Žrtva koja se ne zaboravlja

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama obilježena je 25. obljetnica stradanja Škabrnje koja je uz Vukovar postala simbolom stradanja u Domovinskom ratu. “Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe Naše. Oni su postali simbolom i bolnim podsjetnikom na sve žrtve koje su pale za slobodu Republike Hrvatske,” rekao je nadbiskup Puljić na misi za sve poginule i preminule u Domovinskom ratu, a načelnik Općine Škabrnja istaknuo je da je žrtva i stradanje hrabrih branitelja i civila Vukovara i Škabrnje zapalila vatru slobode i buduće pobjede u srcima hrvatskih ljudi…

U Škabrnji je 18. studenog kolonom sjećanja, komemorativnim skupom i odavanjem počasti poginulim braniteljima i civilima polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća obilježena 25. obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu.
Žrtvama su se s dubokom zahvalnošću uz mještane došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske. Na obilježavanju su bili i izaslanik i zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, izaslanik Predsjednice Republike zamjenik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanstva Ministarstva obrane, Oružanih snaga RH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, pripadnici ratnih postrojbi.
Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama, kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata.
Misa za sve poginule i preminule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić rekao je kako 18. studenog podsjeća na tužan dan stradanja Vukovara i Škabrnje te su zato ta dva mjesta tog dana osobito povezana i duhom i molitvom. “Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe Naše. Oni su postali simbolom i bolnim podsjetnikom na sve žrtve koje su pale za slobodu Republike Hrvatske,” rekao je nadbiskup Puljić te zaključio kako su čvrstom i snažnom vjerom, jakom ljubavlju i neslomljivom nadom nadvladane sve ratne i poratne nedaće.
Nakon mise održan je na Trgu dr. Franje Tuđmana središnji komemorativni skup na kojem su oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 25 godina kad su u samo jednom danu ubijena 43 civila, a tijekom Domovinskog rata poginulo je 86 Škabrnjana. Prije 25 godina, 18. studenog, bio je dan kad je svaka obitelj u Škabrnji zavijena u crno. Škabrnja je tog dana imala svoj Veliki petak i uz Vukovar je postala simbolom stradanja u Domovinskom ratu. U prigodnom programu sudjelovali su učenici Osnovne škole Vladimira Nazora iz Škabrnje, zadarske glumice Tamara Šoletić i Gabrijela Meštrović-Maštruko te Klapa Intrade.
Zahvalivši svima koji su došli u Škabrnju te sa zahvalnošću i ponosom odali počast Škabrnjanima – civilima i braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, načelnik Općine Nediljko Bubnjar rekao je kako 18. studenog izaziva duboke emocije kod svih ljudi kojima je Hrvatska u srcu i duši. “Žrtva i stradanje hrabrih branitelja i civila Vukovara i Škabrnje zapalila je vatru slobode i buduće pobjede u srcima hrvatskih ljudi. Umjesto straha hrabrost, umjesto malodušja odvažnost i odlučnost,” rekao je načelnik Bubnjar te pozvao sve da nikad ne zaborave taj dan i sve hrabre ljude koji su dali svoj život za slobodnu Hrvatsku te da budemo dostojni njihove žrtve. Obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća ispred središnjeg križa kod spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju svetog Luke.


Uoči obilježavanja 25. obljetnice stradanja Škabrnje, predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović posjetila je 16. studenog to ravnokotarsko mjesto gdje se susrela s hrvatskim braniteljima i obiteljima stradalih Škabrnjana. Počast nevinim žrtvama Škabrnje hrvatska Predsjednica odala je polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen-obilježja masovne grobnice poginulim hrvatskim braniteljima i civilima te ispred križa poginulim hrvatskim braniteljima na groblju sv. Luke.


Leida Parlov, Foto: Stjepan Brigljević