Hrvatska se neće umoriti u traganju za nestalima

“Nakon pune dvije godine od početka pretraživanja vukovarskog odlagališta otpada Petrovačka dola, na kojem probna iskapanja u potrazi za nestalima iz Domovinskog rata traju od travnja 2022., pronađena je masovna grobnica s najmanje deset tijela”, potvrdio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved. Obiteljima nestalih poručio je i da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela

“Prema prvim preliminarnim nalazima radi se o žrtvama iz Domovinskog rata, kraj kojih su pronađeni i civilni odjevni predmeti, što ne znači i da se radi o civilima jer je poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odjeći”, rekao je ministar Medved. Dodao je kako je analizom zemljišta utvrđeno da je riječ o sekundarnoj, moguće i tercijarnoj grobnici, o čijem je mogućem postojanju Ministarstvo hrvatskih branitelja izvijestila Sigurnosno-obavještajna agencija krajem 2021. godine.

“Sve ovo vrijeme u protekle dvije godine s nama su bili i predstavnici Državnog odvjetništva i Ministarstva unutarnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj dio posla, odraditi posao oko utvrđivanja počinitelja i odgovornosti, kao i podizanja optužnica”, istaknuo je ministar Medved te zahvalio svima na suradnji, a posebno Ministarstvu obrane i Hrvatskoj vojsci, čiji pripadnici neumorno pretražuju teren u svim vremenskim uvjetima. Naveo je kako je tijekom probnih iskapanja na Petrovačkoj doli pregledano i uklonjeno više od 90 tisuća kubičnih metara različitog materijala i otpada, a pretražena dubina doseže i do 14 metara, te je dodao da će se pretraga terena nastaviti dokle god bude potrebno.

Sustavan institucionalni pristup

Preliminarnim istraživanjima i saznanjima utvrđeno je da se radi o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992. godine, u vrijeme privremene okupacije grada Vukovara. Ministar je podsjetio da su na širem području Vukovara u proteklih osam godina pronađene četiri masovne grobnice, sve u gradu i okolici, a ova na Petrovačkoj doli je peta. Na širem području Hrvatske pronađen je i veći broj pojedinačnih grobnica, ekshumirano je 178 posmrtnih ostataka, a identificirane 263 osobe, što je, kako je ustvrdio, rezultat sustavnog institucionalnog pristupa. Obiteljima nestalih poručio je da se u procesu pronalaska nestalih osoba iz Domovinskog rata Hrvatska neće nikada umoriti, a počiniteljima zločina da će odgovarati za svoja zlodjela.

Odgovornost za zločine snose počinitelji, ali i oni koji znaju za njih, a šute

“Ganut sam riječima ministra hrvatskih branitelja da se nikada neće umoriti u pronalaženju krivaca i saznavanju istine za ova nedjela koja su počinjena i u tome ćete imati punu podršku Državnog odvjetništva RH”, izjavio je glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, koji je također bio kod mjesta otkrivene masovne grobnice na Petrovačkoj doli. Istaknuo je da je sudac istrage Županijskog suda u Osijeku prije dvije godine dao nalog za ekshumaciju, te da se dvije godine mukotrpno radilo da bi se tek u zadnjih mjesec dana došlo do prvih rezultata. Poručio je da odgovornost za počinjene zločine snose počinitelji, ali i oni koji su sve ove godine znali za njih, a šutjeli su i danas šute. “Posmrtni ostaci, nakon obrade u Nacionalnoj i memorijalnoj bolnici ‘Dr. Juraj Njavro’ u Vukovaru, prevezeni su u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu, gdje će se provesti potrebne analize i pokušati utvrditi identitet žrtava, a zatim krenuti prema počiniteljima”, rekao je Turudić te poručio obiteljima nestalih da potraga za njihovim najmilijima neće stati.

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir rekla je da još 373 obitelji s područja grada Vukovara tragaju za odgovorima gdje su njihovi najmiliji. Zahvalila je Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu na predanom i odgovornom radu, kao i na suradnji i posvećenosti obiteljima, čije povjerenje, istaknula je, i nadalje imaju te izrazila nadu da će dio obitelji napokon saznati istinu o sudbini svojih najmilijih.

O svojem mukotrpnom traganju za sinom svjedočio je i Mato Gombović, koji je i sam bio zatočenik srpskih koncentracijskih logora, kao i njegova supruga. Sin Mirko u trenutku nestanka imao je 21 godinu i njegova sudbina još uvijek je nepoznata.

Petrovačka dola – najzahtjevnija i najdulje istraživana lokacija masovne grobnice

Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za još 1797 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od kojih je 500 s područja Vukovarsko-srijemske županije. Pretraga terena i iskapanja na Petrovačkoj doli nastavljaju se, a istodobno traju i probna iskapanja na odlagalištu otpada u Boboti, također kod Vukovara. Nakon obilaska Petrovačke dole ministar Medved i glavni državni odvjetnik Turudić zajedno s predstavnicima drugih tijela uključenih u proces traženja nestalih osoba sastali su se u Memorijalnom centru Domovinskog rata u Vukovaru s obiteljima koje traže svoje bližnje. Ondje su ih upoznali s najnovijim saznanjima, kao i s dosadašnjim tijekom pretrage te najzahtjevnije i najdulje istraživane lokacije masovne grobnice.

Tekst: Ministarstvo hrvatskih branitelja

Foto:  MHB / Dario Njavro