Integracijskom obukom do visoke spremnosti

U vojarni ”Pukovnik Predrag Matanović“ u tijeku je deset tjedana duga integracijska obuka čak 74 novih pripadnika 1. mehanizirane bojne Tigrovi, a cilj je dobiti profesionalce koji će s ostalim pripadnicima postrojbe ravnopravno izvršavati sve zahtijevane zadaće

”Ovo su sve mladi vojnici željni znanja i učenja kako bi postali profesionalni vojnici. Integracijska obuka i služi tome da ih ‘izbrusimo’ kako bi nakon obuke postali ravnopravni članovi naše bojne te kako bi s ostalim pripadnicima mogli izvršavati sve zahtijevane zadaće,” tumači nam stožerni narednik Tomislav Gorec, prvi dočasnik 1. mehanizirane bojne Tigrovi dok hodamo petrinjskom vojarnom ”Pukovnik Predrag Matanović“.

Ondje je u tijeku integracijska obuka novih pripadnika postrojbe u trajanju od deset tjedana, a ekipa Hrvatskog vojnika petrinjsku je vojarnu posjetila u sedmom tjednu obuke mladih Tigrova. Prema onom što smo mogli vidjeti, intenzitet rada na visokoj je razini, motivacije ne nedostaje pa ne izostaju niti rezultati.

Novi pripadnici Tigrova uče rukovati osobnim naoružanjem

”S obzirom na to da je bojna Tigrovi Borbena grupa mehaniziranog pješaštva i u NATO-ovu bazenu snaga, mi smo osposobljeni na upućivanje bilo kad u bilo koji dio svijeta. Zato i radimo ovu integraciju želimo dobiti profesionalce koji mogu s ostatkom bojne biti upućeni u neku misiju,“ pojašnjava stožerni narednik Gorec te dodaje kako je u ovom ciklusu obuke broj polaznika znatno veći nego godinu prije. Naime, na 40. kampu sudjeluje čak 74 novih pripadnika bojne Tigrovi koji su prethodno završili dragovoljno služenje vojnog roka te specijalističku obuku.  

 Tijek obuke

Na samom početku obuke polaznici su se upoznali s radom u postrojbi, što se sve od njih zahtijeva i očekuje te koje standarde moraju dostići. Također, novi su pripadnici upoznati s poviješću bojne Tigrovi, ali i ratnim putem slavne 1. gardijske brigade Tigrovi.

”Upoznavanje s povijesnim činjenicama naše postrojbe, novim je pripadnicima velika motivacija. Svaki put kad im je teško, podsjetimo ih na 367 pripadnika 1. gardijske brigade, koji su dali život za domovinu, i svoje zadaće tad izvršavaju bez problema,“ kaže prvi dočasnik Tigrova.

Nakon učioničkog dijela obuke, uslijedilo je inicijalno testiranje temeljnih vojničkih vještina, a zatim i test tjelesne spremnosti, kao i pismeni dio kako bi se provjerilo opće vojno znanje novih pripadnika 1. mehanizirane bojne.

S obzirom na povećan broj polaznika obuke, podijeljeni su u tri skupine, a s njima radi deset instruktora. Dok jedan dio polaznika odrađuje tjelovježbu, koja uključuje i samoobranu te rad s gumenim pištoljima i noževima, druga skupina uči rukovati osobnim naoružanjem.

U krugu vojarne treća skupina uvježbava kretanje do kontakta te izvlačenje nakon ostvarivanja kontakta. Kako bi pokazali svoju tjelesnu spremnost, u sklopu integracijske obuke provodi se i commando hodnja tijekom koje polaznici u sat vremena moraju proći 8400 metara s punom ratnom opremom.

Osjećaj pripadnosti

Tijek obuke, osim instruktora, budno prati i zapovjednica integracijske obuke poručnica Filipa Miloš koju smo pitali jesu li novi pripadnici zadovoljili visoke standarde postavljene u Tigrovima.

”Novi su polaznici tijekom obuke shvatili ozbiljnost naše postrojbe i shvatili su da sami žele, hoće i mogu napredovati u ovoj bojni. Sad smo u sedmom tjednu, već su stekli određene vještine. Ovo tzv. zeleno razdoblje obuke razdoblje je kad se od njih najviše traži. Više su na terenu, manje u učionici i sad konačno rade u pravim vojničkim uvjetima,“ odgovara poručnica Miloš.

Nakon što smo obišli polaznike, koji su sa svojim instruktorima uvježbavali borilačke vještine, odlazimo do druge skupine novih pripadnika koji već suvereno rukuju osobnim naoružanjem. Manje nepravilnosti odmah se uočavaju i uz pomoć instruktora ispravljaju.

Treća skupina s narednikom Draženom Pejićem uvježbava taktiku i tunelsko izvlačenje.

”Novi su Tigrovi na početku kampa bili malo sramežljivi, no kroz obuku ih pokušavamo motivirati, prenijeti im što više znanja i pružiti im osjećaj pripadnosti. Čim su to osjetili, motivacija im se povećala i sve bolje funkcionira. Imamo još dosta posla, no daljnjim radom bit će sve uvježbaniji. Svakako se vidi napredak u znanju i tjelesnoj spremi u odnosu na početak integracijske obuke,“ kaže narednik Pejić te napominje kako će sama obuka vjerojatno trajati i duže od deset tjedana kako bi polaznici uvježbali instinktivna gađanja, a sve s ciljem što bolje spremnosti novih pripadnika postrojbe.

Prenošenje znanja

Za dojmove smo pitali i polaznicu obuke vojnikinju Bernardu Čikardić koja ističe kako je intenzitet obuke na samom početku bio dosta visok, no kako vrijeme odmiče, spremnost je sve veća pa se i zadaće lakše izvršavaju.

”Danas radimo taktiku, tunelsko izvlačenje, a od nas se traži poznavanje taktike, topografije, dobra motorika. Ne osjećam umor, iz dana u dan sve mi je lakše jer shvaćam da je važno raditi na sebi i dosta sam fizički spremnija nego na početku. Svi mi, polaznici obuke, sve se više izgrađujemo, pomažemo jedni drugima i djelujemo kao jedan. Biti Tigar i služiti domovini velika je čast,“ ističe vojnikinja Čikardić te dodaje kako je ponosna što je dio velike obitelji Hrvatske vojske jer voli vojnu stegu i hrvatsku povijest.

Njezin kolega vojnik Anđelko Barišić, inače vrhunski sportaš i bivši prvak Hrvatske u hrvanju, potvrđuje kako je intenzitet obuke visok i kako se svakodnevno radi na tjelesnoj spremi novih pripadnika Tigrova.

”Naporno je, no bodrimo jedni druge i pomažemo si. Svaki dan naučimo nešto novo, instruktori nam prenose svoje znanje kako bismo bili što obučeniji i spremni za nove situacije koje nas čekaju u našoj vojnoj karijeri,“ zaključuje vojnik Barišić.


Vojnik Anđelko Barišić:

Svaki dan naučimo nešto novo, instruktori nam prenose svoje znanje kako bismo bili što obučeniji i spremni za nove situacije koje nas čekaju u našoj vojnoj karijeri

 

 

Narednik Dražen Pejić:

Nove pripadnike obukom pokušavamo motivirati, prenijeti im što više znanja i pružiti im osjećaj pripadnosti.

 

Poručnica Filipa Miloš:

U sedmom tjednu obuke polaznici su stekli određene vještine. Više su na terenu i sad konačno rade u pravim vojničkim uvjetima.

 

 

Tekst: Martina Butorac

Foto: Tomislav Brandt