Potencijal za poboljšanja akademske suradnje

Djelatnici i polaznici NATO-ova koledža obrane sredinom su prosinca u Zagrebu u okviru svojevrsnog studijskog putovanja imali priliku pobliže upoznati hrvatski obrambeni sustav, MORH, Oružane snage RH, ali i hrvatsku povijest te obrambenu industriju

NATO-ov koledž obrane (NATO Defence College – NDC) visokoškolska je obrazovna institucija koja više od 70 godina obrazuje vojne i civilne polaznike. Utemeljena je 1951. godine u Parizu, a od 1967. premještena u Rim. Seniorski tečaj (Senior Course) oblik je izobrazbe koji u školi nazivaju temeljnim: iz njega su proizišli i ostali u bogatoj povijesti koledža. Najjednostavnije rečeno, namijenjen je časnicima razine pukovnika ili brigadira, kao i civilnim službenicima zemalja saveznika i partnera, koji jesu ili će biti na dužnostima povezanim s NATO-om. S obzirom na razinu, jasno je da je trodnevni posjet Hrvatskoj djelatnika NDC-a te izaslanstva Seniorskog tečaja 141 bio značajan događaj. Od 14. do 16. prosinca, gosti iz Rima u Zagrebu su u okviru svojevrsnog studijskog putovanja (Field Study) imali priliku pobliže upoznati hrvatski obrambeni sustav, MORH, Oružane snage RH, ali i hrvatsku obrambenu industriju. Inače, Hrvatska je bila zadnja stanica na tom putovanju, prije naše zemlje predstavnici i polaznici NDC-a posjetili su i Tursku, Gruziju te Crnu Goru.

O transformaciji HVU-a

Zapovjednika NDC-a, francuskog general-pukovnika Oliviera Rittimanna, 15. je prosinca u MORH-u primio ministar obrane Mario Banožić. Na sastanku se razgovaralo o doprinosu NDC-a učinkovitosti i koheziji NATO-a te razvijanju njegove uloge kao glavnog središta obrazovanja, dostignuća i istraživanja transatlantskih pitanja. Razgovaralo se također o dosadašnjoj i mogućnostima buduće suradnje Hrvatskog vojnog učilišta “Dr. Franjo Tuđman” i NDC-a u području obrazovanja.

Republika Hrvatska sudjelovanje u tečajevima i aktivnostima NDC-a započela je u razdoblju prije ulaska u NATO. Ministar Banožić istaknuo je kako je uvjeren u nastavak dobre suradnje u budućnosti. “Imajući u vidu transformaciju Hrvatskog vojnog učilišta u Sveučilište obrane i sigurnosti, vjerujem da postoji potencijal za poboljšanje akademske suradnje posebice kroz istraživanja,” istaknuo je ministar Banožić. General-pukovnik Rittimann rekao je kako je ovaj posjet dokaz da je ulaganje u obrazovanje primarno za članice NATO-a. Na sastanku su također razmijenjena mišljenja o trenutačnoj sigurnosno-političkoj situaciji u jugoistočnoj Europi i potvrđena je predanost daljnjoj potpori Ukrajini.

Na Hrvatskom vojnom učilištu za djelatnike NDC-a i polaznike Seniorskog tečaja bio je pripremljen zaista opsežan program. Zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin ukratko je predstavio vrhovnu hrvatsku vojnoobrazovnu instituciju. Načelnik GS-a OSRH admiral Robert Hranj održao je predavanje o OSRH, u kojem je dao detaljniji osvrt na ustroj, Ciljeve sposobnosti, strateške dokumente, ustroj, opremanje i modernizaciju, međunarodne misije i operacije…

Neke od najistaknutijih tvrtki hrvatske obrambene industrije imale su priliku predstaviti se i ”uživo“

Zahvala na programu

Prezentacije o Obrambenoj politici RH (Drago Kelemen) i obrambenom planiranju (pukovnica Ružica Horvat i bojnica Tatjana Šolaja) održali su predstavnici Uprave za obrambenu politiku MORH-a, a predstavnici HVU-a na teme Razumijevanje uloge i pozicije RH u regionalnom kontekstu (brigadir Marijan Paljević) i Trenutačne i buduće aktivnosti RH u okviru CSDP/PESCO i EU vođenih operacija (brigadirka Valentina Ključarić). Gordan Akrap iz Instituta za istraživanje hibridnih prijetnji održao je predavanje na temu RH i maliciozne operacije utjecaja.

Nakon predavanja, gostima se obratio državni tajnik Zdravko Jakop, koji je ukratko predstavio hrvatsku obrambenu industriju. Naglasio je kako je MORH partner, ali i potpora našoj industriji, naglasivši njezinu bogatu povijest, od Fausta Vrančića i Ivana Blaža Lupisa, preko Domovinskog rata, sve do današnjih dana. Hrvatski vojnik danas je potpuno opremljen osobnom opremom i naoružanjem hrvatskih proizvođača, naglasio je državni tajnik Jakop. Zanimljivo, neke od najistaknutijih tvrtki imale su priliku predstaviti se i ”uživo“. Djelatnici HS Produkta, Šestan-Buscha, Dok-Inga i Jelen Professionala prvo su imali kratke prezentacije, a zatim su gosti mogli i razgledati neke od njihovih proizvoda. Zapovjednik NDC-a general-pukovnik Rittimann zahvalio je domaćinima na prijmu, gostoljubivosti i zanimljivom programu koji su pripremili tijekom posjeta.

PRIPREMIO Domagoj Vlahović/FOTO Mladen Čobanović, Josip Kopi