HVU se prilagodio svim izazovima

”Trajna zadaća ove institucije stalno je prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti, a to se može jedino ostvariti kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje jer je to jedini način da budemo u toku s novim izazovima,” rekao je brigadni general Blaž Beretin

U ovih 31 godinu HVU je razvio vlastiti identitet koji je utemeljen na hrvatskoj tradiciji i vrijednostima Domovinskog rata, a odgovornost je Učilišta velika jer se u toj obrazovnoj ustanovi školuju novi naraštaji časnika i dočasnika koji su budućnost Hrvatske vojske

U vojarni ”Petar Zrinski“ svečano je obilježena 31. obljetnica Hrvatskog vojnog učilišta ”Dr. Franjo Tuđman“ na kojoj su uručena promaknuća, odlikovanja, medalje, nagrade i pohvale. Na obilježavanju obljetnice bili su predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Hrvatske Zoran Milanović, državni tajnik u Ministarstvu obrane Branko Hrg, načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj, zamjenik zapovjednika Hrvatskog vojnog učilišta brigadni general Blaž Beretin te izaslanici Hrvatskog sabora i Vlade Republike Hrvatske te članovi obitelji poginulih generala Blage Zadre i Andrije Matijaša Pauka.

Brigadni general Blaž Beretin u svojem je govoru naglasio kako je u ovih 31 godinu HVU razvio vlastiti identitet koji je utemeljen na hrvatskoj tradiciji i vrijednostima Domovinskog rata te posebno istaknuo kako je odgovornost Učilišta velika jer se u toj obrazovnoj ustanovi školuju novi naraštaji časnika i dočasnika koji su budućnost Hrvatske vojske. Zamjenik zapovjednika HVU-a istaknuo je kako je trajna zadaća ove institucije stalno prilagođavanje novim izazovima u području obrane i sigurnosti te pojasnio kako se to može jedino ostvariti kontinuiranim ulaganjem u obrazovanje jer je to jedini način da budemo u toku s novim izazovima. ”Unatoč velikim izazovima koji su pogodili Hrvatsku u protekloj godini, kao što su potresi i pandemija, HVU se uspio prilagoditi izazovima i uspješno ispunio sve ciljeve nastavnih planova i programa,” kazao je general Beretin. 

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj i zamjenik zapovjednika HVU-a brigadni general Blaž Beretin uručili su pripadnicima OSRH izvode o promaknućima, odlikovanjima, medaljama, nagradama i pohvalama. Redom bana Jelačića, za iznimno uspješno zapovijedanje postrojbama Oružanih snaga Republike Hrvatske te za osobite vojne zasluge u njihovu ustroju, odlikovan je brigadir Miro Čolić. Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnostima u miru, odlikovani su časnički namjesnik Vlado Derdić i časnički namjesnik Slobodan Sambol. Redom hrvatskog pletera, za osobit doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana, odlikovani su časnički namjesnik Damir Bakunić i časnički namjesnik Miroslav Raštegorac. U čin kapetanice bojnog broda/brigadira promaknuti su kapetanica fregate Darija Jurko i pukovnik Tomislav Vacenovski. U čin bojnice promaknuta je satnica Rebeka Krušelj, a natporučnik Igor Turk u čin satnika. U čin natporučnika promaknuti su poručnici Danijel Ević, Nikolina Sertić i Ivan Šarec. Za ostvarene iznadprosječne rezultate u izvršavanju postavljenih zadaća pohvala vrhovnog zapovjednika uručena je brigadirki Valentini Ključarić. Na kraju svečanosti prisutnima se obratio predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović koji je istaknuo kako je znanje presudno te dodao da nam ono pomaže da se kontinuirano prilagođavamo novim okolnostima i uvjetima.

TEKST: Tomislav Vidaković/ FOTO: Mladen Čobanović