Josip Glasnović ponovno zlatni

Ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske Josip Glasnović, hrvatski reprezentativac u streljaštvu osvojio je zlato na turniru na kojem su sudjelovali samo oni najbolji… Titulom najboljeg strijelca svijeta 2022. godine u trapu za leteće mete osvojio je Golden target naslov…

Josip Glasnović od ove je godine ugovorni pričuvnik Oružanih snaga Republike Hrvatske što je velik dobitak za Hrvatsku vojsku s obzirom na to da je riječ o jednom od najboljih svjetskih strijelaca, a rezultati koji postiže na natjecanjima to itekako potvrđuju. Zahvalan je Ministarstvu obrane na potpori koju mu pruža i kaže kako mu je velika čast biti dio Hrvatske vojske

Josip Glasnović 39-godišnji Zagrepčanin i osvajač zlatne medalje s Olimpijskih igara u Riju de Janeiru u disciplini trap te brojnih medalja s velikih natjecanja i dalje potvrđuje svoju klasu. Na natjecanju President Cup, koje se početkom prosinca održalo u egipatskom glavnom gradu Kairu, sudjelovala su dvanaestorica najboljih strijelaca iz protekle sezone u svakoj disciplini. Među najboljima u disciplini trap – laicima poznatoj i kao disciplini u kojoj se gađaju tzv. glineni golubovi odnosno pokretne mete Josip Glasnović bio je najbolji osvojivši zlatnu medalju. President Cup je zapravo završnica sezona koja od ove sezone nosi ovaj naziv. Josip Glasnović u kvalifikacijama je bio na petoj poziciji, a najbolji u kvalifikacijama bio je njegov dvije godine stariji brat također ugovorni pričuvnik Hrvatske vojske Anton s gotovo savršenim učinkom 99/100 dok je Josip u kvalifikacijama ostvario učinak 97/100.

Braća su u polufinalu nastupila u istoj skupini u kojem je ovaj put uspješniji bio Josip s učinkom 22/25 što mu je donijelo drugo mjesto, dok je Anton bio nešto slabiji s učinkom 19/25 što mu je donijelo treće mjesto te je ostao bez borbe za odličja. Josip je u borbi za medalje pobijedio aktualnog olimpijskog prvaka Čeha Jirija Liptaka 20/25 spram 19/25. U finalu je pak Josip bio uspješniji od Amerikanca Derricka Scotta Maina rezultatom 6:4. Velik je ovo uspjeh za Josipa Glasnovića koji je osvojio ovo prestižno natjecanje pod okriljem Svjetske streljačke federacije ISSF koje se nažalost nije uzelo u obzir za olimpijsku kvotu odnosno neće se za nju bodovati. No, bez obzira na to bio je ovo zaista izvrstan nastup našeg zlatnog olimpijca koji je svoje dojmove s natjecanja podijelio za naš časopis. ”Dojmovi su stvarno fenomenalni. Osjećam se odlično i presretan sam što sam pobijedio na tom prestižnom natjecanju i biti među dvanaest najboljih u svijetu stvarno je iznimna čast i poticaj za daljnji rad,” kaže Josip. Osvojio je titulu najboljeg strijelca svijeta 2022. godine  u trapu za leteće mete čime je osvojio Golden target naslov. ”Presretan sam i zadovoljan cijelom sezonom jer sam osvojio ukupno pet medalja sa svjetskih kupova, Europskog prvenstva i President Cupa odnosno završnice sezone,” dodaje. Josip Glasnović ima dvije ekipne medalje – zlato iz Lonata i bronca iz Bakua sa Svjetskog kupa. ”Imam i ekipno srebro s prvenstva Europe i ovo je peta medalja tako da sam vrlo sretan.”

Na pitanje kakvi su planovi za dalje i koji su ciljevi Josip je vrlo optimističan i jasan. ”Planovi su da se malo odmorim nakon svih ovih natjecanja, a nakon toga mi počinje sezona. Nova sezona starta 15. siječnja, prva postaja je marokanski Rabat gdje će se skupljati bodovi za rang ljestvicu kojom se ostvaruje kvota za Olimpijske igre odnosno viza, a raspored sezone je gust.” ”Pokušat ću osvojiti natjecanje kako bi nastupio na svojim četvrtim Olimpijskim igrama. Imamo natjecanja svjetskih kupova u Kairu, u Dohi, Lonatu i zatim dolazi Kazahstan. Prilika za ostvarivanje plasmana na Olimpijske igre svakako će biti prvenstvo Europe gdje se dijeli jedna kvota, zatim prvenstvo svijeta gdje se dijele četiri kvote,  pa onda i Europske igre. Na njima će se dijeliti jedna kvota,” kaže Josip.

Josip Glasnović od ove je godine ugovorni pričuvnik Oružanih snaga Republike Hrvatske što je velik dobitak za Hrvatsku vojsku s obzirom na to da je riječ o jednom od najboljih svjetskih strijelaca, a rezultati koji postiže na natjecanjima to itekako potvrđuju. Zahvalan je Ministarstvu obrane na potpori koju mu pruža i kaže kako je velika čast za njega biti dio Hrvatske vojske.

”Naravno da je čast predstavljati Lijepu Našu na velikim natjecanjima, a posebno kad ste dio Hrvatske vojske. Iduća godina bit će naporna s natjecanjima, očekuje me gust raspored i cilj je biti najbolji i osvojiti kvotu za Olimpijske igre,” kaže. Na istom su natjecanju u disciplini zračne puške sudjelovali i ugovorni pričuvnici Miran Maričić i Petar Gorša. U kvalifikacijama su ostvarili odlične rezultate, Maričić je bio drugi, a Gorša peti, međutim unatoč tome ipak nisu uspjeli doći u borbu za medalje, pa se kući vraćaju sa spoznajom da su odradili dobre nastupe.


Hrvatska vojska u svojoj ugovornoj pričuvi ima čak četiri-pet vrhunskih strijelaca koji su u ovom sve popularnijem sportu osvajali brojne medalje s velikih natjecanja, pa uz olimpijske pobjednike Josipa Glasnovića i Giovannija Cernogorza tu su još i Anton Glasnović kao natjecatelji u disciplini trap te Miran Maričić i Petar Gorša u disciplini zračna puška, a ne treba zaboraviti ni satnika Željka Posavca zapovjednika strelišta Vrapčanski potok koji uz to što je profesionalni vojnik postiže zavidne rezultate u ovom sportu na svjetskoj razini dokazujući time kvalitetu naših natjecatelja.


TEKST: Ivan Šurbek FOTO: ISSF, privatna arhiva Josipa Glasnovića