Između akcije i diplomacije

Prije 31 godinu, 11. siječnja 1992., u Paklenici kod Novske održani su prvi izravni pregovori predstavnika Hrvatske vojske i JNA.

Vojnik JNA s istaknutom bijelom zastavom na ulazu u selo Paklenica

Mnogo je događaja iz Domovinskog rata o kojima se premalo zna. Uobičajilo se govoriti o velikim akcijama i pobjedama i da o njima sve znamo – no valja se prisjetiti i onih manjih, gotovo zaboravljenih događaja koji su u trenutku kad su se odvijali imali golem značaj; koji su zahtijevali itekako puno sabranosti, upornosti i hrabrosti branitelja; koji su utjecali na tijek Domovinskog rata i koji su dio zajedničkog puta prema konačnoj slobodi Hrvatske. Na jedan takav događaj podsjećaju fotografije Željka Gašparovića Gaše, branitelja, sudionika Domovinskog rata, fotografa i svjedoka brojnih ratnih događaja duž hrvatskih bojišnica, a posebno na području zapadne Slavonije. Vraćaju nas na sam početak 1992. godine kad su 11. siječnja 1992. u Paklenici kod Novske, održani prvi izravni pregovori predstavnika Hrvatske vojske i JNA.

Hrvatska tad još nije bila međunarodno priznata, no hrvatske su snage do kraja 1991. i prije potpisivanja Sarajevskog primirja oslobodile velik dio zapadne Slavonije. Uspostavljeno je područje pod zaštitom mirovnih snaga UN-a u zapadnoj Slavoniji (UNPA Zapad). Pod kontrolom Srba ostao je samo mali dio te zone dok se više od tri četvrtine područja nalazilo pod kontrolom legalnih hrvatskih vlasti. Suočeni s gubicima, snage JNA i pobunjeni Srbi zatražili su prekid borbenih aktivnosti.

Uz posredovanje promatrača Europske zajednice 7. siječnja 1992. u Pakracu je uspostavljena telefonska i radioveza između Zapovjedništva Operativne grupe Posavina i JNA (Banjalučkog korpusa), a pokušaje provedbe primirja na području tadašnje općine Novska (Novska, Jasenovac i Lipovljani) vodila je komisija u kojoj su bili bojnik Stjepan Magdić, satnik Ivan Doležal i natporučnik Milan Čorak, svi pripadnici Zapovjedništva OGP-a. Zahvaljujući uloženim naporima i doprinosu promatrača EZ-a, 11. siječnja 1992., u Paklenici kod Novske, održani su prvi izravni pregovori predstavnika Hrvatske vojske i JNA.

Stari Grabovac, pregovarački tim Hrvatske vojske i tim promatrača Europske zajednice prije odlaska na pregovore

Podignute su bijele zastave

Hrvatska strana krenula je na pregovore iz Starog Grabovca, sela u kojem je tijekom listopada, nakon žestokih okršaja zaustavljen neprijateljski napad tenkova i pješaštva. U više su ga navrata nakon toga pokušavali osvojiti i slomiti otpor branitelja. Nisu uspjeli. Nakon što su, prema dogovoru, obje zaraćene strane podigle bijele zastave, hrvatski su pregovarači uz promatrače EZ-a krenuli sredinom ceste koja iz Starog Grabovca vodi prema dvjestotinjak metara udaljenom selu Paklenica. Ruševine i zgarišta, tragovi života kojeg tamo više nema, tišina i napetost, napuhnute lešine životinja duž kanala uz cestu, nepovjerenje. Za pregovaračkim stolom postavljenim u dvorištu jedne od kuća u Paklenici hrvatski predstavnici našli su se s vojnicima JNA i njihovim pregovaračima. U ime hrvatske strane pregovore je vodio bojnik Stjepan Magdić, a major Marinko Gajić u ime JNA.

Pregovarači su razmijenili popise zarobljenih i poginulih vojnika. Dogovorili su da između Starog Grabovca i Paklenice bude uspostavljen stalan punkt za pregovore, razmjenu poginulih vojnika i zarobljenih osoba, te da se postavi žičana veza – ”vruća linija“. U skladu s tim
14. je siječnja 1992., dan prije međunarodnog priznanja Hrvatske, postavljena telefonska žica između položaja Hrvatske vojske u Starom Grabovcu i JNA u Paklenici, a 16. siječnja obavljena je i prva razmjena zarobljenika na tom području u kojoj su oslobođena dvojica hrvatskih branitelja (pripadnici 1. gbr i 125. brigade Novska). Ekshumirano je i vraćeno tijelo poginulog pripadnika 151. brigade.

Otvorena opcija pregovora i održavanja kontakata nastavljena je usprkos povremenim provokacijama neprijatelja. Dolaskom mirovnih snaga UN-a u ”Sektor Zapad“, u Novskoj su to bili vojnici iz Jordana, mirovnjaci su preuzeli crte bojišta. Time nisu bili zadovoljni prognanici koji su u više navrata blokirali prometnice zahtijevajući povratak u svoja naselja. Godine koje su dolazile bile su ”vrijeme između akcije i diplomacije“, na svoj način teške, a povratak prognanih uslijedio je nakon pobjedonosnih operacija hrvatske vojske i policije, Bljeska i Oluje.

TEKST:  Lada Puljizević/FOTO:  Željko Gašparović Gašo