Svečana promocija polaznika vojnih škola

“Sigurnosna paradigma ima tendenciju stalne promjene, a vi uvijek morate biti spremni odgovoriti na svaki izazov pred kojim se nađete”, poručio je načelnik GS OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid

Na Hrvatskom vojnom učilištu “Dr. Franjo Tuđman” u Zagrebu održana je 27. lipnja 2024. svečana promocija 130 polaznika vojnih škola, čime je obilježen kraj akademske godine 2023./2024.

I ove su godine među diplomiranim polaznicima bili pripadnici savezničkih i prijateljskih oružanih snaga. Od njih 20, osam je iz Bosne i Hercegovine; po tri iz Crne Gore, Republike Kosova i Republike Sjeverne Makedonije; dva iz Republike Slovenije te jedan iz Savezne Republike Njemačke. Polaznicima su uručene diplome te simboli završetka izobrazbe, a onima najboljima još i nagrade te pohvale.

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske državni tajnik MORH-a Branko Hrg zahvalio je svim polaznicima što su se odlučili za odabir vojnog poziva, a onda i za napredovanje i usavršavanje. “Hvala vam što ste se odlučili za Hrvatsku vojsku. Upravo u današnjoj svečanoj prigodi podsjetimo kako će na Ministarstvu obrane i dalje biti odgovornost za stvaranje boljih uvjeta za vaše djelovanje, a na vama je da unutar obrambenog sustava odgovorite na sve izazove koji se nađu pred vama”, poručio im je.

Veliki izazovi očekuju svakog od polaznika

“Vojna izobrazba nezamjenjiv je dio svake moderne vojske i ima ključnu ulogu u prijenosu znanja, koje se temelji na najnovijim vojnim postignućima”, istaknuo je načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid. “Veliki izazovi očekuju svakog od polaznika jednom kad se vrate na svoja radna mjesta. Sigurnosna paradigma ima tendenciju stalne promjene, a vi uvijek morate biti spremni odgovoriti na svaki izazov pred kojim se nađete”, poručio je diplomiranim polaznicima general Kundid.

Čestitajući polaznicima svih razina vojnih škola, kao i polaznicima iz partnerskih i savezničkih zemalja na uspješno završenoj izobrazbi, zapovjednik HVU-a general-bojnik Slaven Zdilar rekao je kako je veliko zadovoljstvo vidjeti svih 130 polaznika kako su uspješno završili školovanje, čime su otvorili novu stranicu u svojoj bogatoj vojnoj karijeri. Pritom je posebno naglasio važnost međunarodnog karaktera vojne izobrazbe. Tijekom školovanja stječu se i neraskidiva prijateljstva, koja će zauvijek ostati dio života svakog od polaznika.

Na svečanosti na Hrvatskom vojnom učilištu bio je i predsjednik RH Zoran Milanović, koji je istaknuo: “Hrvatska vojska treba prije svega voditi računa o hrvatskim interesima i hrvatskoj sigurnosti, ali pritom mora biti svjesna da je dužna biti lojalna i poštena prema svojim saveznicima.” U svečanom programu sudjelovali su i pripadnici Počasno-zaštitne bojne, a u glazbenom dijelu nastupila je pjevačica Ivana Marić i Orkestar Hrvatske vojske.

TEKST: Tomislav Vidaković

FOTO: Dražen Volarić