Ključna strateška prekretnica Domovinskog rata

”Operacija Maslenica bila je ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu, operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske,” kazao je ministar Krstičević

U Zadru je 21. siječnja 2019. obilježena 26. obljetnica vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije.
Bila je to svojevrsna prekretnica u dotadašnjem tijeku Domovinskog rata u kojoj je u samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Oružanih snaga oslobođeno gotovo stotinu četvornih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija.

To je omogućilo ponovno cestovno povezivanje Dalmacije s ostalim dijelovima Hrvatske, a bila je ključna za obranu i daljnja vojna djelovanja hrvatskih Oružanih snaga.

U spomen na te povijesne dane, na zadarskim je ulicama od jutarnjih sati svirala budnica, a državna izaslanstva odala su počast poginulim braniteljima i položila vijence ispod središnjeg križa na zadarskom Gradskom groblju.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik Predsjednice RH i vrhovne zapovjednice OSRH umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora umirovljeni general-bojnik Miljenko Filipović, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanik ministra unutarnjih poslova umirovljeni general-pukovnik Mladen Markač i načelnik Glavnog stožera OSRH general zbora Mirko Šundov.

Vijence su položili i predstavnici županija, gradova i općina te predstavnici hrvatskih braniteljskih udruga i udruga proizišlih iz Domovinskog rata. Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a potom i na spomen-obilježje svim poginulim braniteljima Zadarske županije.

Ministar obrane Damir Krstičević u prigodi obljetnice zahvalio je braniteljima i suborcima na uspješno provedenoj operaciji i žrtvi koju su podnijeli za Hrvatsku.

Istaknuo je kako je operacija Maslenica bila ključna strateška prekretnica u Domovinskom ratu, prije svega iz triju razloga: “Organizacijski je pokazala da smo dosegnuli razinu organiziranosti i opremljenosti koja nam je omogućila izvođenje složenih vojnih operacija. Strateški smo pokazali svijetu da sami možemo osloboditi okupirani teritorij, i dali smo našem političkom vodstvu snažnu polugu za jačanje političkih pozicija. Operacijom Maslenica našim smo braniteljima i cijelom hrvatskom narodu osnažili vjeru u pobjednički karakter Hrvatske vojske, pokazala je duh zajedništva, snage i spremnosti da se krene u završetak Domovinskog rata i konačno oslobađanje Hrvatske,” kazao je ministar.

Operacije Maslenica prisjetio se i umirovljeni general-pukovnik Ante Gotovina naglasivši kako je to bila prva oslobodilačka operacija Hrvatske vojske s ciljem spajanja hrvatskog sjevera i juga te potiskivanje snaga agresora koje su ugrožavale Zadar, Biograd, Šibenik i ostala mjesta duž obale. Danas se s posebnom zahvalnošću i poštovanjem sjećamo svih mladih ljudi koji su dali svoje živote u Domovinskom ratu i ovoj operaciji jer, kako je istaknuo, s njima je ostvarena samostalnost, sigurnost i sloboda koju danas imamo, a to je učinjeno s velikom vjerom u sebe i svoje sposobnosti.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved također je izrazio svoj ponos uspjehom operacije Maslenica naglasivši njezinu iznimnu važnost za Zadar i njegove stanovnike, ali i kako je njezina uspješna provedba poslala snažnu poruku i hrvatskom narodu i međunarodnoj zajednici da je Hrvatska vojska sposobna i da će u konačnici osloboditi cjelokupni teritorij Hrvatske.

Obilježavanje je nastavljeno u crkvi svetog Šime svečanim misnim slavljem za domovinu koje je predvodio mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije. U sklopu obljetnice u Kneževoj je palači održana promocija knjige HMDCDR-a Domovinski rat – pregled političke i diplomatske povijesti koju je predstavio ravnatelj HMDCDR-a Ante Nazor.

U poslijepodnevnim satima u dvorani Sveučilišta promovirana je još jedna vrijedna knjiga zbornik Zadarsko zdravstvo i obrana Zadra u Domovinskom ratu 1991. godine.

Dan uoči središnjeg obilježavanja obljetnice održana je hodnja članova udruga proizišlih iz Domovinskog rata te memorijalni maraton Da se ne zaboravi Maslenica – Posedarje – Novigrad.

Vesna Pintarić; Foto Mladen Čobanović