Hodnja u sjećanje na pogibiju pripadnika specijalnih postrojbi

Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga povodom obilježavanja 27. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi bojnika Nenada Mataka Mehe proveli su 14 kilometara dugu hodnju na Velebitu…

Povodom obilježavanja 27. obljetnice pogibije pripadnika specijalnih postrojbi bojnika Nenada Mataka Mehe, pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga predvođeni načelnikom Stožera zamjenikom zapovjednika pukovnikom Mirkom Bošnjakom uputili su se 13. ožujka na 14 kilometara dugu hodnju na Velebitu.

Uz pripadnike Zapovjedništva specijalnih snaga, na hodnji su uz članove obitelji bojnika Mataka sudjelovali bivši pripadnici specijalnih postrojbi, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata te juniori Veslačkog kluba “Jadran” iz Rijeke s trenerom Željkom Ravlićem, bivšim pripadnikom specijalnih postrojbi.

U crkvi Velike Gospe na Velikom Rujnu don Marinko Jelečević služio je misu kojoj su nazočili svi sudionici hodnje.

Pukovnik Bošnjak rekao je tom prilikom kako mu je drago što su na ovogodišnjoj hodnji uz pripadnike ZSS-a i predstavnike udruga sudjelovali mladi sportaši te kako je upravo to primjer kako se promiču i njeguju vrijednosti Domovinskog rata.

“Na današnji dan prisjetili smo se heroja Domovinskog rata bojnika Nenada Mataka Mehe, ali i svih onih koji su dali život za domovinu. Dobro je poznato kako pripadnici ZSS-a njeguju duh zajedništva i pobjede i kako se čuva sjećanje na poginule,” rekao je pukovnik Bošnjak. Istaknuo je također kako je ta hodnja primjer kako se održava tjelesna spremnost, koja je preduvjet za svaki drugi vid spremnosti koja se traži od svakog vojnika.

Polazna točka hodnje bila je u Velikom Rujnu u Nacionalnom parku Paklenica, a završna na točki Račabuša, mjestu pogibije bojnika Mataka. Ondje se paljenjem svijeća još jednom odala počast poginulom hrvatskom branitelju.

Bojnik Nenad Matak Meho junak je Domovinskog rata. Posmrtno je odlikovan Redom kneza Domagoja s ogrlicom, za pokazanu osvjedočenu hrabrost i junaštvo u Domovinskom ratu. Smrtno je stradao 14. ožujka 1993. na području Račabuša na Velebitu prilikom nailaska na neprijateljsku minu. Njegovi suborci danas svjedoče kako je posebnu ljubav imao prema Velebitu te da je uvijek govorio: “Ako ginem, neka ginem tamo.”

Načelnik Stožera i zamjenik zapovjednika pukovnik Mirko Bošnjak

“Na današnji dan prisjetili smo se heroja Domovinskog rata bojnika Nenada Mataka Mehe, ali i svih onih koji su dali život za domovinu. Dobro je poznato kako pripadnici ZSS-a njeguju duh zajedništva, pobjede i kako se čuva sjećanje na poginule.”

OJI, Foto Tomislav Brandt