Izgrađivanje sposobnosti za cyber obranu

OSRH razvija sposobnosti provedbe cyber obrane u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote te su u vojarni ”Petar Zrinski“ na Hrvatskom vojnom učilištu od 13. do 17. srpnja održane dvije radionice iz tog područja. Bitno je izobrazbom, obukom, vježbom, dijeljenjem informacija, sinergijskim djelovanjem vojnih i civilnih organizacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini izgrađivati sposobnosti za cyber obranu…

Uprava za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH u suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote organizirala je u vojarni ”Petar Zrinski“ na Hrvatskom vojnom učilištu od 13. do 17. srpnja dvije radionice iz područja cyber obrane. Na radionicama su uz predstavnike Nacionalne garde Minnesote i Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave GS OSRH sudjelovali i predstavnici Službe Vojne policije GS OSRH, Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane, Hrvatskog vojnog učilišta, Zapovjedništva za potporu i Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava.
Radionice je otvorio načelnik Odjela za sigurnost komunikacijsko-informacijskih sustava pukovnik Bruno Bešker koji je u uvodnom govoru naglasio važnost kontinuiranog osposobljavanja u obrani cyber prostora. Cilj radionica bio je razmjena iskustava i stjecanje novih znanja u provedbi cyber obrane u OSRH. Zaključeno je, među ostalim, da je stalno prisutno povećanje ovisnosti o tehnologiji i uporabi interneta. Komunikacijsko-informacijski sustavi u proteklom su razdoblju imali najveću dinamiku razvoja i promjena od svih tehničkih sustava u povijesti. Razvijene se zemlje isključivo oslanjaju na informacijsko-komunikacijske sustave u potpori poslovnih procesa. Posljedica širenje interneta te sve veće povezanosti komunikacijsko-informacijskih sustava jest širok spektar cyber prijetnji na dnevnoj bazi u poslovnom i u privatnom okružju. Oružane su snage oslonjene  na komunikacijsko-informacijske sustave u prijenosu, obradi i pohrani informacija za vođenje vojnih operacija. Oslanjanje na komunikacijsko-informacijske sustave nužno otvara i ranjivosti koje mogu biti iskorištene. Protivnici mogu biti države, teroristi, kriminalne organizacije, hakerske skupine, te unajmljeni hakeri. U takvom je okružju bitno osigurati povjerljivost, integritet i dostupnost podataka u komunikacijsko-informacijskim sustavima. U idućem će razdoblju to biti neprekidna borba sagledavajući nove ranjivosti i napredne tehnike njihova korištenja.
Nedavne krize također upućuju na iskorištavanje cyber prostora za primjenu metode pritiska, utjecaja te destabilizaciju zemalja (ekonomije, kritične infrastrukture …) bez nužnog ratovanja na teritoriju ciljane zemlje.
Uzevši sve navedeno u obzir  bitno je izgrađivati sposobnosti za cyber obranu, izobrazbom, obukom, vježbama, dijeljenjem informacija te sinergijskim djelovanjem vojnih  i civilnih organizacija na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Sposobnosti koje razvijamo jesu: zaštita komunikacijsko-informacijskih sustava,otkrivanje cyber napada, odgovor na cyber napade i ublažavanje posljedica, oporavak sustava od posljedica napada te sposobnosti izrade naučenih lekcija kako bi se omogućilo kontinuirano poboljšanje.
Radionicu za osposobljavanje osoblja na upravljačkim razina vodio je pukovnik Bruno Bešker, a lekcije je održao CW2 (Chief warrant Officer rank 2) John Pelto, dok je radionicu za osposobljavanje tehničkog osoblja vodio bojnik Tihomir Tomac, a lekcije je održao CW3 (Chief warrant Officer rank 3) Frankie Orr. Više o dosadašnjoj suradnji s Nacionalnom gardom Minnesote rekao nam je bojnik Tihomir Tomac.
”Izgradnju sposobnosti za obranu u cyber prostoru razvijamo s bilateralnim partnerom Nacionalnom gardom Minnesote od 2012. godine. U četiri godine suradnje od inicijalne procjene naših sposobnosti na početku suradnje preko upoznavanja s organizacijom Computer Network Defence tima NG-a Minnesote i njihovih sposobnosti uspjeli smo uspostaviti jasan smjer razvoja sposobnosti OSRH u području cyber obrane. Prošle smo godine organizirali osposobljavanje za tehničko osoblje i upravljačko osoblje u dvije radionice što je omogućilo bolju usredotočenost na razvoj tehničkih sposobnosti pronalaženja zloćudnog koda u mrežnom prometu tzv. mrežnoj forenzici i upravljačkih sposobnosti i u upravljanju računalno-sigurnosnim incidentima.
Ovogodišnja suradnja s NG-om Minnesote nastavlja se provedbom radionica za računalnu forenziku pronalaženjem dokaza o zloćudnom kodu na disku i memoriji računala uporabom raznih forenzičkih alata te radionicom za procjenu i upravljanje rizikom. Suradnja će se nastaviti i u idućem razdoblju organizacijom tematskih radionica za osposobljavanje tehničkog osoblja i osoblja na upravljačkim razinama s ciljem razvoja sposobnosti za odgovor na nove prijetnje u cyber prostoru koje svakodnevno postaju sve složenije i sofisticiranije,” istaknuo je bojnik Tomac. 
Radionice su 15. srpnja  posjetili brigadir Jasenko Krovinović, načelnik Uprave za komunikacijsko-informacijske sustave Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske (UzKIS GS OSRH), a u pratnji su bili brigadir Ante Tolić, zamjenik načelnika UzKIS GS OSRH i pukovnik Miro Zeljko, zapovjednik Središnjice komunikacijsko-informacijskih sustava.
Brigadir Krovinović u svom je govoru naglasio važnost razvoja sposobnosti provedbe cyber obrane, praćenje trendova razvoja novih prijetnji, razmjene iskustava i stalne potrebe za nadogradnjom znanja u provedbi cyber obrane te zaželio svim sudionicima da iskoriste rad za stjecanje novih znanja. Također je naglasio potrebu za prijenosom stečenih znanja na ostale pripadnike OSRH. Zahvalio je pripadnicima Nacionalne garde Minnesote na odličnoj suradnji te im uručio zahvalnice i prigodne darove.


 RIJEČ PREDAVAČA

John PELTO (Chief warrant Officer rank 2)
Izobrazba u području cyber sigurnosti uvijek se mijenja, mogli bismo ovdje biti dva mjeseca, ponavljati i ponavljati i još uvijek ne bismo sve pokrili. No, imali smo mnogo toga podijeliti i nadam se da su polaznici imali koristi od našega dolaska u Hrvatsku.


Frankie ORR (Chief warrant Officer rank 3)
Ovo je četvrta godina našeg programa suradnje s OSRH i u tom je razdoblju postignut veliki napredak. Izvrsno je što ima primjera u kojima su polaznici postali predavači. No, riječ je o području koje se stalno mijenja. Udarili smo dobre temelje, ali mora se mnogo raditi, to vrijedi za sve nas koji djelujemo u cyber obrani.


RIJEČ POLAZNIKA

natporučnica Kristina GLAVAČ-STANKOVIĆ
Prvi sam put na ovakvom događaju, iako sam imala saznanja o prethodnim radionicama. Zanimljiva je interakcija s Amerikancima, uvijek nam dobro dođe zbog njihova iskustva. Upoznali smo se s nekim standardima koje ćemo početi primjenjivati i kod nas, te sa cyber prijetnjama s kojima imaju iskustva.


poručnik fregate Ante ZEBIĆ
Ovdje ima dosta tema koje se mogu primijeniti kod nas, mislim da ćemo dosta koristiti nova saznanja, koja su nam prenijeli predavači temeljem vlastitih naučenih lekcija. Nadalje,  uspješnije ćemo pratiti stručne trendove. 


poručnik Tomislav MURAT
I mi smo imali prilike iznijeti svoja zanimljiva iskustva iz struke. Potrebno je stalno  se usavršavati pa iz dana u dan možemo samo napredovati. Bio sam polaznik i prošle godine i ovaj sam tjedan nadogradio ono što sam naučio tada.


Domagoj Vlahović, OJI  snimio Tomislav BRANDT