Vojni vremeplov

Prije 25 godina

2. prosinca 1991.
Pogibija zrakoplovaca u Otoku

U Otoku pokraj Vinkovaca u obrani Hrvatske poginula su četvorica hrvatskih zrakoplovaca – piloti Marko Živković i Mirko Vukušić te padobranci Rade Griva i Ante Plazibat. Riječ je o pripadnicima Prvog samostalnog zrakoplovnog voda Osijek, ustrojenog na početku Domovinskog rata i poznatijeg pod nadimkom Crne vrane, koji su poljoprivrednim i sportskim zrakoplovima dostavljali pomoć opkoljenim dijelovima Slavonije.


Prije 25 godina

6. prosinca 1991.
Bitka za Srđ – obrana Dubrovnika

Bitka za Srđ smatra se jednom od velikih pobjeda Hrvatske vojske u Domovinskom ratu. Cijelo gradsko središte Dubrovnika trpjelo je jake topničke napade na civilne objekte i staru gradsku jezgru što je dovelo do ljudskih žrtava i velike materijalne štete. Ipak, svi su napadi 6. prosinca uspješno odbijeni i malobrojna obrana Dubrovnika dobila je rat. Dubrovnik su tog dana na prvim crtama obranila 163 branitelja, po čemu će dubrovačka 163. brigada Hrvatske vojske poslije i dobiti svoju brojčanu oznaku.


Prije 25 godina

12. prosinca 1991.
Dan HRZ-a i PZO-a

Prvi zrakoplovni vodovi i prve postrojbe zračnog motrenja i navođenja formirani su već 1991. godine, istodobno s nastajanjem HV-a. Prije tog zrakoplovne skupine okupljale su pilote iz sportskih aeroklubova, a korišteni su sportski i poljoprivredni zrakoplovi  koji su uredbom Vlade RH dani na korištenje Ministarstvu obrane. Preuzimanjem vojarni,  zrakoplovnih baza i aerodroma krajem 1991. počinje osnivanje prvih zrakoplovnih eskadrila te postrojbi zračnog motrenja i navođenja. Prva faza razvoja završila je osnutkom Zapovjedništva HRZ-a i PZO-a 12. prosinca 1991.


Prije 9 godina

4. prosinca 2007.
Stigli višenamjenski transportni helikopteri

Antonov An-124 Ruslan sletio je 4. prosinca 2007. u Zagreb, a njime su u Hrvatsku stigla prva dva novonabavljena srednja višenamjenska transportna helikoptera Mi-171sh. Isporukom prvih dvaju, od ukupno deset ugovorenih helikoptera, započelo je ispunjavanje ugovora između Republike Hrvatske i Ruske Federacije. Ovi su helikopteri u uporabu uvedeni 2008. godine.


Svijet:
6. prosinca 1941. – U Bitki za Moskvu Crvena armija pokreće opću protuofenzivu protiv Nijemaca koji su stigli na 25 kilometara od grada.
5. prosinca 1945. – Pet američkih bombardera poletjelo je iz zračne baze u Floridi, no nikad se nisu vratili. Tzv.  izgubljena eskadrila navodno je nestala u području zloglasnog Bermudskog trokuta.
14. prosinca 1981. – Izrael je anektirao Golansku visoravan koju je osvojio u ratu 1967. godine.


Pripremila Petra Kostanjšak