Uskoro još moćniji i snažniji…

”Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka te kako nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot,” rekao je ministar obrane Mario Banožić

U vojarni “Pukovnik Marko Živković” 12. prosinca 2022. održana je središnja svečanost obilježavanja 31. obljetnice utemeljenja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Svečanoj obljetnici te uručivanju odlikovanja i priznanja pripadnicima HRZ-a nazočili su ministar obrane Mario Banožić, admiral Robert Hranj, Dragan Lozančić, savjetnik Predsjednika RH, zapovjednik HRZ-a brigadni general Michael Križanec, bivši zapovjednici te pripadnici HRZ-a.

Čestitavši obljetnicu osnutka, ministar obrane prisjetio se svih pripadnika HRZ-a koji su svoje živote položili za našu slobodu. ”Svi naši junaci pokazali su snagu hrvatskog čovjeka te kako nema izazova s kojim se neće suočiti hrvatski pilot,” rekao je ministar Banožić te podsjetio kako je zadnja nesreća pada MiG-a 21 pokazala koliko je opravdana odluka o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

“Nažalost, u godinama koje su prethodile, za vrijeme bivših vlada, poprilično je bilo zapostavljeno sustavno opremanje i modernizacija. Jedino vrhunsko što smo u tim vremenima imali bili su sjajni ljudi. Vlada Andreja Plenkovića ustrajna je u opremanju i modernizaciji Hrvatske vojske. Nabavljamo višenamjenski borbeni avion Rafale. Ove godine stigla su četiri helikoptera Black Hawka, dva koja su donacija SAD-a te su još dva kupljena. Povećat ćemo broj tih helikoptera jer je naša ambicija imati eskadrilu od 12 Black Hawkova,” kazao je ministar obrane.

Dodao je i kako je važno ulagati u sve grane Hrvatske vojske. Nabavljamo protuzračne sustave kratkog, a potom i srednjeg dometa čime ćemo složeni sustav visokotehnološke grane kao što je HRZ učiniti sposobnijim za suočavanje sa svim suvremenim izazovima. ”Ulaganje u obranu, u sigurnost, nije i nikad ne može biti potrošnja, već je to investiranje u budućnost, prosperitet i mir,” istaknuo je Banožić. Ministar je čestitao svim promaknutim, nagrađenim i pohvaljenim pripadnicama i pripadnicima HRZ-a. ”Neka vam današnja priznanja budu naša zahvala – a vama poticaj za daljnji rad,” kazao je ministar obrane.

”U ovih trideset i jednu godinu, od rata do danas, čuvate hrvatsko nebo, iz dana u dan neumorno prevozite bolesne i ozlijeđene, tragate i spašavate izgubljene i unesrećene na moru i na kopnu, gasite požare te spašavate ljude i njihovu imovinu na poplavljenim područjima,” rekao je načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga admiral Robert Hranj, istaknuvši kako će dolazak modernih borbenih aviona i helikoptera za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo, ali i za cijele Oružane snage i društvo biti prilika da podignemo sposobnosti te tehnološku razinu u mnogim područjima. “Svi zajedno na dobrom smo tragu da naše zrakoplovstvo učinimo još boljim i spremnijim za odgovor na suvremene sigurnosne ugroze,” zaključio je admiral Robert Hranj. Izaslanik Predsjednika Republike i savjetnik za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić čestitao je svim pripadnicima 31. obljetnicu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a posebno promaknutim i nagrađenim.

Brigadni general Michael Križanec zahvalio je zrakoplovcima na ustrajnosti i vjernosti. ”Ono što se vidi profesionalnost je u pripremama, u organizaciji i provedbi svega što je do sada učinjeno i što će uskoro svjedočiti našoj spremnosti za nastavak razvoja sposobnosti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. Uskoro će Hrvatsko ratno zrakoplovstvo biti još moćniji i snažniji jamac mira i sigurnosti domovine,” rekao je zapovjednik Križanec poručivši svim zrakoplovcima da i dalje nastave podizati ljestvicu izvrsnosti.

Na svečanom obilježavanju 31. obljetnice osnutka Hrvatskog ratnog zrakoplovstva uručena su promaknuća, odlikovanja, nagrade i pohvale te je otkrivena ploča o imenovanju Kompleksa dežurnog borbenog dvojca ”Brigadir Antun Radoš“. Zapovjednik 91. krila brigadir Nikola Mostarac kazao je kako je ploča podsjetnik čemu trebamo težiti i što trebamo biti te da je ovo dom za sve pilote i one koji će to tek postati.

TEKST: OJI/ FOTO: Filip Klen