Klapa “Sv. Juraj” HRM-a obradila nikad snimljenu pjesmu Vice Vukova

Klapa “Sveti Juraj” HRM-a ljubiteljima dalmatinske glazbe donosi spot za pjesmu Dalmacijo, dušo moja, u kojem prizori Jadranskog mora ostavljaju bez daha. Riječ je o pjesmi koju je mornarička klapa premijerno izvela na prvoj večeri ovogodišnjeg Splitskog festivala. Tekst je napisao Krste Juras, autor pjesama kao što su Dalmacija u mom oku, Šibenska balada, Tvoja barka mala i Dobra ti večer mati moja. Autor glazbe je Zvonko Špišić, poznat po skladbama koje se vežu uz Zagreb kao što su Zagrebečke španciracije, Trešnjevačka balada, Zagreb i ja…

Pjesmu je još 1992. otpjevao pokojni Vice Vukov, ali nikad je nije studijski snimio. U želji da je otme zaboravu, učinila je to Klapa “Sv. Juraj” HRM-a, koja je donosi u aranžmanu Tonćija Ćićerića i Marija Božića.

“Spot za pjesmu Dalmacijo, dušo moja prikazuje neodvojivost čovjeka od doma, zavičaja u kojem je poniknuo. Taj prirodni, kulturni i emocionalni pečat utisnut je u dušu svakog čovjeka i bez obzira na to koliko ga daleko život odveo, uvijek je vezan za svoj zavičaj. Priroda je u spotu također prikazana kao živi entitet, koji je sposoban biti u tom emocionalnom odnosu s čovjekom te isto tako osjeća nostalgiju, prazninu i iščekuje svojeg sina poput majke na vratima kuće,” izjavio je redatelj spota Hrvoje Svalina i snimatelj Patrik Grgurić, javnosti poznati po režiji brojnih uspješnica mornaričke klape kao što su Ruža crvena, Bura, Zapivaj, klapo moja i Odriši me.

“Spot je snimljen na brojnim lokalitetima širom Dalmacije: od Splita, Primoštena, Imotskog, Otavica do kanjona Cetine i vrhova Biokova. Posebna hvala posadi broda HRM-a ‘Učka’ i Odjelu za obuku ronitelja HRM-a za iznimno lijepe kadrove snimljene na moru tijekom plovidbe”, izjavio je organizacijski voditelj Klape stožerni narednik Marko Bralić.

OJI