Kako je HS Produkt osvojio Ameriku

User friendly dizajn hrvatskih pištolja oduševio je Amerikance. Nakon što je 2003. prvi model tvrtke iz Karlovca izabran za pištolj godine u SAD-u, slijedilo ih je još pet, s tim da je mikrokompaktni Hellcat u tomu uspio ove godine. Hrvatski vojnik donosi kronologiju priče o uspjehu na najzahtjevnijem tržištu…

Hellcat je tipičan samoobrambeni pištolj, ali jednako služi i kao back up oružje policajaca u odori te kao osnovno oružje onih vojnih i policijskih službenika koji rade u civilu

Uspjeti na američkom tržištu san je svakog proizvođača vatrenog oružja. To je najzahtjevnije, no ujedno i najpotentnije tržište, pa svaki tamošnji uspjeh osim financijske donosi i statusnu korist proizvođaču. Upravo tamo, hrvatski HS Produkt godinama slovi kao jedan od najvećih proizvođača oružja. U suradnji s američkim partnerom, glasovitom tvrtkom Springfield Armory, prodano je gotovo šest milijuna pištolja. Tom je prilikom čak šest HS-ovih modela osvojilo prestižnu NRA-ovu (National Rifle Association) titulu pištolja godine. Dakle, HS Produkt ne samo što je uspio već se i uzdigao u jedan od vodećih brendova. Primjena najsuvremenijih tehnoloških dostignuća uz inovativnost utemeljenu na stvarnim borbenim iskustvima i tridesetogodišnje akumulirano znanje jamstvo su vrhunske kvalitete proizvoda HS Produkta.

Osim što spada među najveće proizvođače kratkog vatrenog oružja, HS Produkt danas je i tvrtka koja nameće nove standarde na tržištu.

Priča o HS Produktu počinje u vrijeme Domovinskog rata, kad se tek stasala mlada hrvatska država suočava s agresijom na gotovo cijelom teritoriju. Prethodno razoružana oduzimanjem oružja Teritorijalne obrane i pod pritiskom međunarodnih sankcija, Hrvatska vapi za oružjem kojim bi se kako-tako suprotstavila agresoru i nadmoćno naoružanoj JNA. Karlovački poduzetnici Ivan Žabčić i Marko Vuković promptno reagiraju te u privatnoj inicijativi počinju razvoj vojnog pištolja. Nedugo nakon početne ideje u sklopu tvrtke IM Metal u Ozlju (HS Produkt je pravni sljednik) počinje proizvodnja novog 9-milimetarskog pištolja nazvanog PHP (prvi hrvatski pištolj). Dizajn PHP-a temeljio se na Waltheru P-38, dokazanom i hvalevrijednom, no zastarjelom njemačkom pištolju iz Drugog svjetskog rata. Poboljšanje osnovne konstrukcije pištolja P-38 išlo je prema povećanju kapaciteta uvođenjem dvorednog spremnika od 15 komada metaka, redizajnom sigurnosnog sustava i primjenom nove tehnologije obrade metala s pomoću mikrolijeva.

Prvo vrijedno iskustvo

Novi se pištolj vrlo brzo pokazao iznimno preciznim, no, nažalost, i sklon kvarovima u smislu puknuća određenih dijelova. Iako su u relativno kratkom vremenu problemi otklonjeni uvođenjem strožih standarda proizvodnje, PHP su kritizirali uvijek prisutni uskogrudni skeptici neskloni domaćoj proizvodnji. Osnovni uzrok problema ležao je u tehnološki vrlo zahtjevnom rješenju bravljenja cijevi s pomoću padajućeg bloka, koje je zahtijevalo iznimno preciznu obradu materijala što nikako nije bilo sretno rješenje za vojni pištolj. Ipak, bez obzira na početne probleme, treba uzeti u obzir širu sliku i priznati da je pištolj PHP za HS Produkt zapravo “prvi hrvatski pogodak”, a nikako “promašaj”. Lako se može uočiti da je PHP platforma koja je HS-u donijela iznimno vrijedno iskustvo i nova saznanja iz obrade materijala, što je vrlo brzo došlo do izražaja i na novom dizajnu pištolja. Shvativši na vrijeme kako kompliciranost konstrukcije PHP-a ne odgovara trenutačnim vojnim standardima, 1995. godine predstavljen je novi i suvremeniji pištolj HS 95 (HS – hrvatski samokres), kojim je i počela nova metodologija označavanja pištolja, zadržana do danas. Radilo se o klasičnom 9-milimetarskom pištolju velikog kapaciteta spremnika i dvostruke akcije okidača s vanjskim kokotom, koji je pratio karakterističnu vizualnu liniju Sig Sauerova pištolja P226. Napušteno je složeno Waltherovo bravljenje s pomoću padajućeg bloka u korist puno jednostavnije i pouzdanije Peterove modifikacije Browningova bravljenja s pomoću oscilirajuće cijevi čime je povećana pouzdanost pištolja te pojednostavnjena skupa i komplicirana proizvodnja. Obrada metala postupkom mikrolijeva također je bila na puno višoj razini nego na PHP-u. Nažalost, trendovi na tržištu vatrenog oružja išli su dijametralno suprotno. Stoga se i HS 95, iako u svakom smislu napredniji od PHP-a, konstrukcijski već mogao smatrati zastarjelim. Uslijedio je razvoj, a 2000. godine i predstavljanje pištolja HS 2000. Dizajnom i materijalima potpuno se razlikovao od prijašnjih dvaju modela. Ključni su detalji u odnosu na ranije konstrukcije izostanak vanjskog kokota i visokootporni polimer kao materijal od kojeg je izrađeno kućište s rukohvatom. Upravo tim modelom i počinje međunarodni uspjeh tvrtke HS Produkt kroz suradnju sa Springfieldom.

Hrvatska metodologija

Budući da je na tržištu već postojalo nekoliko modela pištolja koji su u nazivu sadržavali broj 2000, napušteno je označavanje HS 2000. Zamjenjuje ga HS-9, koji se radi bolje prepoznatljivosti na američkom tržištu počinje prodavati pod nazivom XD (eXtreme Duty). Kako se američki kupac teško mogao poistovjetiti s hrvatskom metodologijom označavanja, nastojalo mu se sugerirati da su pištolji napravljeni za uistinu ekstremne uvjete eksploatacije: robusni, pouzdani, a ujedno jednostavni i sigurni. S druge strane, velik uspjeh modela XD-9 na američkom tržištu doveo je do toga da se paleta proizvoda vrlo brzo proširila s kalibra 9 mm Para na većinu popularnih američkih kalibara i to: 40 S&W, .45 ACP, .45 GAP i .357 SIG, gdje je broj iza oznake XD označavao kalibar. User friendly dizajn hrvatskih pištolja oduševio je Amerikance. Nakon temeljnih modela koji su u punom smislu riječi bili vojno-policijski pištolji, vrlo su brzo uslijedili i zahtjevi za izradu kompaktnih manjih modela pa HS Produkt širi paletu proizvoda na modele s kraćim cijevima, kraćim rukohvatima i manjim kapacitetom spremnika.

Pripadnik Zapovjedništva specijalnih snaga OSRH na gađanju HS-ovim pištoljem. Domaća tvrtka opskrbljuje našu vojsku još od Domovinskog rata

Upravo je jedan od tih manjih, kompaktnijih pištolja iz XD serije izabran 2003. za pištolj godine i prvi je HS-ov u nizu koji se okitio tim vrijednim priznanjem. Radi se o modelu XD-9 SubCompact kalibra 9 mm Para i kapaciteta spremnika od 13 metaka. Njegova je osnovna prednost u malim dimenzijama i velikoj vatrenoj moći, a na komparativnim testovima pokazao je iznimnu preciznost na udaljenosti od 25 m, gdje je s lakoćom nadmašio i mnoge full size pištolje. Kako je u Americi među policajcima uobičajeno uz osnovni službeni nositi i back up pištolj, odnosno oružje podrške (obično na gležnju), kompatibilnost sa spremnicima standardnog pištolja XD-9 pretvara taj model u pravu malu svestranu zvijer.

Drugi je model iz serije XD proglašen 2006. pištoljem godine. Taj se put radilo o modelu XD-45, osnovnom full size pištolju napravljenom za domaći, karakteristično američki kalibar .45 ACP (11,43 x 23). Uzimajući u obzir tradicionalnu sklonost Amerikanaca prema tom kalibru i njegovoj zaustavnoj moći, HS Produkt nastojao je napraviti pištolj koji će ergonomski pristajati i korisnicima s manjim šakama, a ujedno će imati veliki kapacitet spremnika. Koliko je u naumu uspio, dokaz je titula pištolja godine. Za razliku od konkurenata koji su više-manje glomazni, model XD-45 je, unatoč za kalibar .45 ACP velikom kapacitetu spremnika od 13 metaka, iznimno elegantan i lak za rukovanje.

Nova linija odmah najbolja

Početkom XXI. stoljeća osnovni je trend među pištoljima i dalje bio veliki kapacitet spremnika. No, zahtjevi specijalnih vojnih i policijskih postrojbi te njihovi taktičko-tehnički uvjeti tražili su drugačije modele s nešto duljom cijevi i većim kapacitetom spremnika. Jednako je bilo i u praktičnom streljaštvu prema pravilima međunarodne organizacije IPSC (International Practical Shooting Confederation), gdje se od tvorničkog pištolja očekivao veliki kapacitet spremnika koji je u pravilu donosio znatnu taktičku prednost u odnosu na druge natjecatelje. Pažljivo prateći tržište, HS Produkt već je imao spreman odgovor koji je doveo do izrade nove XDM linije pištolja s osnovnim modelom duljine cijevi od 4,5 inča i kapacitetom spremnika od 19 metaka kalibra 9 mm Para. Istodobno s pojavljivanjem na tržištu, prilagodljivost i svestranost XDM pištolja prepoznaje američka struka te HS Produkt 2009. treći put ponosno osvaja titulu pištolja godine. XDM linija zadržala je sve pozitivne konstrukcijske prednosti XD linije u smislu sigurnosnih značajki i kvalitete obrade primijenjenih materijala. Također, bez obzira na povećanje kapaciteta pištolja uz mogućnost izmjenjivanja hrpta rukohvata, znatno je poboljšana i ergonomija.

Za samoobranu

Dvije godine nakon što je XDM proglašen pištoljem godine, situacija se na civilnom tržištu SAD-a počinje drastično mijenjati. Sve se češće traže tipično samoobrambeni pištolji sa što jednostavnijim i lakšim prikrivanjem. Upravo zato dolazi i do razvoja linije XDS koja je potpuni odmak od prijašnjih modela jer umjesto dvorednog upotrebljava jednoredni spremnik smanjenog kapaciteta. Linija nudi modele u nekoliko kalibara (9 mm, .40S&W i .45 ACP), a namjena je tih pištolja isključivo samoobrana. Prvi put u svojoj povijesti HS Produkt proizvodi pištolj jednorednog spremnika, što konstruktorima omogućuje izradu oružja iznimno glatkih linija i uske siluete koje ispunjava tražene zahtjeve tržišta: jednostavnost uporabe i lakoću prikrivanja. Američki kupci konačno su dobili oružje koje uvijek može biti uz njih, a da ga nitko drugi ne primijeti, zapravo ultimativni samoobrambeni alat.

XD-9 SubCompact izabran je 2003. za pištolj godine po izboru američkog NRA-a (National Rifle Association)

Vrhunac linije i pravi hit na američkom tržištu postaje model XDS-a u kalibru .45 ACP. Budući da je taj kalibar u svijesti Amerikanaca bez ikakve dvojbe jedan od najboljih samoobrambenih kalibara, i kombinacija malog pištolja s tim kalibrom za HS Produkt pokazala se dobitnom te je upravo XDS-45 proglašen 2013. pištoljem godine! U vrijeme kad dobiva tu titulu najmanji je i najlakši pištolj kalibra .45 ACP ozbiljnijeg kapaciteta spremnika. U ponudi su spremnici kapaciteta pet, šest i sedam metaka, što je i više nego dovoljno za samoobrambeno oružje. Kako je namijenjen isključivo prikrivenom nošenju, vrlo je brzo postao popularan i među američkim policajcima kao sekundarno back up oružje. Kao kuriozitet valja izdvojiti da je XDS prošao test izdržljivost od 25 000 ispaljenih metaka bez ikakvih zabilježenih kvarova koji bi uključivali lomove dijelova. Taj je test inače karakterističan za veće tzv. vojno-policijske modele i uobičajen je dio službene procedure uvođenja nekog pištolja u aktivnu uporabu, no ne spada u zahtjeve koji se postavljaju pred čisto, malo samoobrambeno oružje. Teško je povjerovati da bi itko iz takvog pištolja za vrijeme njegova radnog vijeka ispalio i toliko metaka.

Povratak korijenima

Prestankom proizvodnje pištolja PHP i HS-95, HS Produkt u ponudi nije imao model s vanjskim kokotom. Kako bi tu prazninu popunio i udovoljio zahtjevima kupaca koji nisu skloni pištoljima sa skrivenom udarnom iglom, opet je pokrenuo razvoj pištolja s vanjskim kokotom. Prvi je razlog to što mehanizam za okidanje takvih pištolja uobičajeno radi na principu dvostruke / jednostruke akcije, koja za razliku od striker fired pištolja ima mogućnost ponovnog okidanja, tzv. škljocanja. Ta značajka dolazi do izražaja u slučaju neopaljenja metka, kad korisnik povlačenjem okidača ima mogućnost ponovnog detoniranja metka koji je zatajio. Iako takav postupak danas nema previše zagovaratelja, ne treba ignorirati da ipak postoje oni koji vjeruju u davanje “druge šanse” zatajenom metku. Zbog karakterističnih mehanizama za okidanje, takva mogućnost kod pištolja koji opaljuju s pomoću strikera u većini slučajeva ne postoji. Naime, navlaka nije obavila repetiranje i ponovno napela mehanizam za okidanje (op. a.: postoje pištolji sa skrivenim kokotom / udarnom iglom koji su dvostruke akcije i kod njih je moguć ponovni pokušaj opaljenja, no oni su iznimke). Drugi je razlog činjenica da dobar dio konzervativnijih kupaca nikad nije prihvatio pištolje koji opaljuju s pomoću strikera. Objašnjenje je psihološko: ti korisnici ne vjeruju pištoljima bez vanjskog kokota, odnosno osjećaju se nelagodno ako ne mogu imati vizualnu kontrolu nad mehanizmom za okidanje, tj. kokotom koji im je svojevrsna blokada.

Ozbiljno razmatrajući te razloge, HS Produkt počeo je razvoj pištolja s vanjskim kokotom, koji bi uz primjenu suvremenih materijala kombinirao konzervativna rješenja sa standardnima. Rezultat je takvog promišljanja pištolj XDE s vanjskim kokotom i jednorednim spremnikom. Kao i XDS, pištolj XDE krase iznimno glatke linije i uska silueta te je odlično samoobrambeno oružje. Kako bi se korisniku omogućilo više načina nošenja oružja uz najviši mogući stupanj sigurnog rukovanja (u SAD-u se pištolji u pravilu nose s metkom u cijevi), na XDE ugrađena je poluga kočnice u stilu pištolja Colt M1911 (način na koji Amerikanci većinom tradicionalno nose oružje), koja je ujedno i decocker. Korisnik stoga, želi li opaliti prvi metak s pomoću dvostruke akcije, jednom polugom može sigurno otpustiti kokot iz zapetog u otpušteni položaj te tako nositi pištolj. No, želi li opaliti prvi metak s pomoću jednostruke akcije, tj. nositi pištolj s metkom u cijevi s napetim i zakočenim kokotom (cocked and locked) dovoljno je ubaciti metak u cijev i podignuti polugu kočnice. Kod pištolja XDE kočnica/decocker i utvrđivač spremnika dvostrani su, pogodni jednako za ljevake i dešnjake. Kao pravo osvježenje u ponudi HS Produkta, XDE je tvornici 2018. priskrbio i petu titulu pištolja godine.

Hit koji traje

Hrvatski pištolj koji trenutačno niže prodajne rekorde i kojim je ove godine HS Produkt zaslužio šestu titulu pištolja godine u SAD-u jest Hellcat, na međunarodnom tržištu poznat kao H11. Riječ je o naprednom mikrokompaktnom pištolju koji je, uz primjenu najsuvremenije tehnologije, napravljen od suvremenih materijala, visokokvalitetnih čelika i polimera. Stručnjacima iz Karlovca trebale su dvije godine intenzivnog rada kako bi tržištu isporučili vrhunski state of the art proizvod. Zanimljivo je da je tad prvi put napuštena praksa označavanja pištolja početnim slovima XD pa je pištolj dobio tipično američko ime: Hellcat.

Drugi proglašen pištoljem godine bio je XD-45 u karakterističnom američkom kalibru .45 ACP

Oružje je vrlo jednostavno za prikrivanje, a ima spremnik iznimno velikog kapaciteta od 11 metaka, odnosno metak više od izravnog konkurenta pištolja SIG 365. Ta je činjenica smjestila Hellcat na pijedestal pištolja s najvećim kapacitetom u mikrokompakt kategoriji. Iako prati prepoznatljivu liniju pištolja polimernog kućišta sa skrivenim udaračem, Hellcat se znatno razlikuje od većine ranijih modela iz ponude HS Produkta. Ključni su detalji u sigurnosnim značajkama. Prvi je put na nekom pištolju koji opaljuje s pomoću strikera izostavljena kočnica na hrptu rukohvata, tzv. grip safety. Male ukupne dimenzije mikrokompakt kategorije oružja nužno su donijele i uvjet smanjenja mase. Kako bi se to postiglo, odlučeno je kompletno ga redizajnirati i tržištu isporučiti novi pištolj, a ne samo umanjenu inačicu nekog od većih modela. Hellcat se nudi u standardnoj i OSP (Optical Sight Pistol) inačici. Posebnost je oružja i specijalna tekstura obrade površine rukohvata. Radi se o kombinaciji dviju različitih mikropiramida od kojih je ona s oštrim vrhom nešto niža od one s tupim vrhom. Kako bi se dobila takva struktura, svi su kalupi u tvornici ručno rađeni i svaka je piramida ručno oblikovana jer nije postojao računalni program ili stroj koji bi uspio postići tako složen obrazac. U Americi se Hellcat nudi i u ekstremnijoj RDP (Rapid Defense Package) inačici opremljenoj samoindeksirajućim kompenzatorom i duljom cijevi, HEX WASP ciljnikom s crvenom točkom, usavršenim okidačem druge generacije i ručnom kočnicom tipa 1911.

Hellcat je tipičan samoobrambeni pištolj, ali koristi se i kao back up oružje policajaca u odori te kao osnovno oružje onih vojnih i policijskih službenika koji rade u civilu. To su prije svega djelatnici kriminalističke policije, tajni agenti te službenici za suzbijanje trgovine drogama. U konačnici, Hellcat je idealan i za službe koje se bave osiguranjem VIP osoba.

U čemu je tajna?

Ključne su komparativne prednosti pištolja HS Produkta koje ih stavljaju iznad ili svrstavaju uz bok najpoznatijim proizvođačim vatrenog oružja: sigurnost, izdržljivost, pouzdanost i inovativan dizajn.

Sigurnost se ogleda u vidu superiornih tehničkih rješenja sigurnosnih elemenata na pištoljima, prije svega kočnica koje sprečavaju svako neželjeno opaljenje. Usto, svaki je HS-ov pištolj opremljen dodatnim sigurnosnim elementima, odnosno različitim indikatorima koji korisniku u svakom trenutku daju potpun uvid u stanje pištolja. Posebice se to odnosi na modele namijenjene vojno-policijskoj uporabi. Izdržljivost se očituje u izboru materijala od kojih su dijelovi pištolja izrađeni, bez obzira na to radi li se o metalu ili polimeru, te metodama njihove obrade i zaštite. Melonite proces nitrokarburiranja u solnoj kupki s naknadnom oksidacijom kojim su svi metalni dijelovi pištolja zaštićeni vrhunac je dostupne tehnologije, dok je polimer sam po sebi praktički neuništiv klasičnim utjecajem atmosferilija. Pouzdanost rada pištolja vidljiva je iz primijenjenih konstrukcijskih rješenja, što pokazuju i svi relevantni testovi izdržljivosti. Inovativni dizajn uočava se čak i u najsitnijim, naizgled nevažnim detaljima poput obrade hrapavosti kontaktnih površina ili rješenja kutova tijela spremnika koja su omogućila Hellcatu status pištolja s najvećim kapacitetom spremnika u svojoj kategoriji. Da bi se to sve spojilo u cjelinu te kasnije realiziralo u gotov proizvod, mora se otići tridesetak godina u prošlost.

Uspješnost pištolja HS Produkta leži u konstantnom akumuliranju znanja i iskustava temeljenih na stvarnim borbenim situacijama te praćenju i kreiranju trendova na tržištu. U kombinaciji s najsuvremenijom tehnologijom i vrhunskim materijalima, to u konačnici rezultira inovativnim i pouzdanim proizvodima. Ne treba dvojiti o tome da nabrojeni modeli nisu i zadnji HS-ovi koji će zavrijediti titulu pištolja godine u SAD-u.

Tekst: Dubravko Gvozdanović

Foto: Tomislav BRANDT i arhiva HS Produkta