Humanitarni koncert za Vukovarski vodotoranj

Uoči 25. obljetnice herojske obrane grada Vukovara održan je humanitarni koncert Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH i dirigenta Ratnog zrakoplovstva SAD-a pukovnika Donalda E. Schofielda, a sva sredstva prikupljena prodajom ulaznica namijenjena su obnovi Vukovarskog vodotornja. Tom smo prigodom kratko razgovarali s američkim dirigentom ujedno zapovjednikom U.S. Air Forces in Europe Banda…

Glazbeno-humanitarna suradnja Simfonijskog puhačkog orkestra Oružanih snaga RH i dirigenta Ratnog zrakoplovstva SAD-a u Koncertnu dvoranu ”Vatroslav Lisinski” donijela je pravu glazbenu poslasticu, samo nekoliko dana uoči 25. obljetnice herojske obrane grada Vukovara. Publika je tako 15. studenog imala prilike uživati u koncertu pod ravnanjem Donalda E. Schofielda, zapovjednika U.S. Air Force in Europe Banda, a sva sredstva prikupljena prodajom ulaznica namijenjena su obnovi Vukovarskog vodotornja. Hrvatski i američki glazbenici izveli su djela klasične glazbe, ali i suvremene hitove pjevačice Adèle, filmsku glazbu i druge skladbe. Za sjajnu glazbenu atmosferu pobrinuli su se i solisti iz američkog benda – pjevačica Jill Diem te Sarah Howard na flauti i Mark Burditt na trombonu.

Američki dirigent pukovnik Donald E. Schofield, zapovjednik U.S. Air Forces in Europe Banda

Tom smo prigodom kratko porazgovarali s američkim dirigentom pukovnikom Donaldom E. Schofieldom, zapovjednikom U.S. Air Forces in Europe Banda koji je stacioniran u Njemačkoj. Predstavljajući bend dirigent ističe da je riječ o postrojbi sastavljenoj od 45 profesionalnih glazbenika Ratnog zrakoplovstva koja ima oko 400 nastupa godišnje u 104 zemlje diljem Europe i Afrike. ”Mi predstavljamo Sjedinjene Države i Ratno zrakoplovstvo, sudjelujemo u izgradnji partnerstva i povjerenja te imamo priliku raditi sa sjajnim glazbenicima i ljudima iz brojnih zemalja. Nama je to prava radost – dijeliti glazbu i dijeliti kulturu s drugima,” ističe dirigent. Ovo je ujedno bila prva suradnja sa Simfonijskim puhačkim orkestrom OSRH, a ponosan je i zahvalan na prilici da bude dio humanitarnog koncerta za obnovu Vukovarskog vodotornja. Upitali smo ga kako je do suradnje došlo. ”Javio mi se zapovjednik Orkestra OSRH Miroslav Vukovojac-Dugan i jako mi je drago što smo se uspjeli vremenski uskladiti. Nadam se da je ovo tek početak prijateljstva među našim dvama orkestrima koje će trajati još dugo vremena i zahvalan sam na pozivu,” kazao je pukovnik Schofield i pritom nam pojasnio koja je vrijednost njihove uloge. ”Mi zapravo pričamo univerzalnim jezikom glazbe, stvarajući povjerenje i učvršćujući partnerstvo. Tu je iznimno važan ceremonijalni aspekt koji donosimo gdje god dođemo. Mi, dakle, čuvamo tradicije koje su važne u Ratnom zrakoplovstvu.” A i publika za koju sviraju to može prepoznati. ”Kad čuju naš orkestar ili primjerice hrvatski orkestar, oni zapravo imaju priliku čuti divnu glazbu koju sviraju izvrsni glazbenici. Publika na našim koncertima prepoznaje izvrsnost koja je prisutna u Ratnom zrakoplovstvu SAD-a ili raznim granama Oružanih snaga RH. Dakle, mi javnosti prezentiramo izvrsnost naših vojski.” Objasnio nam je svoj put do mjesta na kojem je danas. Kroz svoje školovanje bio je svirač tube, a zatim pet godina voditelj srednjoškolskog orkestra prije nego se prijavio i bio primljen u band program Ratnog zrakoplovstva SAD-a. ”Kad sam imao 31 godinu, polazio sam osnovnu časničku naobrazbu i postao dirigent,” kaže američki pukovnik koji je tijekom svoje karijere bio razmješten diljem Sjedinjenih Država, a danas se nalazi u Njemačkoj gdje je stacioniran bend američkog zrakoplovstva za Europu i Afriku. Prije samog koncerta pukovnik Schofield, zajedno s časničkim namjesnikom (USAF) Markom Burdittom, u Domu HV-a ”Zvonimir“ održao je predavanje o vojnim orkestrima u zračnim snagama Sjedinjenih Država. Govorio je o njihovu broju, gdje su razmješteni te koja je njihova uloga u vojničkom životu i djelovanju. Na pitanje kako mu se sviđa u Hrvatskoj pukovnik Schofield je rekao da je Zagreb divan te da je imao priliku prošetati i probati neka tradicionalna jela. ”Drago mi je jer ću kući ići s boljim razumijevanjem ovdašnje kulture,” zaključio je američki dirigent uoči koncerta.

Petra Kostanjšak, Foto: Josip Kopi