Priznanja najboljim polaznicima

Svečanu promociju polaznika vojnih škola iskoristili smo i kao priliku za razgovor s najboljima od njih. Svaki na poseban način ističe zahvalnost predavačima, ali i kolegama s kojima se školovao. Zajednička im je želja i motivacija da se što prije vrate u matične postrojbe te primijene i prenesu novostečena znanja

bojnik Vlatko Klarić najbolji polaznik Zapovjedno-stožerne škole “Blago Zadro”

“Uime svih polaznika 32. naraštaja zahvaljujem djelatnicima Zapovjedno-stožerne škole ‘Blago Zadro’ na vodstvu te svim predavačima što su nam prenijeli svoja znanja i iskustva. Izazovno okruženje intergranske izobrazbe, uz vrhunske predavače i iznimno profesionalne i stručne kolege i kolegice s kojima smo dijelili školske klupe, bili su poticaj da pružimo najbolje od sebe. To više je veća čast biti izabran za najboljeg polaznika, glasovima tih istih vrhunskih časnica i časnika. Ovo je vrhunac moje dosadašnje karijere i velika obveza da i u budućnosti opravdam povjerenje i čast koju su mi kolege iskazali. Osim stečenih znanja i vještina, jednako su vrijedna poznanstva i prijateljstva s pripadnicima drugih grana Oružanih snaga i prijateljskih zemalja, koja su ovdje stvorena i koja će ostati trajno. Stečena znanja i iskustva primijenit ću u radu na svojoj sljedećoj dužnosti u OSRH. Bila mi je iznimna čast biti polaznikom 32. naraštaja Intergranske zapovjedno-stožerne izobrazbe”, opisao je svoje iskustvo u Zapovjedno-stožernoj školi “Blago Zadro” bojnik Vlatko Klarić, pripadnik bojne Gromovi Gardijske mehanizirane brigade.

poručnik Boško Šutalo najbolji polaznik Temeljne časničke izobrazbe

Kad je riječ o 23. naraštaju Temeljne časničke izobrazbe, od 57 polaznika koji su je uspješno završili najbolji je bio poručnik Boško Šutalo, pripadnik Pukovnije Vojne policije. ‘’Časnička škola dodatno me izgradila kao pojedinca i kao pripadnika Hrvatske vojske. Istaknuo bih usvajanje temeljnih znanja iz područja vojne taktike, vojnog vođenja i upravljanja te vojne topografije, kao i iz ostalih specijaliziranih područja različitih borbenih rodova i rodova borbene potpore”, rekao je. Naglasio je kako smatra da je upoznavanje polaznika Temeljne časničke izobrazbe s funkcioniranjem vojnog sustava važno radi pregleda i razumijevanja harmonije funkcioniranja cjelokupnih Oružanih snaga. “Predavači su me inspirirali svojim dugogodišnjim iskustvom i interdisciplinarnim pristupom kojim su nam nastojali približiti i teorijska znanja iz svojih područja, i vlastito životno iskustvo časnika u stvarnim situacijama. Ne smijemo zaboraviti ni usvajanje praktičnih terenskih znanja u okviru Kampa razvoja vođa, tijekom kojeg su nam naši zapovjednici i instruktori primjerom pokazali ispravan odnos prema hrvatskom vojniku i djelovanje časnika u terenskim uvjetima. Smatram da u svakom sustavu postoji mjesto za napredak. Razvoj Hrvatskog vojnog učilišta, njegova modernizacija i dostizanje međunarodnih vojnih standarda izobrazbe ono je što me inspirira i govori da će iduće generacije polaznika dobivati sve kvalitetniju i moderniju izobrazbu”, zaključio je poručnik Boško Šutalo.

Inspiriran interdisciplinarnim pristupom

Kad smo poručnika pitali što mu znači nagrada koju je dobio kao najbolji polaznik Časničke škole “Andrija Matijaš Pauk”, objasnio nam je kako je to ponajprije poticaj za daljnji razvoj i napredak u vojnoj karijeri, ali i priznanje kolegama: “Tijekom izobrazbe stvorio sam dobre odnose s mnogim kolegama, koji su me cijelo vrijeme poticali na izvrsnost u rezultatima. Svakako smatram, baš kao i oni, da su u ovu moju nagradu ugrađena sva njihova plemenita nastojanja”, rekao je Šutalo. Dodao je kako mu nagrada za najboljeg polaznika ima posebnu važnost i posvećuje je hrvatskim braniteljima i vojnim invalidima koji su za domovinu dali najvrednije što su imali. “Iznimno sam ponosan što sam kao najbolji polaznik 23. naraštaja Temeljne časničke izobrazbe mogao pridonijeti obiteljskoj vojnoj tradiciji koju je započeo moj otac, a nastavljamo je brat i ja. Ovu nagradu posebno posvećujem pokojnom stricu Anti Šutalu, pripadniku 3. imotske bojne 4. gardijske brigade Pauci. Naklonost prema sljednici stričeve postrojbe volio bih u budućnosti obogatiti i pripadnošću 3. mehaniziranoj bojni Pauci Gardijske mehanizirane brigade.” Objasnio je kako stečena znanja namjerava primijeniti ponajprije u odnosu na svoje buduće najbliže suradnike – i nadređene, i podređene – te pokazati svojim primjerom u odnosu vođe i vođenog, kao i u okviru zapovjedne dužnosti u budućoj postrojbi. “Smatram da časnika gradi ponajprije odgoj i karakter te da je upravo ta sastavnica osobnosti jednako bitna kao i teorijska i praktična vojna znanja. Imam privilegiju da sam sva znanja i iskustva stekao od velikih ljudi, naših predavača na Hrvatskom vojnom učilištu, na čemu sam neizmjerno zahvalan”, naglasio je poručnik Šutalo.

poručnik Petar Gregorović najbolji od pet kadeta iz Zrakoplovnog voda

Na svečanosti na Hrvatskom vojnom učilištu promovirano je i pet kadeta iz Zrakoplovnog voda, među kojima se najviše istaknuo poručnik Petar Gregorović. Rekao je kako je iznimno zadovoljan predavačima i cjelokupnim školovanjem, čemu je najviše pridonijelo ugodno radno okruženje i dobar odnos unutar naraštaja, kao i odnos između kadeta i nadređenih djelatnika koji su sudjelovali u provedbi vojne letačke obuke. “Počašćen sam nagradom te smatram da su velik utjecaj imali kolege iz naraštaja, bez kojih to ne bi bilo moguće. Smatram da je prijateljska konkurencija idealan način za ostvarivanje najboljih rezultata”, objasnio nam je budući pilot kad smo ga pitali što mu znači nagrada. Dodao je i kako su mu znanja stečena školovanjem otvorila mnoga vrata i naučila ga kako svladavati prepreke koje se nađu pred njim.

Biti izabran od kolega najveće je priznanje

stožerni narednik Elvis Božac najbolji polaznik Visoke dočasničke izobrazbe

Novi naraštaj Visoke dočasničke izobrazbe, 22. po redu, završilo je 16 polaznika, od kojih pet dolazi iz prijateljskih zemalja. Za najboljeg polaznika izabran je stožerni narednik Elvis Božac, koji nam je rekao: “Izobrazba je prilika da se polaznici posvete osobnom usavršavanju na nešto drugačiji način od dosadašnjih iskustava. Pritom ne mislim samo na učenje već i na socijalne vještine u međunarodnom okružju. Svi dolazimo s višedesetljetnim iskustvom u službi u Oružanim snagama te različitim karijerama. Predavači i instruktori stručnjaci su za područja koja predaju te su naše rasprave kao dočasnika koji dolaze iz provedbenog dijela Oružanih snaga svakako prilika za usvajanje novih znanja i pogleda na situacije.” S posebnim je ponosom rekao kolika mu je čast biti izabran za najboljeg polaznika, prije svega zato što to priznanje dolazi od kolega koji su ga izabrali, dočasnika s ratnim iskustvom, sudionika brojnih međunarodnih vojnih operacija i različitih vojnih obuka. “Moji su kolege osobe koje su stručne i iskusne u našem časnom pozivu te mi je osobit ponos i zadovoljstvo što sam zaslužio njihovo povjerenje”, naglašava stožerni narednik.

Novostečena znanja svakako mu daju nešto drugačiji pogled na dužnosti koje je obnašao. “Svi smo mi polaznici stručni za dužnosti s kojih smo upućeni na školovanje. Smatram, međutim, da smo školovanjem dobili priliku promijeniti pogled na svoje dužnosti. Dočasnik je spona između vojnikinje ili vojnika u timu i zapovjednika. On mora imati mogućnost sagledavanja izazova iz obje perspektive. Što je više u lancu zapovijedanja, to je ta perspektiva šira, ali nikako ne smije izgubiti iz vida vojnika u timu, jer on je i dalje vođa. Nastavak moje karijere ne ovisi samo o meni, ali smatram da znanja koja smo stekli ovom izobrazbom možemo primijeniti bez obzira na izazove koje budućnost stavi pred nas”, rekao je stožerni narednik Elvis Božac.

TEKST: Tomislav Vidaković

FOTO: Dražen Volarić