25. obljetnica stradanja Škabrnje

Kolonom sjećanja i komemorativnim skupom u Škabrnji je 18. studenog obilježena 25. obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu.
Žrtvama Škabrnje su se, uz mještane, došli pokloniti i prijatelji Škabrnje iz cijele Hrvatske. Na obilježavanju su bili i izaslanik i zamjenik predsjednika Hrvatskog sabora Milijan Brkić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić, izaslanik Predsjednice Republike zamjenik ministra hrvatskih branitelja Ivan Vukić, izaslanstva Ministarstva obrane, OSRH, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici, hrvatski branitelji, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata i drugi.
Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama kolona sjećanja krenula je Ulicom 18. studenog 1991. do spomen-obilježja masovne grobnice gdje je u ime svih izaslanstava vijenac položila Zajednica Udruga civilnih stradalnika Domovinskog rata.
Misa za sve poginule i preminule u Domovinskom ratu služena je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije. Zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić rekao je kako 18. studenog podsjeća na tužan dan stradanja Vukovara i Škabrnje te su zato ta dva mjesta danas osobito povezana i duhom i molitvom. “Vukovar i Škabrnja utjelovljuju sva mjesta višegodišnjeg stradanja diljem Lijepe Naše. Oni su postali simbolom i bolnim podsjetnikom na sve žrtve koje su pale za slobodu Republike Hrvatske,” rekao je nadbiskup.
Nakon mise održan je središnji komemorativni skup na kojem su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 25 godina kad su u samo jednom danu ubijena 43 civila. Tijekom Domovinskog rata poginulo je 86 Škabrnjana.
Zahvalivši svima koji su danas došli u Škabrnju, načelnik Općine Nediljko Bubnjar rekao je kako 18. studenog izaziva duboke emocije kod svih ljudi kojima je Hrvatska u srcu i duši. “Žrtva i stradanje hrvatskih branitelja i civila Vukovara i Škabrnje zapalila je vatru slobode i buduće pobjede u srcima hrvatskih ljudi,” zaključio je načelnik Bubnjar.
Obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na središnjem križu kod spomen-obilježja za poginule u Domovinskom ratu na groblju svetog Luke.

Leida Parlov
Foto: Stjepan Brigljević