Maslenica je bila prekretnica…

“Maslenica je definitivno bila prekretnica u Domovinskom ratu i označila je početak kraja zločinačke velikosrpske politike na području naše domovine. Provedbom operacije Maslenica, Hrvatska vojska pokazala je svojem narodu, ali i cijelom svijetu da je opremljena i osposobljena osloboditi svaki pedalj hrvatske grude, što se kasnije i potvrdilo u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja…” istaknuo je ministar obrane Mario Banožić

U Zadru je 22. siječnja održana središnja svečanost obilježavanja 28. obljetnice vojno-redarstvene operacije Maslenica, jedne od prvih velikih oslobodilačkih operacija Hrvatske vojske i policije, u kojoj je u samo 72 sata oslobođeno oko tisuću kvadratnih kilometara dotad okupiranog hrvatskog teritorija te je ponovno povezan sjever i jug Hrvatske. Ove godine, u skladu s preporukama Nacionalnog stožera civilne zaštite i zabrane većih okupljanja, nije održan mimohod postrojbi sudionica VRO Maslenica s ratnim zastavama zadarskim ulicama.

Operacija Maslenica pokrenuta je u ranojutarnjim satima 22. siječnja 1993. i u njoj je oslobođeno zadarsko zaleđe s Novskim ždrilom i dijelom Velebita. Planirana je pod kodnim nazivom Gusar i provedena u potpunoj tajnosti. U samo 72 sata i uz sudjelovanje svih triju grana Hrvatske vojske ostvareni su glavni ciljevi operacije. Jedna je od njezinih posebnosti bilo sudjelovanje gardijskih brigada: 4., te dijelova 1., 2., 3. i 9., čija se uloga pokazala ključnom. Svaka je na svoj način pridonijela i uspjehu same operacije i očuvanju dostignutih borbenih položaja, iako su neke bile tek u osnivanju, a druge prebačene na bojišnicu sa stotinama kilometara udaljenih područja i uvođene u borbu iz pokreta. Uz njih su s položaja na Velebitu djelovale koordinirano i snage Specijalne policije MUP-a ovladavajući dominantnim kotama i komunikacijama, a doprinos su dale i pričuvne brigade HV-a te domobranske pukovnije.

Hrvatska vojska i policija u napadna su djelovanja krenule iz nekoliko pravaca i već prvog dana oslobođena je Rovanjska, Maslenica, Novsko ždrilo, Podgradina, Islam Latinski, Islam Grčki i Kašić. Idućih je dana oslobođena i zračna luka “Zemunik” te brojna mjesta zadarskog zaleđa. Strateški iznimno važno bilo je i preuzimanje nadzora nad širim područjem Velike i Male Bobije, Tulovih greda i Malog Alana, ključnih položaja na Velebitu s kojih su hrvatske snage mogle nadzirati Obrovac, Gračac, Benkovac. Do završetka operacije oslobođeno je cijelo područje tzv. ružičaste zone u zadarskom zaleđu i osiguran strateški važan prostor Novskog ždrila.

Premda su glavni ciljevi operacije ostvareni u vrlo kratkom vremenu, zbog pritiska međunarodne zajednice 25. siječnja zaustavljeno je hrvatsko napredovanje nadomak Obrovca i Benkovca. Neprijatelj je to iskoristio za pojačanje svojih snaga i protunapad pa su borbe potrajale još nekoliko dana. No, hrvatske su snage, ojačane postrojbama koje su helikopterima prebačene iz Slavonije, zadržale dostignute crte. Bio je to dotad prvi helikopterski desant postrojbi HV-a. Pobijeđen taktički i operativno unatoč brojčanoj nadmoći, neprijatelj na završetku operacije pribjegava još jednom očajničkom potezu. U znak odmazde 27. siječnja prijeti rušenjem brane Peruća. Unatoč aktiviranju 30 tona eksploziva, oštećena brana nije popustila. Katastrofa koju bi prouzročio vodeni val izbjegnuta je, a snage Hrvatske vojske spriječile su daljnje neprijateljsko napredovanje i ubrzo ovladale cijelim područjem. Borbe do kraja ožujka i okončanja operativnih djelovanja na širem području zadarskog zaleđa nisu, nažalost, prošle bez žrtava. Svoje je živote za domovinu položilo 127 hrvatskih vitezova, a 158 ih je ranjeno.

Upravo u operaciji Maslenica neprijatelj je doživio prvi veći poraz u nizu onih koji će uslijediti do njegova potpunog sloma.


Spomen na povijesne dane

U spomen na te povijesne dane kod središnjeg su križa na zadarskom Gradskom groblju visoka izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće odajući počast braniteljima poginulim u operaciji.

Zajednički vijenac u ime Republike Hrvatske položili su izaslanik predsjednika RH i vrhovnog zapovjednika OSRH savjetnik PRH za obranu i nacionalnu sigurnost Dragan Lozančić, izaslanik predsjednika Vlade RH ministar obrane Mario Banožić, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Ante Deur, kojima su se pridružila izaslanstva OSRH na čelu s načelnikom GS-a admiralom Robertom Hranjem, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva hrvatskih branitelja i Ravnateljstva policije. Vijence su položile i obitelji branitelja poginulih, nestalih i umrlih u VRO Maslenica, izaslanstva Zadarske županije na čelu sa županom Božidarom Longinom i Grada Zadra na čelu s gradonačelnikom Brankom Dukićem te predstavnici postrojbi iz Domovinskog rata i udruga hrvatskih branitelja.

Vijenci su položeni i na spomen-obilježje 3. bojne 4. gardijske brigade Imotski sokolovi, a 28 ruža u znak sjećanja na sve poginule potom i kod spomenika hrvatskim braniteljima – Kocke, gdje je uz prigodni glazbeni program Klape “Sveti Juraj” HRM-a pročitana povjesnica VRO Maslenica te odlomak iz knjige Ivice Matešića-Jeremije, zadarskog branitelja i dragovoljca Domovinskog rata.

Visoka izaslanstva počast su odala i vijence položila i na spomen-obilježju 3. gardijske brigade Kune u Kašiću te na spomen-obilježju 4. gardijske brigade Pauci u Islamu Latinskom, gdje je održana i ceremonija otkrivanja spomen-ploče poginulom hrvatskom branitelju Eriku Coliću, kao i kod spomen-križa za sve poginule hrvatske branitelje u VRO Maslenica na Masleničkom mostu.


Zajedništvo nosilo branitelje

Ministar obrane Mario Banožić u prigodi obljetnice zahvalio je braniteljima koji su sudjelovali u operaciji na žrtvi koju su podnijeli za Hrvatsku te rekao kako je operacija Maslenica nagovijestila potpunu slobodu Hrvatske.

Tijekom operacije oslobođeno je zadarsko zaleđe, Novsko ždrilo i zračna luka “Zemunik”, a posebno teško bilo je na Velebitu, koji je sačuvan zahvaljujući nadljudskim naporima pripadnika Specijalne policije i Hrvatske vojske. Kao odmazdu zbog poraza u operaciji Maslenica, neprijatelj je minirao branu Peruća s ciljem potapanja stanovništva cijele Cetinske krajine, podsjetio je ministar Banožić te istaknuo: “Maslenica je definitivno bila prekretnica u Domovinskom ratu i označila je početak kraja zločinačke velikosrpske politike na području naše domovine. Provedbom operacije Maslenica, Hrvatska vojska pokazala je svojem narodu, ali i cijelom svijetu da je opremljena i osposobljena osloboditi svaki pedalj hrvatske grude, što se kasnije i potvrdilo u vojno-redarstvenim operacijama Bljesak i Oluja.” Ministar je ujedno odao priznanje i izrazio zahvalnost obiteljima 127 poginulih hrvatskih branitelja u ovoj operaciji.

Podsjetio je kako nam je zajedništvo koje je nosilo branitelje u Domovinskom ratu, a koje je vidljivo i danas na primjeru razornog potresa, potrebno i dalje kako bismo svoju zemlju učinili još prosperitetnijim i još boljim mjestom za život.

Tekst: Vesna Pintarić

Foto: Tomislav Brandt