 856 izlagača iz 53 zemlje. Prvi je put u povijesti na IWA-i samostalno nastupio i hrvatski proizvođač vatrenog oružja HS Produkt. Nastup je obilježio europskim promocijama dvaju modela oružja, najnovijim pištoljem H11 Pro i poluautomatskom inačicom puške VHS-2.

Žestok napad na tržište

Hrvatski je proizvođač imao što pokazati na atraktivnom i dobro pozicioniranom mjestu uz švicarskog partnera i proizvođača streljiva RUAG te tvrtku Brownells, svjetski poznatog dobavljača oružja, streljiva i dodatne opreme. Uz tradicionalne modele linija HS, SF19, S i H, posebno se isticao
H11 Pro, novi model u ponudi H linije pištolja, koji je europsku promociju imao tek nekoliko sati nakon američke. Kako bi se izbjegle nepotrebne gužve izazvane radoznalošću mlađih posjetitelja, pištolj je smješten u kocku od pleksiglasa gdje se, podržan magnetskim poljem, cijelo vrijeme lagano vrtio oko svoje osi. Takva prezentacija dodatno je naglašavala ekskluzivnost proizvoda, koji se isključivo na zahtjev mogao razgledati uz stručnu asistenciju osoblja. Prateći trendove i veliku potražnju za concealed carry oružjem namijenjenim samoobrani, HS Produkt otišao je korak dalje. Po svojim tehničkim značajkama pištolj H11 Pro, osim što pokriva segment samoobrane, ozbiljno ulazi i u segment kompaktnog službenog oružja. Uz prepoznatljivo usku siluetu H11 (Hellcat) linije pištolja, duljina cijevi je 94 mm (3,7 inča) a kapacitet spremnika čak 15 metaka kalibra 9 mm Para. Model se pozicionira između mikrokompakt i kompakt kategorije oružja i prvi je pištolj tog segmenta tvornički deklariranog kapaciteta 15 metaka. Iako je tim modelom HS Produkt ciljao na tržište na kojem su konkurentski modeli SIG P365XL i Glock 43X i 48, on zapravo jednakom žestinom napada veterana i vjerojatno najprodavaniji pištolj kompakt klase: Glock 19. Jedini model koji bi mogao ozbiljno konkurirati modelu H11 Pro u smislu kapaciteta jest Glock 48, no on dolazi s tvorničkim spremnicima od deset metaka. Da bi se svrstao HS-u uz bok, potrebno je dodatno investirati u npr. nove aftermarket spremnike Shield Armsa koji stoje otprilike 45 dolara po komadu.
H11 Pro standardno se nudi s navlakom tvornički pripremljenom za prihvat optoelektroničkih ciljnika s crvenom točkom. Uska silueta, veliki kapacitet spremnika, pouzdanost i ergonomija ozbiljni su aduti hrvatskog oružja koje ima potencijal postati prodajni hit na američkom i svjetskom tržištu.

HS Produkt još je sredinom siječnja ove godine putem svojeg partnera Springfield Armoryja pustio u prodaju poluautomatsku (polustrojnu) inačicu vojničke puške VHS-2 i to pod imenom Hellion. Tijekom IWA-e predstavljena je inačica te puške, ali pod imenom VHS-2s. Europska premijera europeiziranog Helliona dobra je vijest i za hrvatske civilne kupce. Dakako, za naše tržište puška će biti opremljena spremnicima kapaciteta deset metaka, u skladu sa Zakonom o nabavi i posjedovanju oružja.

Retro trendovi

Još jedan premijerni HS-ov model jest H11 Pro. Osim što pokriva segment samoobrane, ozbiljno ulazi i u segment kompaktnog službenog oružja

Na elegantnom i iznimno dopadljivom štandu Glock je kao jedinu novost zapravo nudio stari pištolj. To je učinio u skladu s trenutačnim retro trendom: riječ je o modelu Glock P80, s kojim je i počela povijest kultne tvornice. Naime, Glock P80 nije ništa drugo nego Glock 17 u obliku kakav je imao kad se prvi put pojavio na tržištu. Ministarstvo obrane Austrije raspisalo je, dakle, početkom 1980. natječaj za novi službeni pištolj, zamjenu za Walther P38, koja će nositi oznaku Pistole 80, odnosno P80. Osnivač i vlasnik Gaston Glock (90), vrlo je brzo reagirao i okupio malu i iznimno spretnu ekipu inženjera, stručnjaka za oružje i strijelaca-entuzijasta. Ne želeći pratiti ustaljene forme oružja, brzo se odlučio za radikalno drukčiji dizajn, ali i nove materijale. Kako je već imao iskustva u radu s polimerom, inzistirao je da kućište pištolja mora biti upravo od njega, a dizajn što jednostavniji. Rezultat je bio plastični pištolj kalibra 9 mm Para i velikog kapaciteta spremnika od 17 metaka, laganiji od konkurencije, bez vanjskih kočnica i vanjskog kokota, a sastavljen od samo 33 dijela. Njegov pravokutni oblik mnogi su smatrali ružnim, no anonimni je plastičnjak na natječaju pobijedio konkurentne modele tadašnjih renomiranijih proizvođača, primjerice Steyrov pištolj GB80. Tako je 1982. godine Glockov model postao službeni pištolj austrijske vojske, a ostalo je povijest. Danas, kad tržište pokazuje zanimanje za stare, retro modele oružja, Glock je ponudio ikonu jednog doba, Glock P80 u formi identičnoj onoj s kojom je pobijedio na austrijskom natječaju. Od ostalih modela iz Glockove ponude valja izdvojiti navedene Glock 43X i 48 kalibra 9 mm Para u MOS (Modular Optic System) inačici spremnoj za ugradnju refleksnih ciljnika.

Retro stil: Glock P80, s kojim je počela povijest Glocka kao brenda i kompanije, sad je opet dostupan na tržištu

Eksploatiranju starih modela ne odolijeva ni njemački Heckler&Koch, koji uobičajeno nudi svoj kultni pištolj, model SOCOM pištolja kalibra .45 ACP, odnosno njegovu civilnu inačicu H&K Mark 23. Taj je pištolj svojedobno usvojen kao službeno oružje američkih vojnih specijalnih postrojbi kao osnovica sustava koji je uključivao prigušivač i lasersko-ciljnički modul. Zamišljen kao oružje namijenjeno tihim likvidacijama, pištolj je i službeno usvojen 1996. godine. U to vrijeme pokazao se iznimno pouzdanim, otpornim na utjecaj atmosferilija i habanje te vrlo precizan. No, vrlo brzo sustav je zastario, posebice ciljnički modul. Na tom je području tehnologija znatno napredovala, a pištolj je s vremenom ocijenjen preglomaznim i neprikladnim za specijalne operacije. Od ostale široke palete H&K modela vrijedi izdvojiti pištolj SFP9 Match OR namijenjen natjecateljskim streljačkim disciplinama, posebice onim iz područja praktičnog streljaštva.

Posljedice akvizicije

Česká zbrojovka na sajmu se predstavila u velikim i bogatim prostorima ispunjenim modelima iz svoje i Coltove ponude. Naime, Česi su početkom 2021. postali vlasnici legendarne američke tvrtke. Najzanimljiviji proizvodi stigli su upravo iz Coltova dijela asortimana, dakako, u retro stilu. Nakon preuzimanja Colta nova je ekipa potaknula intenzivniju proizvodnju glasovitih, no ranije otpisanih modela revolvera među kojima se izdvajaju Python i King Cobra kalibra .357 Magnum. Pokretanjem ponovne proizvodnje Python se izrađuje s duljinama cijevi od šest i 4,25 inča, dok je 2022. počela i proizvodnja modela s cijevi od tri inča. Svi modeli izrađuju se od kvalitetnog nehrđajućeg čelika s karakterističnim Coltovim rukohvatom od plemenitog oraha ukrašenim srebrnim Coltovim medaljonom s propetim ponijem. Vrijedan je pažnje i Bright Cobra, zanimljiv revolver kalibra .38 Special namijenjen isključivo samoobrani. To je jedan u nizu Coltovih pokušaja marketinškog iskorištavanja linije revolvera Cobra. Danas, kad na području oružja za samoobranu prevladavaju pištolji, a primat među revolverima ipak drži Smith&Wesson, zanimljivo je vidjeti koliko će se isplatiti takva poslovna politika. Naime, maloprodajne cijene tih revolvera, uključujući i premium modele poput Pythona, nisu nimalo niske: gotovo su dvostruke u odnosu na cijene pištolja. Usto, imaju i slabiju vatrenu moć u pogledu izbora kalibara i kapaciteta spremnika. Što se tiče Coltove linije pištolja 1911, na štandu Zbrojovke bili su predstavljeni više-manje svi osnovni modeli uključujući i Elite. Od originalnih Zbrojovkinih modela uz pištolje namijenjene IPSC praktičnom streljaštvu standardno dominiraju modeli Shadow 2. Od polimernih modela izdvajao se P-10 M kalibra 9 mm Para s kojim su Česi napravili dobar pištolj, no ne dovoljno konkurentan na tržištu kojim dominira Sig P365 i HS Produkt H11 (Hellcat). Dimenzijama je općenito veći, a kapacitetom spremnika od sedam metaka znatno skromniji.

Susjedna tvornica

P-10 M, adut Zbrojovke u segmentu samoobrambenih pištolja, zaostaje za konkurencijom i po veličini i po kapacitetu spremnika

U hali u kojoj se nalazio i izložbeni prostor HS Produkta, a u sklopu Brownellsa, svoje su proizvode predstavili i susjedi Slovenci, točnije tvrtka Arex Defence (prijašnji Arex). Na izložbenom panelu ekipa je predstavila zanimljivu paletu pištolja. Ovom su se prilikom izdvojila tri modela: Zero 2, Alpha i Delta Gen.2. Pištolj Zero 2 zapravo je evolucija osnovnog modela Zero 1. Radi se o klasičnom 9 mm Para pištolju dvostruko / jednostruke akcije okidača. Ima prepoznatljiv izgled, koji potječe iz sredine prošlog stoljeća, odnosno Sig Sauerove bezvremenske linije pištolja serije P220. Naravno, kod novog oružja primijenjena su drukčija konstrukcijska rješenja i smještaj operativnih poluga. Današnji Zero 2 nadograđen je u odnosu na Zero 1 kako bi se poboljšalo rukovanje. Iako je opremljen obuhvatnim koricama rukohvata, ima agresivnije teksture čekeringa, redizajniran utvrđivač spremnika te proširen uvodnik spremnika, a i kapacitet spremnika povećan je na 18 i 20 metaka. No, pištolj je i dalje u osnovi mehanički jednak prvom modelu, uz sve prednosti i mane dizajna sredine XX. stoljeća. Za one koji vole klasičan dizajn pištolja, a imaju sportskih sklonosti u praktičnom streljaštvu, puno je zanimljiviji model Alpha. Pištolj je napravljen u suradnji s iskusnim strijelcima IPSC-a i to se vidi po svim tehničkim specifikacijama. Kao i Zero 2, Alpha je kalibra 9 mm Para te klasične konstrukcije s vanjskim kokotom, dvostruko / jednostruke akcije okidača i s bravljenjem s pomoću Peterove modifikacije bravljenja cijevi. Cijelo tijelo pištolja napravljeno je od čelika, a hladno kovana cijev je duljine pet inča (127 mm). IPSC-ova pravila Production divizije limitiraju maksimalnu duljinu cijevi upravo na taj broj. Rukohvat, kao i korice, agresivno su narezani kako bi podržali strijelčev hvat i zadržali šaku na mjestu. No, također je i širok te bi strijelci s manjim šakama mogli imati problema. Iako proizvođač tvrdi kako je okidanje tvornički prilagođeno natjecanjima, osjećaj okidanja takav je da mu ne bi bilo naodmet fino dotjerivanje. No, to je ionako nešto što svi natjecatelji u pravilu čine prema osobnim sklonostima. Za razliku od klasičnih Arexovih modela, Delta Gen.2 suvremen je striker-fired pištolj koji se temelji na polimernom kućištu. Radi se o oružju kalibra 9 mm Para kapaciteta spremnika 15 metaka uz opciju kapaciteta 17 metaka. Sve su poluge dvostrane, a zanimljivost je modularnog dizajna u odvojivosti metalne šasije na kojoj se nalazi serijski broj pištolja. Time je korisniku omogućena zamjena kućišta različitih dimenzija. Maloprodajna cijena pištolja u Americi je korektna: otprilike 500 dolara.

Izraelska ergonomija

Cijelo tijelo pištolja Arex Alpha kalibra 9 mm Para napravljeno je od čelika, a hladno kovana cijev duljine je pet inča (127 mm). IPSC-ova pravila Production divizije limitiraju maksimalnu duljinu cijevi upravo na taj broj

Što se tiče područja kojem pripadaju striker-fired polimer pištolji, posebno treba istaknuti onaj dio koji se odnosi na različite prerade Glockovih pištolja ili čak novih pištolja kompletno napravljenih prema Glockovu dizajnu. Mnogi od fanova Glocka s vremenom počinju zazirati od jednoličnog dizajna. Američko tržište, kojem svi iskreno teže, razmaženo je i naučeno na nadogradnju oružja, tj. neke dodatne, po mogućnosti osobne značajke u kojima korisnici mogu uživati. No, dok jedni imaju mogućnosti i dovoljno mašte nadograđivati svoje oružje, drugi žele tvornički proizvod koji je ipak “dodatno prilagođen”. Izraelska kompanija Bull Armory vrlo je dobro uočila tu potražnju na tržištu pa je kroz seriju Axe ponudila svoju viziju poboljšanog Glockova dizajna. Temelj su modeli 17 i 19, inače najpopularniji Glockovi pištolji kalibra 9 mm Para. Modele izrađene prema veličini Glocka 17 proizvođač je označio kao FS (Full Size), dok oni kojima je uzor Glock 19 imaju oznaku C (Compact). Bull unutar serije Axe nudi tri osnovna modela: Hatchet, Cleaver i Tomahawk, koji se isključivo razlikuju po dizajnu navlake i cijevi, dok je dizajn rukohvata kod svih jednak. Nastojeći eliminirati nedostatke Glocka, a njih dakako ima, Bull je posebnu pozornost posvetio ergonomiji. Nadaleko poznat fenomen Glockova ugriza, rezultat kratkog i tankog dabrova repa na rukohvatu, prečesto je ostavljao trag krvi na pištolju i vrlo neugodne posjekotine na strijelčevoj šaci između palca i kažiprsta. Kako bi to eliminirao, a pritom i postigao ergonomski kut rukohvata što bliži onom kod svojih inačica 1911 dizajna, Bull je posvetio posebnu pozornost upravo njemu. Rezultat je ergonomski izvanredan rukohvat koji omogućuje sigurniji, čvršći i dublji hvat pištolja bez bojazni od ozljeđivanja. Rukohvat je i vizualno atraktivan za razliku od Glockove crne jednoličnosti. Sljedeći zahvat na svim modelima serije Axe napravljen je na mehanizmu za okidanje. Najvidljivija je razlika u odnosu na Glock u metalnom ravnom okidaču izrađenom u zanimljivoj kombinaciji srebrne boje okidača i crvene boje predokidača. Valja istaknuti kako je većina dijelova kompatibilna s Glockovim te zamjenjiva, što korisniku pruža više manevarske slobode. Dakako, razlika ima i previše u odnosu na originalne Glockove pištolje, ali ta tema zaslužuje poseban tekst. Reprezentativan primjerak iz serije Axe jest Tomahawk, koji se ističe posebno (vanjski žljebovi) oblikovanom cijevi zlatne boje.

Sve više bullpupa

Bullpup puška MDRX američkog Desert Techa opremljena prigušivačem

Iako civilnim sportskim tržištem širom svijeta dominira AR-15/M4 dizajn, polako se osjeća zasićenje. Sve više proizvođača nudi poluautomatske bullpup izvedbe, a to vrijedi za civilne inačice vojničkih pušaka, namjenski napravljene civilne poluautomatske puške te lovačke puške sačmarice. Bullpup dizajn očito uzima maha.

Uz europsku premijeru hrvatske poluautomatske puške VHS-2s, na sajmu je zamijećeno dosta zanimljivih bullpup konstrukcija među kojima se izdvaja puška MDRX (Micro Dynamic Rifle Extreme) američke tvrtke Desert Tech. Ona je zapravo nadogradnja odnosno poboljšanje starijeg MDR dizajna, prije svega u smislu pouzdanosti i izdržljivosti dijelova. Naime, MDR je imao određenih problema s pouzdanošću, posebno u kalibru .308 Winchester. MDRX zadovoljava sve kriterije koji se postavljaju pred suvremene jurišne puške pa tako i njihove poluautomatske inačice. Ono što je izdvaja od ostalih na tržištu jest višekalibarski koncept, odnosno mogućnost konverzije nekoliko kalibara na istoj platformi. Konverzijski kitovi uključuju novu cijev, zatvarač, spremnik, adapter / uvodnik spremnika i poklopac / deflektor čahura. Kupac može birati između nekoliko kalibara i to: 6,5 Creedmore, .300 Blackout, .308 Winchester i .223 Wylde, s tim da se potonja cijev koristi i za kalibre .223 Remington/5,56 NATO. Drugi razlog za izdvajanje jest mogućnost odabira načina na koji će puška izbacivati prazne čahure. Potpuno je ambidekstralna, tako da se može podesiti da izbacuje čahure na bilo koju stranu prema izboru korisnika, no ono što je zanimljivo kod MDRX-a mogućnost je izbora smjera. Tako puška može izbacivati klasično bočno u stranu ili bočno prema naprijed. Odabere li se opcija za izbacivanje prema naprijed, na otvor za izbacivanje čahura ugrađuje se poseban deflektor čahura. Proizvođač ističe da se deflektor, dođe li do njegova oštećenja, može lako skinuti, a puška će nastaviti izbacivati čahure bočno u stranu. Nažalost, autor teksta nije siguran koliko je taj sustav pouzdan u praksi. Puška se inače čini robusnom, a još samo treba vidjeti koliko se višekalibarski koncept može uspješno primijeniti.

Dio bullpup ponude lovačkih sačmarica turske grupe Hun

Kad se govori o bullpupu, zanimljivo je naglasiti kako turske kompanije intenzivno nastupaju na tržištu. Mnoge, gotovo nepoznate na tržištu vatrenog oružja, odjednom nude golemu lepezu proizvoda: od pištolja, preko sačmarica do lovačkih karabina i to sve po vrlo prihvatljivim cijenama, a ističe se upravo bullpup oružje. Često je atraktivnog dizajna, no u načelu jeftino i većinom znatno slabije kvalitete od zapadnih proizvođača. Iako izgled često može zavarati, kako bismo shvatili o kakvom se proizvodu radi dovoljno je uzeti u ruke primjerak pojedinog oružja. Osim što je kvaliteta uporabljenih materijala skromna, konstrukcijska rješenja često ne zadovoljavaju ni najosnovnije zahtjeve. No, svaka roba ima kupca.

Završetak sajma IWA OutdoorClassic 2022 jasno je pokazao koliko je danas bitna osobna interakcija između izlagača, partnera i kupaca te koliko je ona velik čimbenik uspješnosti poslovanja.

Iako je sajam bio znatno manji od prethodnih, što se vidjelo po polupraznim halama koje su nekoć bile krcate posjetiteljima, ohrabruje da više od 60 posto izlagača nije bilo iz zemlje domaćina Njemačke, što mu daje punokrvni međunarodni status.

Ipak, bez obzira na ohrabrujuće podatke, pred sajmom IWA zahtjevan je put vraćanja povjerenja i navika – što vrijedi i za izlagače i za posjetitelje.


Švicarske vatrene ptice

Dio ponude odličnih pištolja Redback i Predator

Pisati o sajmu IWA, a ne spomenuti švicarsku tvrtku Phoenix i njezine vrhunske, prije svega natjecateljske IPSC pištolje, moglo bi se smatrati neoprostivim. Inače, iza Phoenixa stoji znanje ugrađeno u pištolje tvrtke Sphinx, koja je bankrotirala udruživanjem s američkim Krissom. U postupku razdruživanja tijekom sudskog postupka, Armin Landolt kao pokretačka i dizajnerska snaga ugašenog Sphinxa preuzima nekretnine i CNC strojeve te kroz Phoenix počinje proizvodnju i dizajniranje novih modela pištolja. U sad već širokoj paleti ističu se modeli serije Redback. Podijeljeni su u tri osnovne kategorije, koje se ravnaju prema materijalu od kojeg su pištolji napravljeni. Tako je osnovni Redback cijeli od nehrđajućeg čelika; Redback Light ima čelično kućište/rukohvat, ali i elemente od aluminijske slitine; kod Redback Ultralighta i kućište i rukohvat od aluminijske su slitine. Osnovna konstrukcija Phoenixovih pištolja i dalje se temelji na dizajnu poznatog Zbrojovkina pištolja M75 sa stanovitim promjenama i poboljšanjima. Primijenjeni materijali uistinu su vrhunske kvalitete pa je samim tim i cijena znatno veća.


Povratak crnog baruta

Kako nužda čovjeka tjera na improvizaciju vidljivo je možda i u najvećem kuriozitetu sajma, češkom pištolju Detonics Gladiator .500 HD na crni barut. Radi se zapravo o suvremenoj inačici Derringera, dvocijevnog pištolja na preklapanje namijenjenog samoobrani. Međutim, Gladiator se puni nabijanjem sprijeda, kao i svako drugo vatreno oružje na crni barut, dok se perkusijske kapsule stavljaju straga u ležišta na cijevi. Cijevi su glatke, napravljene od čelika i namijenjene za impresivni kalibar .50 (12,7 mm), dok je kućište od duraluminija. Mehanizam za okidanje radi na principu dvostruke akcije i pištolj je opremljen elementima koji ga čine apsolutno sigurnim za nošenje. Zanimljivost je Gladiatora u tome da za njega nije potrebna nabavna dozvola jer se radi o oružju na crni barut i u Češkoj ga može kupiti svaka punoljetna osoba.


Prateća oprema

Monolitni bodež S-Thil (u prvom planu) i karambit nož K-Talon

Tvrtka Aimpoint predstavila je kao novost na sajmu najnoviji ciljnik s crvenom točkom namijenjen uporabi na pištoljima. Acro C-2 navodno je sljedeća generacija ciljnika u Acro seriji s optimiziranom tehnologijom koja bi mu trebala omogućiti pet godina kontinuirane uporabe. Ciljnička točka veličine je 3,5 MOA. Prema navodima osoblja na sajmu, ciljnik je testiran da izdrži ispaljenje 20 000 metaka kalibra .40 S&W!!! Iako je Aimpont poznat po izdržljivosti i robusnosti, tim navodima teško je povjerovati. Iskreno govoreći, rijetko koji pištolji uspiju izdržati ispaljenje tolike količine metaka snažnog .40 S&W kalibra, a ciljnik bi to navodno trebao izdržati.

Nažalost, ove je godina sajam bio uskraćen za nastup većine američkih proizvođača oružja i prateće opreme, pa tako i onih koji se bave izradom noževa. No, ni u tom segmentu nije nedostajalo uzbuđenja. Tako je poznati talijanski proizvođač Extrema Ratio predstavio dva svoja nova modela. Model K-Talon zapravo je karambit nož fiksne nenazubljene oštrice debljine 10 mm s tijelom sječiva pune duljine (full tang). Radi se o iznimno čvrstom i opasnom nožu, posebice u rukama vještog korisnika. S druge pak strane, S-Thil monolitni je bodež debljine
5 mm napravljen u suradnji s tvrtkom Thilo Arnd Schiller od jednog komada Bohler N690 čelika te spada u kategoriju backup noževa.

TEKST I FOTO: Dubravko Gvozdanović