Hrvatska vojska dobitnik nagrade Ponos Hrvatske

“Vi ste ponos Hrvatske, vi ste Hrvatska kakvu trebamo,” poručio je svim dobitnicima nagrade ministar Krstičević, čestitajući im u ime Vlade RH. “Ponosan sam što je Hrvatska vojska jedan od dobitnika ove prestižne nagrade. Vojska je zajedno s vatrogascima obranila našu domovinu u najtežoj protupožarnoj sezoni od samostalnosti i pomogla stanovništvu u sanaciji poplavljenih područja,” istaknuo je ministar zaključivši kako je ova nagrada primjer svima kako trebamo biti humani i pomagati jedni drugima…

Hrvatska vojska dobitnik je nagrade Ponos Hrvatske za 2017. godinu zbog iznimnog angažmana u obrani Hrvatske od požara i poplava. Na svečanoj dodjeli nagrade u Plaza Event Centru u Zagrebu 2. veljače bio je potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, kao izaslanik predsjednika Vlade, a nagradu je u ime Oružanih snaga Republike Hrvatske preuzeo načelnik Glavnog stožera general zbora Mirko Šundov.
“Vi ste ponos Hrvatske, vi ste Hrvatska kakvu trebamo,” poručio je svim dobitnicima nagrade ministar Krstičević, čestitajući im u ime Vlade Republike Hrvatske. “Ponosan sam što je Hrvatska vojska jedan od dobitnika ove prestižne nagrade. Vojska je zajedno s vatrogascima obranila našu domovinu u najtežoj protupožarnoj sezoni od samostalnosti i pomogla stanovništvu u sanaciji poplavljenih područja,” istaknuo je ministar Krstičević, zaključivši kako je ova nagrada primjer svima kako trebamo biti humani i pomagati jedni drugima.
Primivši nagradu Ponos Hrvatske general Šundov zahvalio je svim vojnicima, mornarima, dočasnicima i časnicima, osobito pilotima i tehničarima na njihovu angažmanu te poručio: “Hrvatska vojska uvijek će pomagati svojem narodu i svojim građanima. Domovini vjerni!”
Nagrada se dodjeljuje osobama koje su svojim djelima pokazali iznimnu ljudskost, inspirirali druge ili učinili nešto zbog čega su primjer drugima, a Udruga Ponos Hrvatske okuplja dobitnike tog hvalevrijednog priznanja. Hrvatska vojska i vatrogasci dijele ovogodišnju nagradu za izniman doprinos u protupožarnoj sezoni i u saniranju poplavljenih područja, a pripadnici Oružanih snaga nekoliko su puta već bili dobitnici nagrade Ponos Hrvatske.
Nagrada je 2016. godine dodijeljena posadi broda “Andrija Mohorovičić” koja je u EU-ovoj operaciji Triton u Sredozemnom moru spasila 2516 ljudi.
Pripadnik Hrvatske ratne mornarice mornar Toni Čančar dobitnik je nagrade 2015. godine nakon što je na Malom Brijunu, u kasnim večernjim satima, spasio desetogodišnju djevojčicu koja je pala u more, i to u prostor širine 60 cm između broda i obale.
Eskadrila transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ-a i PZO-a dobitnica je tog priznanja 2014. godine jer je uz redovite zadaće, sudjelovanje u mirovnim misijama u Afganistanu i Kosovu, prepoznata i po humanim akcijama.
Bojnik Ivica Čelik i njegova supruga Ivanka dobitnici su nagrade 2012. godine. Posvojili su troje malodobne djece nakon što su im oba roditelja u kratkom vremenu preminula zbog bolesti.
Satnik Zvonimir Milatović, pilot HRZ-a, dobitnik je nagrade 2009. godine. Pokazao je iznimnu hrabrost i profesionalnost tijekom leta na generalnoj probi za Dan Oružanih snaga 2008. godine, kad je zbog kvara na zrakoplovu, unatoč punom spremniku goriva, uspio sigurno prizemljiti borbeni zrakoplov MiG-21.
Pukovnik Ratimir Benčić nagradu je dobio 2008. godine za sudjelovanje u spašavanju stradalih u bombaškom napadu koji se dogodio ispred indijskog veleposlanstva u Kabulu, gdje je bio sudionik misije ISAF u sklopu hrvatskog kontingenta.
Sva priznanja pokazuju kako su Oružane snage RH i njezini pripadnici, bilo kao sustav ili kao pojedinci, uvijek spremni pomoći civilnom stanovništvu u nevolji te da je njihov nesebičan angažman u društvu javno prepoznat i priznat.

OJI, Foto Tomislav Brandt