Marke – 81. gardijska bojna Kumovi

Od 11. ožujka pisma i razglednice koji putuju izvan Hrvatske krase najnovije marke iz serije Hrvatski domovinski rat. Jedna je od njih i ona s motivom 81. gardijske bojne Kumovi, najmlađe profesionalne postrojbe i dijela elitne skupine gardijskih postrojbi Hrvatske vojske u Domovinskom ratu

81. gardijska bojna Kumovi ustrojena je u veljači 1994. godine

Virovitička 81. gardijska bojna HV-a ustrojena je Odlukom ministra obrane Republike Hrvatske 15. veljače 1994. godine. Nakon nešto više od godine intenzivne obuke i opremanja, Bojna u ožujku 1995. dobiva status podstožerne postrojbe i tako ulazi u krug elitnih postrojbi Hrvatske vojske planiranih za izvršavanje najsloženijih zadaća.

“Svoj slavni ratni put Bojna je otpočela u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak kao glavna snaga te je svoju zadaću potpuno uspješno ispunila ušavši, s pridruženom bojnom iz sastava 3. gardijske brigade Hrvatske vojske, prva u grad Okučane, a potom je dijelom snaga obavila i helikopterski desant u zaleđe neprijateljskih snaga i znatno pridonijela njihovu konačnom slomu u Zapadnoj Slavoniji. Zatim sudjeluje u operaciji Ljeto ’95. u kojoj probijanjem čvrstih neprijateljskih linija na planini Šator bitno pridonosi stvaranju pretpostavki za provedbu vojno-redarstvene operacije Oluja. Nakon toga ‘Kumovi’ sudjeluju u Oluji braneći bok 4. i 7. gardijske brigade, a dijelom snaga sudjeluje u napadu. Svoj ratni put 81. gardijska bojna završava sudjelujući u operaciji Maestral,” piše umirovljeni bojnik Davor Špoljarić.

Većinu ratnih operacija Kumovi su proveli na planinskom području

U operacijama u kojima je bila angažirana, 81. gardijska bojna Kumovi bila je na razini koju su od nje očekivala nadređena operativna zapovjedništva i u svima je visokim ocjenama opravdala smisao svojeg postojanja. Brojne operacije Kumovi su proveli na planinskom području, u sličnim uvjetima u kojima su 1994. prošli obuku. Od operacija kao najzahtjevniju treba istaknuti Ljeto ’95, zbog toga što je Bojna probila dobro utvrđenu i organiziranu obranu na teško prohodnom planinskom području te time poticajno djelovala na ritam napada drugih postrojbi.

Kumovi su u temelje slobodne i demokratske Hrvatske ugradili živote 21 gardista, a 169 ih je ranjeno. Kroz postrojbu su prošla 2102 pripadnika, a prestala je postojati u travnju 1996., kad je integrirana u sastav 2. gardijske brigade Hrvatske vojske Gromovi. 

Ivo Aščić                 

U Virovitici je sjedište Udruge 81. gardijske bojne Kumovi, koja baštini ratni put postrojbe