Ispraćen 1. hrvatski kontingent eFP-a u Litvu

“Nikad, ni jednog trenutka tijekom boravka na ovoj aktivnosti nemojte ispustiti iz vida kako u odori ponosnog i časnog hrvatskog vojnika ne predstavljate samo sebe, nego Republiku Hrvatsku, vjerodostojnu i pouzdanu NATO saveznicu. Očekujem da u svojem djelovanju pokažete odgovornost, predanost zadaćama. Svima vama neka sigurnost kolega, ali i vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. U svojem djelovanju imat ćete punu potporu Ministarstva obrane i mene,” rekao je ministar Damir Krstičević

U vojarni “Pukovnik Predrag Matanović” u Petrinji 24. studenog svečano je ispraćen 1. hrvatski kontingent Ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu, gdje će sudjelovati na toj NATO-ovoj aktivnosti u sklopu Borbene grupe pod vodstvom Savezne Republike Njemačke (1. HRVCON eFPBG – DEU).
Uz pripadnike kontingenta i članove njihovih obitelji svečanom ispraćaju nazočili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević koji je ujedno bio izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice Oružanih snaga RH, načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov, vojni izaslanik Sjedinjenih Američkih Država brigadir Robert Mathers, ministar savjetnik u Veleposlanstvu Republike Litve i voditelj Ureda u RH Donatas Žiugžda, vojni izaslanik Savezne Republike Njemačke pukovnik Janus Kaschta, vojni izaslanik Francuske Republike brigadir Fabrice Duda, predstavnici lokalne uprave i drugi visoki uzvanici.
Ministar Krstičević tom je prilikom poručio kako je uvjeren da će u misiji u Litvi pripadnici Oružanih snaga još jednom dokazati svoju profesionalnost i spremnost pri izvršavanju različitih zadaća. “Republika Hrvatska svojim sudjelovanjem u ovoj aktivnosti u okviru Borbene grupe pod vodstvom Savezne Republike Njemačke daje svoj vidljivi doprinos temeljnim vrijednostima Sjevernoatlantskog saveza. Neka vam djela naše garde, onih koji su stvarali i branili Hrvatsku u Domovinskom ratu budu putokaz i u budućnosti. Zadaća na koju krećete zahtjevna je i odgovorna. Za uspjeh naših napora i našeg doprinosa ovoj NATO-ovoj aktivnosti bitan je vaš puni angažman i fokusiranost svake pripadnice i pripadnika hrvatskog kontingenta u Litvi,” rekao je ministar Krstičević te izrazio nadu kako će se tijekom boravka pripadnika Oružanih snaga u Republici Litvi osobno doći uvjeriti u njihovu spremnost i uvjete u kojima rade i žive.
“Nikad, ni jednog trenutka tijekom boravka na ovoj aktivnosti nemojte ispustiti iz vida kako u odori ponosnog i časnog hrvatskog vojnika ne predstavljate samo sebe, nego Republiku Hrvatsku, vjerodostojnu i pouzdanu NATO saveznicu. Očekujem da u svojem djelovanju pokažete odgovornost, predanost zadaćama. Svima vama neka sigurnost kolega, ali i vlastita sigurnost bude na prvom mjestu. U svojem djelovanju imat ćete punu potporu Ministarstva obrane i mene,” zaključuje ministar.
Pripreme za odlazak u Litvu uspješno su provedene, a spremnost i profesionalnost pripadnika kontingenta pohvalio je načelnik GS OSRH: “Cilj ove misije, pa tako i vašeg odlaska na ovu aktivnost, jest ostvarivanje konkretnog oblika jačanja kolektivnog odvraćanja i obrane Saveza na teritoriju istočnog krila NATO-a. Očekujem da će se ovom misijom potvrditi i pokazati zajedništvo zemalja članica te snažna transatlantska veza.” General Šundov izrazio je uvjerenje u uspješnost još jedne misije u koju se upućuju pripadnici Oružanih snaga RH te istaknuo kako očekuje da će se pokazati jedinstvo članica i neposredna odlučnost NATO-a za obranu ugroženih saveznica. “Na ovaj način dokazuje se i prijateljski odnos Republike Hrvatske i Republike Litve, upravo na ovaj način povezat će se Baltik i Jadran,” zaključio je general Šundov.
Predstavnik Litve Donatas Žiugžda poručio je kako je odlazak 1. hrvatskog kontingenta Ojačane prednje prisutnosti NATO-a u Republiku Litvu dokaz uspješne suradnje dviju zemalja: “Vjerujem kako ćete upravo vi pridonijeti zaštiti sigurnosti naše zemlje i kako ste spremni odgovoriti na sve eventualne napade ili provokacije. Siguran sam kako ćete biti od velike pomoći i moram naglasiti kako je ovo još jedan dokaz dobre suradnje Republike Hrvatske i Republike Litve. U ime Litavaca zahvaljujem vam na doprinosu našem zajedničkom cilju – očuvanju mira i sigurnosti.”
Pukovnik Janus Kaschta istaknuo je da je ponosan što ima priliku hrvatskim vojnicima izraziti najbolje želje uoči odlaska u Republiku Litvu: “U okviru zadaća i zapovijedi imat ćete slobodu za napraviti nešto novo. Savezna Republika Njemačka i Hrvatska već su dokazale kako su strateški partneri na brojnim područjima suradnje pa vjerujem da će i ova misija zabilježiti još jedan uspjeh.”
Zapovjednik 1. HRVCON-a eFPBG – DEU satnik Marko Krpan, zapovjednik 1. mehanizirane satnije bojne Tigrovi, rekao je kako su pripadnici kontingenta na visokoj razini obučenosti i spremnosti: “Proteklu su godinu prolazili zahtjevne pripreme i ono što možemo reći uoči njihova odlaska u Litvu je kako su spremni za obavljanje i najzahtjevnijih zadaća. Za Hrvatsku kao Tigar!”
Pripadnici Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi uručili su tom prigodom pripadnicima 1. HRVCON-a, čiju glavninu snaga čine pripadnici bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade, fotografiju i životopis pukovnika Damira Tomljanovića-Gavrana, zapovjednika Bojne 1. gardijske brigade Tigrovi poginulog u Domovinskom ratu.
U Litvu se u Borbenu grupu pod vodstvom SR Njemačke na sedam mjeseci upućuje 181 pripadnik Oružanih snaga RH, a glavninu snaga čine pripadnici Mehanizirane satnije iz sastava 1. mehanizirane bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, uključujući i potporne logističke elemente s pripadajućim naoružanjem i opremom te borbenim oklopnim vozilima Patria.
Pripreme i ocjenjivanje pripadnika OSRH za sudjelovanje u aktivnosti Ojačana prednja prisutnost u Litvi provedene su u sklopu vojne vježbe Udar 17, koja je provdena od 14. rujna do 6. listopada ove godine na vojnom poligonu “Eugen Kvaternik”. Hrvatski kontingent u Republici Litvi bit će smješten na vojnom poligonu “Rukla”, 110 km sjeveroistočno od Vilniusa.
Temeljna zadaća i misija hrvatskog kontingenta je integracija u multinacionalnu Borbenu grupu pod vodstvom SR Njemačke, kao i provedba obuke u tom sastavu u kojem su, uz pripadnike OSRH, i pripadnici oružanih snaga Nizozemske, Norveške, Belgije, Luksemburga, Francuske i zemlje domaćina Litve.
Nakon svečanog ispraćaja uzvanici su obišli novoizgrađene objekte u petrinjskoj vojarni.

Jelena Jakšić, snimio Mladen Čobanović


Borbena tehnika OSRH transportom HŽ-a upućena u Litvu

snimio Josip Kopi

Borbena oklopna vozila Patria te druga tehnika i oprema Oružanih snaga RH iz sastava 1. hrvatskog kontingenta NATO-ove aktivnosti Ojačana prednja prisutnost (enhanced Forward Presence – eFP) upućeni su 25. studenog u jutarnjim satima iz Zagreba u Republiku Litvu. Organiziranim transportom Hrvatskih željeznica krenulo je 13 borbenih oklopnih vozila Patria 8 x 8 AMV, borbeno sanitetsko oklopno vozilo Patria 8 x 8 AMV uz borbeno oklopno vozilo za izvlačenje Patria 8 x 8 AMV, četiri teretna kamiona, terenski kamion, terensko borbeno vozilo, elektroagregat, vagon za spavanje, dva terenska motorna vozila i 15 kontejnera.
“S obzirom na to da smo mehanizirano pješaštvo, ova nam je tehnika nužna za svakodnevne aktivnosti u sklopu misije: imamo 13 borbenih oklopnih vozila Patria te jednu recovery i jednu sanitetsku Patriju koja služi, primjerice, za zbrinjavanje ranjenika,” rekao je zamjenik zapovjednika 1. mehanizirane satnije 1. bojne Tigrovi i pripadnik 1. HRVCON-a eFPBG – DEU natporučnik Vedran Mandić. Naglasio je kako na utovaru opreme sudjeluju zapovjednici i vozači koji su posebno obučeni za provedbu takvih aktivnosti.
Transport pripadnika OSRH i oklopnih vozila u organizaciji je i provedbi Zapovjedništva za potporu. Borbena oklopna vozila i ostala oprema prevezeni su sukladno važećim propisima koji se odnose na željeznički promet.
Oružane snage Republike Hrvatske još jednom su dokazale spremnost za sudjelovanje u NATO-ovoj aktivnosti eFP. Osim što se odvija izvan teritorija Republike Hrvatske, po svojem je opsegu i intenzitetu transporta snaga jedan od najvećih logističkih izazova za OSRH.