Klapa “Sveti Juraj” napunila Lisinski

Sjajnim humanitarnim koncertom pod nazivom Da nam nije ove lipe pisme u prepunoj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, Klapa “Sveti Juraj” HRM-a i Orkestar HRM-a oduševili su publiku i zajedno s njom, sjedinjeni u pjesmi, hrvatski vojnici još su jednom pokazali veliko srce za one kojima je to najpotrebnije…

Klapa “Sveti Juraj” Hrvatske ratne mornarice održala je 12. listopada u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog humanitarni koncert pod nazivom Da nam nije ove lipe pisme za teško bolesnu djecu u Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri. Oduševljena publika u punoj Velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog više od dva sata uživala je u “pismi” hrvatskih mornara koji su tim koncertom obilježili 15. rođendan svoje klape.
Uz Klapu “Sveti Juraj”, na koncertu je nastupio i Orkestar Hrvatske ratne mornarice, koji obilježava 25 godina uspješnog djelovanja, pod ravnanjem maestra Tonćija Ćićerića, te gost splitski tenor Saša Jakelić.
Da nam nije ove lipe pisme, Uvijek ću te voljeti, Ružo moja crvena, Ne diraj moju ljubav, Gdje si majko da me budiš, Croatio, iz duše te ljubim, Kome bi šumilo more moje sinje…, samo su neke od pjesama mediteranskog i domoljubnog karaktera koje su zapjevali, a pjesmom Lijepa li si publiku su digli na noge.
Na toj su humanitarno-glazbenoj manifestaciji, zajedno s publikom sjedinjeni u pjesmi, hrvatski vojnici još jednom pokazali veliko srce za one kojima je to najpotrebnije. Naime, sva sredstva prikupljena od prodanih ulaznica donirat će se Specijalnoj bolnici za kronične bolesti dječje dobi u Gornjoj Bistri gdje se trenutačno na liječenju nalazi 107 malih bolesnika. Djeca su iz cijele Hrvatske, s iznimno teškim dijagnozama, a mnoga nemaju roditelje. Upravo za njih Klapa “Sveti Juraj” pjevala je ovu lipu pismu.
Na koncertu u Lisinskom u publici je bio i izaslanik Predsjednice Republike general-pukovnik Drago Matanović, direktor GS OSRH kontraadmiral Robert Hranj, zapovjednik ZzP-a general -bojnik Mladen Fuzul, ravnatelj Specijalne bolnice za kronične bolesti dječje dobi Gornja Bistra liječnik anesteziolog Renato Mittermayer te brojni drugi.
Voditelj Klape “Sveti Juraj” HRM-a Marko Bralić zahvalio je na kraju koncerta svima koji su vjerovali u njih, svima koji ih vole takve kakvi jesu i uživaju u njihovoj pjesmi. Zahvalio je i Ministarstvu obrane i Oružanim snagama koji podupiru njihov rad.
Koncert je bio jedan u nizu koji je ove godine Klapa “Sveti Juraj” održala povodom obilježavanja svoje 15. obljetnice. Nakon prvog nastupa na vojno-redarstvenom hodočašću u Lourdesu 2001. godine, kad je “na prvu” osvojila srce i dušu hodočasnika vojnika iz svih dijelova svijeta, uslijedili su brojni nastupi i gostovanja u zemlji i svijetu. U povjesnici Klape ostat će zabilježeno i da je povodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 1. srpnja 2013. nastupila na svečanosti podizanja hrvatske zastave ispred zgrade Europskog parlamenta u Strasbourgu te na svečanosti u Vijeću Europske unije u Bruxellesu. Tijekom petnaestogodišnjeg rada Klapa je izdala više od 150 audio- i videosnimaka na brojnim albumima čija se tematika proteže od tradicionalnih dalmatinskih klapskih pjesama, napjeva svjetovnog i duhovnog karaktera do domoljubnih i modernih pjesama.

Leida Parlov, snimio Tomislav BRANDT