Hodnja na Velebit u spomen na poginulog junaka

“Ova je hodnja povezala dva cilja: jedan je dostojno obilježiti 26. obljetnicu stradanja našeg Nenada Mataka-Mehe, a drugi je organiziranom hodnjom provjeriti sposobnosti pripadnika ZSS-a koji će ove i sljedeće godine biti upućeni u različite misije,” rekao je zapovjednik ZSS-a brigadni general Perica Turalija

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga obilježili su 26. godišnjicu pogibije pripadnika specijalnih snaga, bojnika Nenada Mataka – Mehe

 

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni zapovjednikom brigadnim generalom Pericom Turalijom uputili su se 13. ožujka na 16 kilometara dugu hodnju na Velebit povodom obilježavanja 26. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih snaga bojnika Nenada Mataka-Mehe. Uz pripadnike ZSS-a te članove obitelji bojnika Mataka, na hodnji su sudjelovali i predstavnici Udruge žena iz Domovinskog rata grada Zadra, zadarske HVIDRA-a, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata grada Zadra i Udruge 7. domobranske pukovnije Zadar. Odavanju počasti poginulom junaku Domovinskog rata pridružio se i stopostotni ratni vojni invalid Klaudio Vidajić, koji je s pripadnicima Hrvatske vojske i predstavnicima braniteljskih udruga sudjelovao u 16 kilometara dugoj hodnji.

General Turalija podsjetio je na važnost obilježavanja takvih obljetnica, kako bi i buduće generacije nastavile čuvati uspomenu na Domovinski rat i sve hrvatske branitelje koji su živote položili za domovinu. “Ova je hodnja povezala dva cilja: jedan je dostojno obilježiti 26. obljetnicu stradanja našeg Nenada Mataka-Mehe, a drugi je organiziranom hodnjom provjeriti sposobnosti pripadnika ZSS-a koji će ove i sljedeće godine biti upućeni u različite misije,” rekao je general Turalija. Naglasio je kako je u hodnji sudjelovao i velik broj mladih ljudi koji će u budućnosti na sebe preuzeti obvezu obilježavanja žrtve hrvatskih branitelja.

“Oni su tu kako bi nastavili čuvati uspomenu na sve poginule hrvatske branitelje, a posebno na pripadnike specijalnih snaga koji su dali živote za domovinu. Značajno je i to što se pripadnici ZSS-a osposobljavaju i čuvaju duh zajedništva i pobjede vezan usko uz Domovinski rat,” zaključuje zapovjednik ZSS-a.

Polazna točka hodnje bila je u Nacionalnom parku Paklenica, na Velikom Rujnu, a završna na Račabuši, mjestu pogibije bojnika Mataka, gdje mu je paljenjem svijeća još jednom odana počast. Brat poginulog heroja Domovinskog rata Ivan Matak priznao je kako je za njegovu obitelj dan Nenadove pogibije – dan sjete, tuge i ponosa. “Nenad više nije među nama, ali ponosni smo što se 26 godina nakon njegove smrti suborci i prijatelji sjećaju njegova lika i djela te žele da se obljetnica njegove pogibije tradicionalno obilježava svake godine. Zahvaljujemo pripadnicima Zapovjedništva specijalnih snaga na ovoj inicijativi,” rekao je Ivan Matak.

Bojnik Nenad Matak-Meho junak je Domovinskog rata. Smrtno je stradao 14. ožujka 1993. na području Račabuše na Velebitu prilikom nailaska na neprijateljsku minu. Njegovi suborci svjedoče kako je posebno volio Velebit te kako je uvijek govorio: “Ako ginem, neka ginem tamo”. Posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga i Središnjice za obavještajno djelovanje Glavnog stožera Oružanih snaga RH sudjelovali su u siječnju 2018. s najtrofejnijim hrvatskim skijašem Ivicom Kostelićem na hodnji po Velebitu, kad su u pet dana prešli 110 kilometara. Tom su prilikom posjetili mjesto pogibije Nenada Mataka-Mehe, gdje su mu odali počast i zapalili svijeću.

Jelena Jakšić

snimio: Tomislav Brandt