Hodnja djelatnika Inspektorata obrane

Djelatnici Inspektorata obrane proveli su 10. i 11. listopada planiranu kondicijsku hodnju na Velebitu (Sv. Rok – Mali Alan – Obrovac) i Udbini (Središte za razvoj vođa “Marko Babić” – križni put – crkva hrvatskih mučenika).

Navedena mjesta i aktivnosti odabrani su na tragu inicijativa i poticaja potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića o nužnosti psihofizičke spremnosti svih pripadnika Hrvatske vojske i MORH-a, kao i očuvanja vrijednosti Domovinskog rata.

Sudionicima hodnje predstavljena su ratna djelovanja na navedenim prostorima s posebnim naglaskom na vojnostratešku važnost Velebita. Predstavljene su im također i konkretne vojne akcije, posebno Maslenica i VRO Oluja. Objašnjena im je važnost velebitskog bojišta te težina i specifičnosti ratovanja u takvom prostoru, uz poruku kako bi svaki hrvatski vojnik, dočasnik i časnik trebao posjetiti Velebit kao i druga mjesta koja su imala izniman značaj u Domovinskom ratu.

Tijekom hodnje posjetili su spomen-obilježja poginulim hrvatskim braniteljima na Velebitu i u zadarskom zaleđu. Uz paljenje svijeća i molitvu posjetili su kapelicu podignutu u spomen na hrvatskog viteza i zapovjednika velebitskog bojišta Damira Tomljanovića Gavrana. Posjetili su i spomen-obilježje 4. gbr na Zelenom hrastu, kao i spomen-obilježje 3. gbr u Kašiću.

Zapovjednik Središta za razvoj vođa “Marko Babić” pukovnik Tomislav Kasumović predstavio im je u Udbini rad i viziju razvoja Središta. Slijedila je hodnja do crkve hrvatskih mučenika. Nakon mise im je rektor crkve velečasni Josip Šimatović predstavio svetište s povijesnim osvrtom na Udbinu od Krbavske bitke do danas. Tom je prilikom također zapaljena svijeća za sve hrvatske mučenike koji su svojom žrtvom pridonijeli očuvanju hrvatskog identiteta i slobode.

Tekst i foto: Jure Stipić