Hrvatski mornari u Los Angelesu – koncert za pamćenje

Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Mali band Orkestra HRM-a na poziv Hrvatske župe sv. Ante Padovanskog iz Los Angelesa gostovali su od 5. do 11. listopada 2022. u tom američkom gradu…

Na poziv Hrvatske župe sv. Ante Padovanskog iz Los Angelesa klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Mali band Orkestra HRM-a gostovali su od 5. do 11. listopada 2022. u tom američkom gradu. Mornarička klapa iz Splita, uz pratnju kolega iz Orkestra HRM-a, održala je cjelovečernji koncert u prepunoj dvorani svečano otvorenog Župnog centra sv. Ante, koji je bio uništen u nedavnom požaru, a sad je obnovljen na radost hrvatske zajednice u Los Angelesu. Prije koncerta Klapa “Sveti Juraj” pjevala je na misi koju je u župnoj crkvi predvodio župnik don Ivan Jordan, a tijekom koje je okrunjen novi kip Blažene Djevice Marije, Kraljice pobjede. To su posebno emotivno doživjeli nazočni hrvatski vjernici, koji potječu iz svih dijelova Lijepe Naše te Bosne i Hercegovine.

“Prvi smo put u Los Angelesu i zaista nas veseli susret s našim ljudima u Kaliforniji, koji su tijekom cijelog koncerta s nama pjevali sve pjesme, posebno domoljubnog karaktera. Naš susret sa starijim generacijama bio je posebno emotivan jer su mnogi među njima, govoreći o svojoj životnoj sudbini i odlasku iz domovine, vidljivo ganuti pustili suzu. Zaista je izvrstan osjećaj kad nam nakon koncerta ljudi prilaze i oduševljeno zahvaljuju ističući kako je ovo koncert za pamćenje i kako moramo ponovno doći,” izjavio je Marko Bralić, voditelj Klape.

Na početku koncerta nazočnima se prigodno obratila Renee Pea, generalna konzulica Republike Hrvatske. U samom koncertu uživali su i poznati hrvatski poduzetnici u SAD-u: Steve i Louise Bubalo, Joseph i Gail Boskovic, Marijan Rudela i mnogi drugi. Tijekom boravka u SAD-u članovi Klape i Malog banda Orkestra HRM-a posjetili su brojne znamenitosti, kao što je Pacific Park u Santa Monici, Walk of Fame Hollywood – Holivudska staza slavnih, Griffith Observatory, Koncertnu dvoranu Walt Disney, Los Angeles City Hall, Venice Canals…

Članovi Klape pamtit će ovu godinu po brojnim nagradama i priznanjima, počevši od Porina za album Plovit se mora. U Vatikanu su se susreli s papom Franjom. Predsjednik Republike Zoran Milanović odlikovao je Klapu Redom hrvatskog trolista za osobite zasluge u promicanju ugleda Republike Hrvatske i Hrvatske vojske. Klapa je dobila i Nagradu zapovjednika HRM-a kontraadmirala Ive Raffanellija za promociju Hrvatske ratne mornarice.

Tekst: OJI / foto: John Ivica Marić, arhiva Klape “Sveti Juraj” HRM-a