Jubilarno izdanje najveće smotre vrhunskih snajperista

Memorijal hrvatskih snajperista već desetu godinu zaredom okuplja najbolje vojne, policijske i civilne strijelce, a provodilo se u trima nacionalnim disciplinama i jednoj međunarodnoj

”Što karakterizira dobrog snajperista? Spremnost da se žrtvuje više nego ostali …,” započinje nam priču o ovim elitnim pripadnicima vojske Franjo Ambrinac, jedan od organizatora memorijala hrvatskih snajperista Grom 2019.  Natjecanje se već desetu godinu za redom održava u listopadu, povodom Dana neovisnosti, na osječkoj streljani Pampas gdje okuplja najbolje vojne, policijske i civilne strijelce Hrvatske, ali i inozemstva. Organizator je Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata, a vođeni su ciljem izgradnje elitnog natjecanja koje ujedinjuje prošlost i budućnost te vještinom slavi hrabrost i čast hrvatskog vojnika.

Natjecanje se provodilo u  trima nacionalnim disciplinama i jednoj međunarodnoj: malokalibarska puška s optičkim ciljnikom na 100 m, jurišna puška s otvorenim ciljnicima na 100 m i snajperska puška s optičkim ciljnikom na 300 m. Zbog interesa stranaca, posebice iz Austrije, Mađarske i Slovenije, uvedena je disciplina slobodnog izbora. Najuspješniji pojedinac na 10. memorijalu hrvatskih snajperista Grom 2019 u disciplini snajperske puške je Jandre Širinić koji je dobio prijelazni pehar Najbolji hrvatski snajperist, a njegovo je ime trajno urezano na pehar.

”Posebnost našeg natjecanja jest u tome što smo jedni od rijetkih koji okupljaju aktivnu vojsku i branitelje na jednom mjestu,” ističe Ambrinac dodajući kako tijekom cijelog natjecanja braniteljske zadruge izlažu na štandovima proizvode iz vlastite proizvodnje.

Oprema je važna, nerijetko i skupocjena, no najbolje snajperiste osim dobrog oružja i mirne ruke krasi set raznolikih vještina pa je tako uz sklonost prema streljaštvu, potrebno imati znanja iz fizike, kemije, strojarstva: ”Ako niste u stanju od puške koju imate napraviti bolju pušku  i ako niste u stanju napraviti metak, nikad nećete moći postići na većoj udaljenosti  ono što želite,” pojašnjava nam Ambrinac.

Zajedno s brigadirom Ivanom Galovićem i Borisom Komarom,  Ambrinac  je zaslužan  što je Grom od natjecanja skupine entuzijasta 2009. godine postao najveća smotra vrhunskih snajperista u Hrvatskoj. Natjecanje je prožeto simbolima Domovinskog rata pa tako ime Grom simbolizira vojno-redarstvenu akciju kojom se nakon Bljeska i Oluje trebao osloboditi istočni dio Hrvatske, osloboditi Vukovar, a prijelazni pehar Najbolji hrvatski snajperist izrađen  u obliku vukovarskog tornja, simbolizira Vukovar.

Jubilarno izdanje natjecanja u Osijek je dovelo taktičko-tehnički zbor kakav Slavonci dugo vremena nisu imali prilike vidjeti. Brojni posjetitelji pokazali su kako interesa za manifestacije poput Groma ne manjka te su osječko natjecanje obišli građani svih uzrasta.

Uz izložbu naoružanja i vojne opreme, među kojima i helikopter Kiowa Warrior Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, posjetitelji svih uzrasta uživali su u  skokovima vojnika i padobranaca s hrvatskim zastavama, akrobatskoj vježbi Počasno-zaštite bojne i pokaznoj vježbi hrvatske Vojne policije.

Od svojih početaka Memorijal hrvatskih snajperista zamišljen je kao sportsko-domoljubna manifestacija stoga je nakon natjecateljskog dijela uslijedilo druženje i svečana dodjela nagrada koju su za okruglu obljetnicu uveličali Klapa ”Sv. Juraj” HRM-a i Najbolji hrvatski tamburaši. Osim nagrada najuspješnijim natjecateljima svake godine dodjeljuje se i  nagrada za životno djelo ”Ivica Repušić“ jednoj ili više osoba koje su imale poseban doprinos u stvaranju hrvatske neovisnosti, a koje su nedovoljno poznate široj javnosti. Nagradu ”Ivica Repušić“, koja nosi ime jednog od prvih dragovoljaca poginulih u Domovinskom ratu na području Slavonije i Baranje, ove su godine njegovi sin i kći uručili zatočenicima srpskih i jugoslavenskih koncentracijskih logora te je o dobitnicima prikazan kratki film.

S dalmatinskim i slavonskim zvucima Memorijal Grom još je jednom uspješno završen te uz pehare i medalje natjecatelji kući odnose i uspomenu na sjaj i hrabrost hrvatskih ratnika.

Tekst: Doris RAVLIĆ

Foto: Bruno JOBST