Izaslanstvo NATO Defense Collegea posjetilo HVU

Izaslanstvo NATO Defense Collegea (NDC) iz Rima na čelu sa zapovjednicom general- pukovnicom Christine Whitecross posjetilo je 17. prosinca Hrvatsko vojno učilište “Dr. Franjo Tuđman”.

Izaslanstvo je dočekao zapovjednik HVU-a general-bojnik Mate Pađen, dekan brigadir Boženko Đevoić, prodekani Dekanata te polaznici 22. naraštaja Ratne škole “Ban Josip Jelačić”.

Savjetnik Predsjednice Republike Hrvatske za vanjsku i europsku politiku Sebastian Rogač održao je predavanje Politika triju mora i interes i djelovanje RH u području jugoistočne Europe odnosno zapadnog Balkana. Zamjenik načelnika Uprave za planiranje Glavnog stožera brigadir Emilio Turina izlagao je na temu Hrvatska vojska i vojni aspekti članstva RH u NATO-u i EU-u.

Prezentaciju o HVU-u održao je brigadir Đevoić. Upoznao je izaslanstvo s povjesnicom, misijom, organizacijskom strukturom, studijskim programima, izobrazbom časnika i dočasnika, vojnom suradnjom te vizijom razvoja Učilišta.

Misija je NDC-a pridonijeti učinkovitosti i koheziji NATO-a, razvijanjem svoje uloge kao glavnog središta obrazovanja, dostignuća i istraživanja prekoatlantskih pitanja. NDC pruža obrazovanje na visokoj razini te okuplja vojne i civilne dužnosnike više razine kako bi mogli raspravljati o pitanjima NATO-a u jedinstvenom, raznolikom i višekulturnom okruženju uz istodobno njegovanje višenacionalnog konsenzusa.

Zdravko Lovašen

Foto: Dražen Volarić