Žrtve Škabrnje u našim mislima

Vukovar i Škabrnja mjesta su velikog stradanja, ali naše svetinje kojima smo se molili bile su naša snaga i utjeha. Ova dva grada nisu izdržala, ali izdržala je Hrvatska zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja. Danas nas crkvena zvona pozivaju na molitvu za sve naše stradale u Domovinskom ratu jer njima dugujemo našu slobodu. Naša je obveza sjećati ih se i nikad ne zaboraviti naše heroje i mjesta gdje počivaju…

Žrtvama Škabrnje i ove su se godine 18. studenog došli pokloniti brojni mještani, branitelji, pripadnici Hrvatske vojske i prijatelji iz cijele Hrvatske. Obljetnica stradanja tog ravnokotarskog mjesta u Domovinskom ratu obilježena je komemorativnim skupom, Kolonom sjećanja i trodnevnom hodnjom pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade od Knina do Škabrnje.

Obilježavanju je nazočio izaslanik Predsjednice Republike Hrvatske i predsjednika Vlade potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, izaslanstvo Vlade RH na čelu s ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja i Ministarstva unutarnjih poslova, predstavnici Hrvatskog generalskog zbora, brojni državni, civilni i vojni dužnosnici te predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Dostojanstveno i s dubokim poštovanjem prema žrtvama potom je Ulicom 18. studenog 1991. krenula kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice, gdje je u ime svih podno središnjeg križa vijenac položilo izaslanstvo Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata, a zatim je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena misa za sve stradale u Domovinskom ratu koju je predvodio mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup. U prigodnoj homiliji mons. Puljić podsjetio je na stradanja hrvatskog naroda kroz stoljeća i zatomljavanje njegova kulturnog, povijesnog i vjerničkog identiteta. No, on se nikad s tim nije mirio i zato danas imamo svoju slobodu i neovisnost zahvaljujući odvažnosti i hrabrosti hrvatskih branitelja. “Današnji dan povezan je s okupacijom herojskog Vukovara i Škabrnje. Ova dva mjesta, mjesta su velikog stradanja, ali naše svetinje kojima smo se molili bile su naša snaga i utjeha. Ova dva grada nisu izdržala, ali izdržala je Hrvatska zahvaljujući hrabrosti hrvatskih branitelja. Danas nas crkvena zvona pozivaju na molitvu za sve naše stradale u Domovinskom ratu jer njima dugujemo našu slobodu. Naša je obveza sjećati ih se i nikad ne zaboraviti naše heroje i mjesta gdje počivaju,” rekao je mons. Puljić.

Hodnja sjećanja simboličnog naziva Korak po korak potom je nastavljena do mjesnog groblja sv. Luke, gdje su prigodnim programom oživljena sjećanja na događaje u Škabrnji 18. studenog prije 28 godina, kad je u samo jednom danu živote izgubilo 43 civila i 15 branitelja. Tijekom obrane mjesta ukupno je poginulo 36 hrvatskih branitelja, pripadnika Samostalnog bataljuna Škabrnja i branitelja iz susjednih općina, te je ubijeno 56 civila, dok je od posljedica stradanja od minsko-eksplozivnih sredstava smrtno stradalo još šest ljudi.

Nakon pročitanih imena svih vojnih i civilnih žrtava, obilježavanje stradanja Škabrnje završilo je odavanjem počasti poginulima u Domovinskom ratu polaganjem zajedničkog vijenca obitelji poginulih i nestalih te izaslanstva Predsjednice RH, Hrvatskog sabora i Vlade RH i paljenjem svijeća. Vijence su položili i predstavnici Općine Škabrnja, Samostalnog bataljuna Škabrnja i UHDDR-a, Zbora udruga gardijskih brigada i specijalne policije, zajednice udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Zadarske županije i Grada Zadra te brojna druga izaslanstva.


Hodnja Pauci za žrtvu Škabrnje

Hodnjom smo željeli s pijetetom prisjetiti se i pokloniti žrtvama zločina koji se ovdje dogodio, ali i poslati poruku da Hrvatska vojska poštuje i brine se o svojoj povijesti i tradiciji, a pogotovo o Domovinskom ratu iz kojeg smo izrasli…

Ove je godine, na 28. obljetnicu stradanja Škabrnje, počast žrtvama simboličnom trodnevnom hodnjom u duljini od 75 kilometara odalo i 57 pripadnika 3. mehanizirane bojne Pauci Gardijske mehanizirane brigade te dio pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi. Hodnja od vojarne “4. gardijske brigade Pauci” u Kninu preko Kistanja i Benkovca do Škabrnje provedena je u nekoliko faza. Na zadnjoj se dionici, kod Benkovca, Paucima pridružio ministar obrane Damir Krstičević i pripadnici Udruge veterana 4. gardijske brigade te su u zajedničkoj Koloni sjećanja odali počast poginulim suborcima.

Simboličnu hodnju u povodu obilježavanja 28. obljetnice stradanja Škabrnje u Domovinskom ratu inicirali su vojnici i dočasnici 3. mehanizirane bojne Pauci, kako bi i na taj način dostojanstveno, s pijetetom i u duhu zajedništva odali poštovanje poginulim suborcima i svim stradalima.

Ministar Krstičević po dolasku Pauka u Škabrnju istaknuo je: “Danas su žrtve Vukovara i Škabrnje u srcu svakog hrvatskog vojnika. Ovu hodnju od Knina do Škabrnje Hrvatska vojska posvetila je žrtvama Vukovara i Škabrnje, koje nikad ne smiju biti zaboravljene. Ponosan sam na mlade pripadnike, koji su zahtjevnom hodnjom pokazali snagu i karakter hrvatskog vojnika. Hrvatsku danas čuva moćna i respektabilna vojska izrasla na temeljima iz Domovinskog rata.”

Zapovjednik Gardijske mehanizirane brigade brigadni general Tihomir Kundid zahvalio je Paucima na inicijativi i rekao da su najveća vrijednost hodnje mladi pripadnici Hrvatske vojske, koji su u vrijeme Domovinskog rata još bili djeca, a koji su sami inicirali hodnju pod geslom Pauci za žrtvu Škabrnje. “Na taj smo se način željeli s pijetetom prisjetiti i pokloniti žrtvama zločina koji se ovdje dogodio, ali i poslati poruku da Hrvatska vojska poštuje i brine se o svojoj povijesti i tradiciji, pogotovo o Domovinskom ratu iz kojeg smo izrasli. Ovom smo hodnjom pokazali i moćnu Hrvatsku vojsku, koja je obučena i spremna odgovoriti na sve izazove i zadaće. Hodnja je bila teška, ali vojnici su pokazali izdržljivost, snagu volje i psihofizičku stabilnost te je besprijekorno proveli,” rekao je general Kundid.

Mlada pripadnica bojne Pauci vojnikinja Marina Ivica istaknula je da je ponosna zbog sudjelovanja na hodnji: “Odali smo počast žrtvama Škabrnje i Vukovara i želimo da hodnja postane tradicija. Željeli smo pružiti nadu i podignuti moral mladima, da se može uspjeti i da se hrvatska povijest mora poštovati.”

Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt