Hrvatska vojska na humanitarnoj utrci 00.24 RUN

Oko 20 pripadnika HRZ-a i kadeti Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sudjelovali su na humanitarnoj utrci održanoj na uzletno-sletnoj stazi Zračne luke Franjo Tuđman. Brojni trkači imali su priliku razgledati na trasi zrakoplove HRZ-a: borbeni avion MiG-21, Pilatus PC-9M, helikoptere Mi-171Sh i OH-58D Kiowa Warrior

Piloti i zrakoplovni tehničari iz sastava 91. i 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva te kadeti iz Zrakoplovnog voda i Kadetske bojne Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” sudjelovali su kao natjecatelji na humanitarnoj utrci pod nazivom 00:24 RUN, koja je počela 24 minute nakon ponoći s 28. na 29. rujna na uzletno-sletnoj stazi Zračne luke Franjo Tuđman.

Prijatelj utrke je Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, a brojni su trkači na trasi mogli razgledati zrakoplove HRZ-a: borbeni avion MiG-21, Pilatus PC-9M, helikoptere Mi-171Sh i OH-58D Kiowa Warrior.

Više od 1200 amaterskih i profesionalnih trkača okupilo se na prvoj utrci u Hrvatskoj koja se trčala na aerodromskoj pisti te je bila koncipirana tako da su sudionici u 45 minuta morali prijeći krug na stazi dugoj pet kilometara.

Prikupljeno je više od 150 tisuća kuna, koje će biti donirane Zakladi – dječja onkologija Rebro u Zagrebu s ciljem opremanja novog odjela dječje onkologije.

Na utrci je sudjelovao i izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra obrane direktor Glavnog stožera viceadmiral Robert Hranj, koji je izrazio zadovoljstvo što je upravo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo prijatelj te humanitarne utrke.

“Atmosfera je zaista sjajna i bila nam je iznimna čast i zadovoljstvo s tisuću okupljenih trkača sudjelovati u utrci čiji je glavni cilj pomoći opremanju dječje onkologije. Još jednom Hrvatska vojska pokazala je jedan od načina na koji se brine o svojem narodu i to ćemo nastaviti činiti i dalje,” rekao je viceadmiral Hranj.

 

Zapovjednik Eskadrile borbenih aviona pukovnik Christian Jagodić također je izrazio zadovoljstvo zbog sudjelovanja pilota HRZ-a na utrci humanitarnog karaktera i dodao kako ga je obradovao i velik broj trkača zainteresiranih za zanimanje vojnog pilota te borbene avione i helikoptere Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

“Sretni smo da u ovoj prigodi okupljenima možemo predstaviti i Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, naš rad i nastojanja da na najbolji mogući način sačuvamo sigurnost našeg neba i, naravno, naših građana,” rekao je pukovnik Jagodić te dodao kako je u trenutku kad je postao vojni pilot ostvario svoj dječački san.

“Ovo je civilni dio, ali manevarske površine dijelimo mi kao vojno zrakoplovstvo i civilno zrakoplovstvo. To je sretna kohabitacija. Ja sam jedan od onih koji su imali sreću ispuniti svoj san. Prije svega sreću, jer morate imati puno predispozicija da biste ga ostvarili. Rad, napor, odricanje, ali prije svega te neke bogomdane sposobnosti, zdravlje… Bez toga se ne može,” rekao je.

 

Jedinstvena utrka

Zapovjednik Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze pukovnik Davor Gren istaknuo je kako je glavna motivacija bio upravo humanitarni cilj utrke te čestitao svima koji su pridonijeli njegovu ostvarenju.

“Ovo je zaista jedinstvena utrka i pozdravljam ideju njezina organiziranja. Vjerujem kako će ovakvih utrka u budućnosti biti i više jer Hrvatska je puno puta pokazala svoje veliko srce i spremnost pomoći najpotrebitijima,” poručio je pukovnik Gren.

Glavni je organizator utrke list 24 sata i Zračna luka Franjo Tuđman, a uz HRZ, prijatelj utrke je i Ministarstvo unutarnjih poslova.

OJI

Foto: Tomislav Brandt