U vječnom sjećanju…

Živote stradalih ne možemo vratiti, ali zato uspomenu na njih dužni smo čuvati i dok je Škabrnje i Škabrnjana poginuli nikad neće biti zaboravljeni

Povodom obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje te 30. godišnjice stradanja ovog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu, komemorativnim skupom, Kolonom sjećanja te polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća i ove je godine, 18. studenog, odana počast i poštovanje žrtvama Škabrnje. Te ratne jeseni 1991. tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, a nasilno je ubijeno 56 mještana, civila.

Žrtvama Škabrnje počast su došli odati izaslanik Predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Ante Sanader, izaslanstvo Vlade RH u kojem su bili ministri Oleg Butković, Vili Beroš, Ivan Malenica, Nina Obuljen Koržinek i Marija Vučković, izaslanstvo MORH-a na čelu s izaslanikom ministra obrane general-pukovnikom Dragom Matanovićem, glavnim inspektorom obrane, izaslanstva ministarstava hrvatskih branitelja i unutarnjih poslova, predstavnici udruga proizišlih iz Domovinskog rata, predstavnici ratnih postrojbi i drugi.

Obilježavanje je počelo komemorativnim programom na ulazu u mjesto na kojem je istaknuto kako se nikad ne smije zaboraviti tko je bio žrtva, a tko agresor, te kako ni nakon 30 godina još nema pravde za sve škabrnjske žrtve ni osude krivaca za ovaj strašan zločin. Načelnik Općine Ivan Škaro kazao je kako živote stradalih ne možemo vratiti, ali smo zato uspomenu na njih dužni čuvati te poručio: “Dok je Škabrnje i Škabrnjana poginuli nikad neće biti zaboravljeni.”

Potom je dostojanstveno i s poštovanjem prema žrtvama Ulicom 18. studenog 1991. krenula Kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice gdje je zajednički vijenac u ime svih izaslanstava položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata.

Korak po korak hodnja je nastavljena do spomen-obilježja na mjesnom groblju sv. Luke gdje su najviša državna izaslanstva te obitelji poginulih, predstavnici udruga, postrojbi koje su sudjelovale u obrani te gradova i županija, podno Središnjeg križa položila vijence u spomen na tragediju i sve škabrnjske žrtve.

U mjesnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije za sve stradale u Domovinskom ratu služena je misa koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. “Ovom misom zahvaljujemo svima onima koji su dajući svoje živote, nama darovali slobodu i domovinu,” kazao je mons. Puljić te dodao: “Današnji je dan prije trideset godina u Škabrnji i Vukovaru bio tužan i pun stradanja. Htjeli su uništiti našu kulturu, našu povijest, stravičnim zločinima ugasiti hrvatsku čežnju za slobodom, ali zahvaljujući hrvatskim braniteljima, njezinim građanima i prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i unatoč licemjerstvu Europe koja nije učinila ništa da se zaustavi agresija, Hrvatska je ipak izdržala. Stekli smo slobodu i neovisnost usprkos mnogima koji to nisu htjeli, stekli smo domovinu koju nastavimo pošteno i pravedno izgrađivati i rasti u miru, slozi i toleranciji.”

Tijekom obrane mjesta poginulo je 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest osoba.

Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt